Разговорите между мобилни оператори падат наполовина от 1 юли

Енергетиката министерство, спортът - агенция,Скилидка експерт, щипка партиец - част от заглавията в неделните издания, посветени на новия кабинет

Разговорите между мобилни оператори падат наполовина от 1 юли

24 часа


"Голямата екскурзия" и влаковете на срама

Май 1989 г., само за 20-ина дни България преживява толкова събития, колкото не се случват през цялата  най-нова история.

Милицията потушава стачки, воюва със сила срещу демонстранти, брани институциите. В Южна и Североизточна България ври и кипи. Турците си искат имената, които преди 4 г. същата власт им е взела и им е дала български. Протестите вземат и първите жертви.

На 29 май емисията на "По света и у нас" на националната телевизия започва с изявление на генералния секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет Тодор Живков.

 

24 часа

Разговорите между мобилни оператори падат наполовина от 1 юли

От 1 юли е следващото намаляване на цените на разговорите между различните мобилни оператори. Това съобщи председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) д-р Веселин Божков, цитиран от Радио София.

Той обясни, че от 1 юли услугата от 4,6 ст. на едро за минута ще стане 2,3 ст.

От 1 януари цената ще е 2 стотинки, посочи още Божков и допълни, че при фиксираните услуги цените ще са под 1 стотинка.

Комисията е постановила поетапното "падане" на цените и от 2007 г. това се случва на всеки шест месеца. След 1 юли цените ще бъдат под средноевропейските, посочи още председателят на КРС.

 

Труд

Пламен Орешарски: В понеделник ще бъда напълно готов със състава на екипа си

"Основният критерий за съставяне на кабинета е експертиза", каза кандидатът за министър-председател от БСП Пламен Орешарски за ТВ7.

Той заяви, че в понеделник ще бъда напълно готов със състава на екипа си.

„Съветвам ви да изчакате истинският състав на кабинета. Основният критерий за съставяне на кабинета е експертиза. Няма да откриете в кабинета нито един човек, който няма експертиза в съответната област, която ще ръководи", каза Орешарски.

"Опитвах се така да подхождам - представям си какво ще е необходимо в сектора", каза още Орешарски.

 

Труд

Скилидка експерт, щипка партиец

Малко експерт, малко партиец, малко човек, поживял и поработил. И ето ти цял министър. Това е формулата на кабинета "Орешарски".

Проблемът е в дозировката. Ако си по-малко експерт, повече партиец - ще ревнат пълчища политици: "Защо не аз?" Ако си повече експерт, по-малко партиец, не е проблем, че ще ревнат и пълчища експерти. По-големият е, че другите партийци, свои и коалиционни, ще ги обземе напълно обоснованото съмнение: "Чий човек си ти, бе?"

А в цял кабинет, зад който стоят две партии, въпросите "Защо не аз?" и "Чий човек си ти, бе?" се удвояват.

 

Стандарт

Енергетиката министерство, спортът - агенция

Създаването на 4 нови агенции и едно министерство готви Пламен Орешарски. Енергетиката, която предизвика Българската пролет, ще бъде извадена в отделно министерство. Туризмът, който сега също е част от мегаминистерството на икономиката, ще стане агенция. От ведомство в агенция ще премине спортът. А агенцията по храните ще бъде извадена от земеделеското министерство. Това са само част от промените, които готви номинираният за премиер от левицата. Вчера следобед Пламен Орешарски прие официално мандата за съставяне на правителство от президента Росен Плевнелиев. Преди това държавният глава връчи мандат на ГЕРБ. Бившият премиер Бойко Борисов обаче го държа само 8 минути и го върна с обяснението, че няма да предлага кабинет за гласуване в парламента, тъй като няма подкрепа на друга партия.

 

Стандарт

Второ уволнение грози Кокинов

Висшият съдебен съвет образува второ дисциплинарно производство срещу бившия градски прокурор на София Николай Кокинов. Предложението е обвинителят да бъде уволен заради уроване престижа на съдебната власт. Причината за санкцията е скандалният запис от срещата в дома на експремиера Бойко Борисов в Банкя. От изтеклите аудиофайлове се разбира, че Кокинов обсъжда детайли от прокурорската проверка за подслушванията в МВР и обижда свои колеги в разговор с Борисов и бившия аграрен министър Мирослав Найденов. По искане на главния прокурор Сотир Цацаров срещу Кокинов вече тече дисциплинарно производство за нарушения при случайното разпределение на делата. От ВСС ще преценят дали да обединят двете дисциплинарки в едно производство. Ако това се случи Кокинов ще получи общо наказание за двете провинения.