Преглед на печата - 3 февруари

в. "ТРУД" - "Аналгинът е № 1 вече 10 години"
Аналгинът е най-продаваният медикамент в аптеките през изминалото десетилетие. И през 2010 г. той отново бе № 1 по продажби, показват последните данни на IMS (световния доставчик на информация за фармацевтичния пазар). М. г. българинът е пил по-малко успокоителни, но повече болкоуспокояващи като например паракофдал и спазмалгон. Купили сме си повече лекарства срещу повръщане и разстройство, но по-малко противозачатъчни препарати, срещу запек и гъбички.

"Мария Мургина в първото си интервю след присъдата:Няма да бъде кукла на конци"

"Половин милион се преброиха"

Преглед на печата - 3 февруари

в. "24 ЧАСА"


"Пада таксата за кредит, върнат по-рано" Ако вноските са намаляващи, ще плащаме от 0,5 до 1% Всеки, който върне предсрочно кредита си, вече няма да плаща такса на банката. Това предвиждат промени в Закона за кредитните институции, внесени вчера от депутатите от ГЕРБ Евгени Стоев, Стефан Господинов и Диан Червенкондев. Облекчението е за ипотечни, бизнес и останалите кредити извън потребителския, за който таксата вече падна.

"Янев си назначава и.д. Яне"

"13 звезди на сумото в черно тото"

 

 

в. "СТАНДАРТ"

"Брюксел разреши таван на цените" Кипър първи сложи юзди на хляб, мляко и вода Таван на цените е оправдан, когато трябва да се озапти спекулата. До това решение стигна Брюксел след драстичното поскъпване на основните храни и суровини. Европейската комисия призна за първи път, че игрите с цените на борсите са причина за необуздания скок на кафе, жито и олио. Затова Брюксел ще следи под лупа какво се случва на пазарите на едро, за да пази от неоправдано поскъпване потребителите. Управляващите в Кипър първи въведоха таван на цените. Специален закон ще пази хората от драстично поскъпване на хляба, млякото и водата. Властите на острова смятат, че това не противоречи на европейските правила, и се позовават на "мълчаливото съгласие" на евроцентралата. Родни депутати също призоваха кабинета да вземе мерки срещу спекулата. Засега управляващото мнозинство няма становище по въпроса. "Делят куче заради $ 8000" Съд ще решава чие е кучето Мима, след като осакатеното животно се оказа собственик на 8000 долара. В момента песът живее с новите си стопани в Германия. Адвокат Виолета Добрева от Русе обаче си поиска Мима, след като разбра за дарението. "Бойко командва по iPad"

 

 

в. "ДНЕВНИК"

"Без болнична реформа в изборната година" Обещаваната от 2006 г. Национална здравна карта, която трябва да определи къде, колко и какви болници има нужда в България, е готова. Тя развенчава мита, че в страната има много повече болници и легла в сравнение със световните стандарти. В същото време показва, че лечебните заведения са разпределени неравномерно, като сегашната политика на здравната каса ощетява засегнатите региони. От здравната карта обаче няма да последва дългоочакваната реформа. Документът беше представен вчера от министър д-р Стефан Константинов и лично той призна, че на този етап дава само полезна информация. Причината е, че Законът за лечебните заведения не позволява касата да отказва договори с болници и така да се съкращават излишни или да се регулират по региони. "Гигантска снежна буря прегази САЩ" Незапомнени от десетилетия виелици блокираха над 30 щата и засегнаха една трета от населението на САЩ, а бурята се движи на изток (на снимката) с леден дъжд. Над 5000 полета са отменени от Ню Мексико до Мейн и от Охайо до Тексас, хиляди са блокирани по летищата, а мнозина брокери не смогнаха да стигнат до Уолстрийт. Това е третото поред снежно бедствие в САЩ през тази зима.

"Ефектът на доминото"

Тръгват ли арабските общества по своя път към демокрацията

 

 

в. "НОВИНАР"

"ГЕРБ харчи държавната си субсидия за подаръци на министри" Само една неизмазана сграда ни дели от Шенген според премиера ГЕРБ раздаде подаръци на министрите от кабинета и депутатите за сметка на държавната си субсидия. Партията е закупила 130 таблета iPad за членовете на кабинета и народните представители. Преносимите компютри бяха раздадени вчера на министрите по време на заседанието на кабинета. Идеята на управляващите е постепенно документацията, нужна на министрите по време на заседанията, да се ползва на електронен, а не на хартиен носител. Цената на такива устройства у нас варира от над 900 до близо 1900 лв. "Съдът пожали Дембеле от "Левски" 8 месеца условна присъда с 3-годишен изпитателен срок получи звездата на "Левски" Гара Дембеле, който се яви за втори път пред съда в София по обвинение за шофиране в нетрезво   състояние   и фалшифициране на шофьорска книжка. Освен това малиецът с френски паспорт няма да може да шофира 9 месеца, като присъдата важи за целия ЕС. Дембеле ще трябва да заплати и разноските по делото - 418 лева. Добра новина за него е отпадането на пробацията, която бе поискана от съдията на предишното заседание на 12 януари, заплашваща го с чистене на градинки и садене на цветя.

