Добричлии се вдигат на протест срещу шистовия газ в Румъния

С общи усилия гражданите на двете държави няма да допуснат Шеврон да замърси водата и почвата на Златна Добруджа.

Добричлии се вдигат на протест срещу шистовия газ в Румъния

Само няколко часа след като стана ясно, че американският петролен гигант е получил разрешение да търси шистов газ около румънското гранично село Вама Веке, в Добрич вече започна организацията на протестните действия.


 

Планира се добричлии да изразят несъгласието си на българо-румънската граница. Всеки, който има желание да помогне в организацията на протеста, може да се свърже с инициатора Синтия Недялкова на тел. 0888 789 488 или във фейсбук.

 

Очаква се румънците също да се надигнат масово, както сториха това преди година. Добричлии имат готовност да се включат и в протести в Констанца и Вама Веке.

 

В София също се планират акции срещу случващото се в Румъния. За следващата сряда е предвиден протест пред румънското посолство и внасяне на протестна нота.

 

Припомняме, че след година мораториум върху фракинга, Румъния клекна пред интересите на Шеврон и американската компания, предизвикала с действията си екологични катастрофи в Еквадор и Бразилия, получи разрешение да търси шистов газ в черноморския регион около Констанца.