6 или 7 партии влизат в парламента, трима служители на СДОТО уличават Цветанов

Очакването на Благодатния огън, ден преди Възкресение Христово, е сред акцентите във вестниците.

6 или 7 партии влизат в парламента, трима служители на СДОТО уличават Цветанов
„Благодатният огън за българските православни християни ще бъде донесен около 19 часа на Велика събота от пловдивския митрополит Николай. Самолетът от Йерусалим ще кацне на летището в Пловдив, съобщиха от местната митрополия.
Дядо Николай е избран за тази задача на заседанието на Светия синод на 5 март т. г. Той ще вземе участие в Последованието на слизането на Благодатния огън, което се води от патриарха на Йерусалим Негово Блаженество Теофил Трети." - в. „24 часа".

Разрастващият се скандал около бившия вътрешен министър Цветан Цветанов също е във фокуса на медийното внимание.

„Трима от четиримата обвиняеми за скандала с незаконното подслушване шефове на спецдирекцията  "Оперативно-технически операции" (СДОТО-МВР) са признали пред разследващите, че са използвали мобилните станции за незаконно подслушване с устно разпореждане на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов.
Това прави Цветанов главен подбудител на незаконното подслушване. Прокуратурата обаче не може да му повдигне обвинение, защото той не се отказа от предизиборния си имунитет.
На 30 април прокуратурата обяви, че за Цветан Цветанов са събрани достатъчно данни по разследването за незаконното подслушване.
Признанията на трима от четиримата висши полицаи не ги освобождава от наказателна отговорност, но съдействието на правосъдието може да смекчи наказанията им, уточнява изданието.
На 15 април прокуратурата образува четири досъдебни производства срещу бившите началници на СДОТО Цветан Иванов и Камен Костов, както и срещу Сергей Кацаров и подчинения му Радко Димитров. Трима от тях са разказали подробности за използването на мобилните станции за подслушване..." - в. „Дневник".

Предстоящите парламентарни избори също са сред актуалните теми във вестниците.

„В сегашната кампания се увеличава броят на колебаещите се, а намаляват решилите дали и как да гласуват.
Относителният дял на хората, които изобщо не знаят към момента на изледването как ще гласуват на 12 май, е около 16% - към 1 милион избиратели. Изследването е правено преди последните скандали, свързани с ГЕРБ и СРС.
За коя партия или коалиция ще гласувате на изборите на 12 май:

март април
ГЕРБ 25,3% 25,6%
БСП 20,2% 22,3%
ДПС 14,0% 12,3%
Атака 9,9% 9,0%
ДБГ 6,0% 7,2%
ДСБ, БДФ 4,1%
НФСБ 3,3%
РЗС 2,6%
СДС 2,1%
ВМРО-БНД 2,0%
Нова алтернатива 1,8%...
Според Цветозар Томов на пръв поглед в предпочитанията на хората няма особена динамика. Но, предвид огромния брой колебаещи се, резки промени са възможни до последния момент..." - в. „Сега".

Общественият ред по време на празниците също е сред темите на вестниците.

„МВР предприе мерки за охрана на обществения ред по време на християнските празници, съобщиха от пресцентъра на вътрешното ведомство.
Проведени са срещи с органите на местното самоуправление, местната администрация и местните комисии за обществен ред и сигурност за координиране на действията по опазване на обществения ред и сигурността на гражданите. Полицейските служители ще обръщат особено внимание на лица със съмнително, провокативно поведение или в нетрезво състояние в районите на местата, където се провеждат публични прояви.
Приоритетно на обществени места с концентрация на големи групи хора (летищни комплекси, гари, автогари, пристанища, големи търговски обекти, църковни храмове и други) ще има засилено полицейско присъствие. Осъществена е и координация за постоянен обмен на информация с охранителните фирми и звената за самоохрана.
Създадена е организация за установяване на лица и места, свързани с нелегална търговия на живи животни, сурови и храни от животински произход и акцизни стоки..." - в. „24 часа".