"Софиянци ще стигат за 7 минути от центъра до "Младост"

 

 

в. "КЛАСА"

"Спечелихме 2,5 млрд. лв. от лихви от началото на кризата" За последните 2 години и 3 месеца банките са раздали 4,4 млрд. лв. кредити, а са привлекли влогове за 4,9 млрд. От началото на кризата (последното тримесечие на 2008 г.) до края на 2010 г. домакинствата в страната са спестили 2,5 млрд. лв. от лихви по депозити. Това показват данни на БНБ, представени в годишните финансови резултати на МКВ Юнионбак. Статистиката на централната банка сочи, че само за четвъртото тримесечие на 2008 г. финансовите институции са раздали 250 млн. лв. под формата на лихви за домакински депозити. За цялата 2009 г. сумата е 1,1 млрд. лв., а през изминалата година – 1,21 млрд. лв. Експертите от БНБ отчитат, че от началото на кризата депозитите в банковата система са се увеличили с 4,9 млрд. лв., или с близо 12%. Домакинствата са спестили 5,88 млрд. лв. на влогове в банките, но фирмите са започнали да теглят част от депозираните средства. От началото на кризата фирмените депозити намаляват с около 1 млрд.лв. Най-драстичен отлив е имало през 2009 г – 1,46 млрд. лв., а през миналата година спестяванията на бизнеса са се увеличили с близо 500 млн., показват още данните на БНБ . "Вернер Файман: Надяваме се скоро да сте готови за Шенген" България трябва да изпълни всички критерии до последната точка, преди да мисли за свободното Шенгенско пространство. Надявам се това да стане в най-кратки срокове. Това заяви вчера австрийският канцлер Вернер Файман след срещата си с премиера Бойко Борисов в София. Файман каза още, че очаква икономическото сътрудничество между България и Австрия да продължи да се развива успешно.

"Вдигат търговски център в Дубай за 2,7 млрд. долара"

 

 

в. "ДУМА"

"Чистят кадри на БСП в общинските съвети" С водена от ДПС атака отстраниха председателите на ОбС в Своге, Костинброд и Горна МАЛИНА Трима председатели на общински съвети от БСП в София-област паднаха в жертва на започналата вече предизборна война. Шефът на ОбС в Своге Александър Манолов бе отстранен от поста на последното заседание на съвета миналия четвъртък. Гласовете против него бяха странна комбинация от сини, жълти и съветници от ДПС. Новородената коалиция успя да събере нужните 11 гласа от 21 общинари за катурва-нето на Манолов. Единственият мотив, с който съветниците поискаха оставката му, бе, че не се отчитал редовно като председател на ОбС. Искането за отстраняването му пък е входирано в общината броени часове преди сесията.

"Гергана Алексова: София 2011 - Бюджет на застоя"

"Мнозинството спаси Цветанов от комисия за  Горна Оряховица"

 

 

в. "ПАРИ"

"Зимата на фирменото недоволство"

"НАП ще проверява фирмите при промяна на собствеността"

"Печалбата на "Булгартабак" събуди очакване за над 100 млн. лв. продажна цена"

 

 

в. "СЕГА"

"И ЕК се разтревожи от неграмотността на учениците" Спешни мерки за намаляване на неграмотността сред учениците в Европейския съюз обсъжда Европейската комисия. Причина за това е последното международно изследване за знанията на 15-годишните ученици PISA. В него българчетата се открояват с най-трагичните резултати - половината от деветокласниците у нас са на практика неграмотни, защото не притежават основни умения за четене и писане. В Брюксел е създадена специална експертна група на високо равнище, чийто председател е холандската принцеса Лаурентин. Задачата й е да анализира научните данни и да прецени кои политики дават най-добри резултати в справянето с проблема, съобщи вчера пресцентърът на Еврокомисията. "ГЕРБ се отказа от поредната си здравна реформа" Още една здравна реформа на ГЕРБ се оказа мъртвородена. Въпреки наличието на задължителна здравна карта, здравната каса тази година ще може да сключи договори с всички болници. Такъв е законът, обясни министър Стефан Константинов. При предшественичката му Анна-Мария Борисова парламентът прие законови поправки, за които се обясняваше, че ще регулират броя на болниците, които получават финансиране от НЗОК, и така ще се спре постоянното нарастване на броя на лечебните заведения у нас. "Десетките палати край язовирите показаха как се узаконява беззаконие"

 

в. "ТЕЛЕГРАФ"

"Режат краката на длъжници да просят" Ромски барони лихвари караш длъжниците си да просят по улиците, за да им Върнат заетите срещу убийствена лихва пари. За да будят съчувствие сред минувачите и да събират повече пари, дори умишлено превръщат някои от просяците в инвалиди за цял живот. Фирми за събиране на дългове пък вече плашат с мутри длъжници, които имат стари сметки за телефон. Въпреки че законът позволява прехвърлянето на един дълг към специализирана фирма за събирането му, някои от „професионалистите" започнали да ползват непозволени методи и да рекетират длъжниците, като ги заплашват с физическа саморазправа.

