Засекретиха матурата

Бойкотът движи парламента; ДКЕВР готви санкции за ЕРП-тата, пишат още вестниците днес

Засекретиха матурата
Стартът на новия парламент.

„Труд":


Бойкотът движи парламента
Бойкот след бойкот. Така накратко може да се опише стартът на 42-рия парламент.
Първо действие:
"Атака" атакува
Бюрократичните препъвания започнаха, след като лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че партията му няма да подкрепи нито правителство на ГЕРБ, нито на БСП, не иска шефски постове в парламента, а само ще контролира кабинета, който и да е той. Тъй като в пленарната зала се регистрираха само 217 от 240-те депутати, кворумът за вземане на решения бе намален от 121 на 109 депутати. Това бе достатъчно, за да могат БСП и ДПС да прокарват своите предложения. А от ГЕРБ веднага заподозряха, че липсващите 23-ма души са именно атакистите. В кулоарите Бойко Борисов нарече ситуацията "уйдурма", след като напусна залата с депутатите си.


„Дума":

Цветанов се отказа от имунитета

Малко след като се закле като народен представител, Цветан Цветанов депозира отказа си от депутатски имунитет. Пред журналисти той обяви, че прокуратурата все още не е "входирала" искане за имунитета му, но той го направил като знак за морален акт. Не съм казал, че очаквам арест, направих това, което смятам, че беше мой морален ангажимент пред всички тези български граждани, които бяха подведени със спекулациите, отговори депутатът от ГЕРБ в кулоарите на парламента.
В заявлението до председателя на НС Цветанов казва: "През последните няколко седмици в публичното пространство се тиражираше, че имунитетът ми като кандидат за народен представител е пречка за образуване на досъдебно производство срещу мен във връзка с анонимния сигнал за "подслушването", подаден в началото на предизборната кампания в прокуратурата лично от лидера на БСП Сергей Станишев.

 

ДКЕВР.

„Новинар":

ДКЕВР готви санкции за ЕРП-тата

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) готви санкции за ЕРП-тата. Регулаторът трябва да приеме в сряда одитния доклад от проверките на електроразпределителните дружества.
„По предварителен преглед на 235-те страници от документа със сигурност ще бъдат назначени допълнителни проверки по някои въпроси. Върви се в посока налагане на санкции на дружествата", подчерта председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова.
Тя призова тези компании да работят добре в нашата страна, а в противен случай да си понесат наказанията.

 

Матури.

„Стандарт":

Засекретиха матурата
Драконовски мерки за сигурност бяха въведени на матурите вчера. За да предотврати теч на информация и евентуални подсказвания, просветното министерство обяви изпитната тема едва два часа след старта на изпита. Дори поканените журналисти научиха по радиото заглавието на творбата "Заточеници" от П. К. Яворов чак в 9 часа, въпреки че самият изпит започва в осем. Още час пък бе необходим, за да се оповести конкретната формулировка на темата "Изгубената родина", по която децата трябваше да пишат есе или интерпретативно съчинение. На компютърното генериране на теста и темата в 4,30 сутринта са присъствали хора на Икономическа полиция, съобщи зам.-министърът на просветата Мариана Банчева. Това е станало точно за да няма теч на информация.