Варненец остава в ареста по обвинение за кражба от електронна каса в Добрич

Окръжен съд – Добрич потвърди наложената на 38-годишния Неделчо П. Н. от гр. Варна мярка за неотклонение задържане под стража. Той е разследван по досъдебно производство на Първо РУП на МВР – Добрич за кражба, извършена при опасен рецидив. Неделчо е привлечен да отговаря за проникване с взлом в електронна каса в централната част на Добрич, извършено около 22,40 ч. на 7 май. Установена била липса на около 200 лв.

Варненец остава в ареста по обвинение за кражба от електронна каса в Добрич
На 10.05.2013 г. Районен съд – Добрич е наложил на Неделчо най-тежката мярка за неотклонение. Той обжалва определението на Районния съд с искане мярката за неотклонение да бъде изменена в по-лека - домашен арест.

Адвокатът му твърди, че от събраните в досъдебното производство материали не може да се направи обосновано предположение за авторството на 38-годишния на деянието, за което е привлечен да отговаря. Той има постоянен адрес, работи и полага грижи за дете. Неделчо страдал от заболявания, които били несъвместими с престоя му в Следствения арест.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич поиска съдът да отхвърли молбата на задържания. Според прокурора от събраните доказателсва може да се изведе обосновано предположение, че Неделчо е извършил престъплението. Многобройните му предходни осъждания показват, че деянието е сторено при опасен рецидив. Това обстоятелство обосновавало опасността той да стори друго престъпление.

В последната си дума Неделчо поиска да бъде поставен под домашен арест, за да се лекува.

Окръжен съд –Добрич установи, че след претърпени операции през 2010 г., Неделчо Н. е изтърпял ефективно наказание лишаване от свобода в затвора. Този факт мотивира съда да приеме, че здравословното му състояние не е несъвместимо с престоя в Следствения арест. Съдът обаче указа на разследващия прокурор, че оплакванията на обвиняемия за здравословни проблеми, трябва да бъдат проверени със съдебно-медицинска експертиза. Съдебният състав намери, че представените доказателства аргументират обоснованото предположение, че обвиняемият е извършител на вмененото му престъпление. Лошите характеристични данни и миналите му осъждания, аргументират извода на съда, че той може да се укрие или да извърши друго престъпление.

Определението, с което Окръжен съд –Добрич потвърди наложената от първата инстанция мярка за неотклонение, не подлежи на обжалване и протест.