"Забраниха царевицата мутант"

"Преврат в РЗС"

"Бебе между живота и смъртта заради грипа"

 

 

в. "МОНИТОР"

"България забрани ГМО царевица" Ставаме седмата страна с бариера в общността Вето и за картоф – мутант искат природозащитници България задейства предпазна клауза на производството и вноса у нас на ГМО царевица. Макар скандално известният сорт МОН 810 да е разрешен в Европейския съюз, всяка страна членка може едностранно да наложи забрана върху разпространяването му. Това обясни вчера министърът на земеделието Мирослав Найденов. Той използва правото си на инициатива съгласно новия закон за ГМО, който беше приет у нас през миналата година. Министрите одобриха неговото предложение и затова на цялата българска територия ще бъде категорично забранено да се използва МОН 810. "Държавата ще осигури пари за "Набуко" и "Южен поток"

"Отцепниците в РЗС събарят Янето"

 

 

в. "ЗЕМЯ"

"България тъне в неграмотност" Българите тънат в неграмотност, съобщи Европейската комисия, която огласи вчера план за справяне с проблема в ЕС. Почти всеки втори български ученик има проблеми с четенето и разбирането на текст на родния му език и може да извършва само елементарни дейности, като например да определи основната тема в текст или да намери отделна информация в него. Според ЕК имаме сериозен проблем и с ранното напускане на училище, като 38 на сто от българчетата не довършват образованието си. По-лошата новина е, че мнозинството от тях спират да влизат в класните стаи след началния курс, докато в Европа тенденцията е за отпадане около 8. клас. Това значително увеличава риска за българите, които впоследствие не могат да си намерят работа заради ниска квалификация и се обричат на дългосрочна бедност, пише в констатацията на Брюксел. "Не стигат болнични легла" 43 984 е максималният брой легла, от които има нужда страната ни. Това заяви здравният министър д-р Стефан Константинов, който представи вчера проекта на Национална здравна карта. 308 са болниците в нея, като от тях специализирани за активно лечение са 93, 160 са многопрофилни, а останалите са центрове и болници за рехабилитация и долекуване. Една четвърт от отделенията, с които те разполагат, са получили най-ниско първо ниво на компетентност, около 45 % - второ, а едва 29 % са с трето най-високо ниво, което означава, че извършват най-много по обем и сложност дейности, обясни д-р Константинов. В шест области - Кърджали, Разград, Силистра, Хасково, Шумен и Ямбол, болничните легла са по-малко от минималния праг, а в седем -Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Плевен, Смолян, Стара Загора и Пловдив, те го надвишават. Повече са и леглата в столицата, при нужен брой от 684/ те са 10 072. Националната здравна карта съдържа и списък с 57 болници, с които НЗОК задължително трябва да сключи договор за работа. "Берем билки само с позволително" Хората, които се препитават с бране на билки, трябва вече да си вадят позволително, решиха вчера депутатите при първото четене на промените в Закона за лечебните растения. Без този документ, който ще се издава от директорите на горските стопанства, те няма да могат да предават билките на изкупвателните пунктове. За бране над позволеното количество глобата ще е до 1000 лева.

 

в. "АТАКА"

"Виена е за повече държава в икономиката като АТАКА" Предимство трябва да имат работещите, а не спекулантите, заяви Вернер Файман на конференция у нас В нашия икономически ред предимство трябва да имат онези, които произвеждат, предлагат услуги, работят с ръцете си или са творчески личности. А онези, които се занимават със спекулации, а след това се нуждаят от помощта на държавата, когато се провалят, трябва да получат специална регулация - нещо като алармена система, за да бъдат предупредени навреме. Това заяви Вернер Файман, федерален канцлер на Австрия, по време на официалното си посещения у нас. Файман и премиерът Бойко Борисов участваха в конференция с българския и австрийския бизнес на тема "Корпоративна социална отговорност". В нея се включиха министри и депутати, сред които и лидерът на АТАКА Волен Сидеров.

"Депутат от АТАКА дари стари хора във Варна"

"Политбюро на РЗС: Оставка за Янев, Семов и Василев"

 

 

в. "РЕПУБЛИКА"

"ПНЕВМОНИЯТА МОРИ СЛЕД ГРИПА" 40 деца само в Благоевград лежат в болница след усложнения След пика на грипа иде бум на пневмонии и усложнения, най-често белодробни   предупреди пред РЕПУБЛИКА доц д-р Мира Кожухарова национален консултант по епидемични болести От здравното министерство обаче не разполагат с реална цифра на заболелите от пневмонии тъй като болниците самостоятелно броят диагностицираните без да изпращат данните в МЗ "Французин изгоря заради наше курве"

"Бойко Борисов: Мажем една сграда и влизаме в Шенген"

 

 в. "ГАЛЕРИЯ"

"Секретен доклад на МВР: Касиерът на Бойко бос на контрабандата"

"Лупи Гьонсуратът"

"Цецо - любовта, без която Веско Маринов не може"