Приключва проектът за корекция на река Добричка

Общата стойност на проекта "Предотвратяване на последиците от наводнения на територията на гр. Добрич чрез укрепване на напречното сечение на р. Добричка" е 909 687,35 лв.

Приключва проектът за корекция на река Добричка

Съфинансирането от ЕФРР е 772 936,56 лв., финансирането от националния бюджет – 90 933,71 лв., а участието на община град Добрич – 45 822,08 лв.
 



На 11 януари тази година приключиха строително ремонтните работи по подписания договор с фирма ”Екострой”. Общата стойност на договора възлиза на 880 803,35 лв. За изграждането на новата корекция от 3100 м. в участъка от моста на околовръстен път Е27,97 до началото на градския парк бяха усвоени 683 600 лв.

 

Извършените дейности са: почистване на растителността около/и в канала – изсичане на дървета и храстова растителност, без да се нарушава екологичното равновесие и ландшафта; почистване на коритото от наноси и отпадъци, натоварване и извозване; монтиране на ограждащите и предпазни съоръжения, предвидени в бюджета; геодезическо трасиране на оси и контури; изкопни работи по оформяне на профилите; транспорт на земни маси; насипни работи; изпълнение на пясъчна подложка и бетонови работи; армиране и бетониране сечението на профила съгласно работният проект.

 

С останалите средства по договора през миналата година бе почистена избуялата растителност и коритото, бяха ремонтирани най-компрометираните участъци от началото на Градски парк „Свети Георги” до вливането на дере „Сердика” в реката.
    

Изпълнението на проекта има положително въздействие върху околната среда, поради предвидените мерки, водещи до повишаване на екологичното състояние. Изпълнените дейности са съобразени напълно с изискванията за опазване на околната среда. Почистването на натрупалите се битови и други отпадъци промени екологичните показатели на водата и коритото. Растителността, обрасла в и около коритото на реката е почистена така, че да не се засяга или променя ландшафта. Изпълнените строително-ремонтни работи намаляват опасността от активизиране на ерозионни процеси в района. Повишена е сигурността за жителите и гостите на града чрез сведената до минимум опасност от наводнения и преливане на реката.