Цветанов - обвиняем след изборите; И Бойко иска в ЦИК 2

Преглед на печата: Променят правилата за ползване на СРС-та; 500 000 българи ще тръгнат на път за празниците

Цветанов - обвиняем след изборите; И Бойко иска в ЦИК 2
Труд

Цветанов - обвиняем след изборите

Събрани са достатъчно доказателства, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е извършил престъпление, обяви прокуратурата. И обясни как - министърът съзнателно е допуснал подчинените му от Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) да злоупотребяват със служебното си положение, като подслушват незаконно.
"Същият (Цветанов - б.а.), в качеството му на длъжностно лице - министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал подчинени нему лица - директорите на СДОТО - МВР Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, да извършат престъпления по чл. 387, ал.2 от Наказателния кодекс (злоупотреба с власт - б.а.)", се посочва в съобщението на прокуратурата. И още: "Този извод на прокуратурата се обосновава и с оглед задълженията на министъра на вътрешните работи по Закона за СРС".

Новинар


Променят правилата за ползване на СРС-та

Експерти от прокуратурата разработват и предложения за промени в законите за СРС, за МВР и за електронните съобщения.
Те ще бъдат връчени на президента и се очаква работата по тях да започне веднага след сформиране на новия парламент. "Ние не рушим доверието в МВР, защото имаме общи цели", беше категоричен главният прокурор.
Той допълни, че това, че срещу определени служители на ведомството има повдигнати обвинения, не значи, че оценката за работата на полицията не е добра.

24 Часа

Роман Василев сяда в стола на Кокинов временно

Роман Василев оглави временно Софийската градска прокуратура, след като скандалът с подслушан разговор с експремиера Борисов и бившия министър Мирослав Найденов "изяде главата" на досегашния шеф Николай Кокинов.
Василев ще е на поста, докато Висшият съдебен съвет назначи изпълняващ функциите градски прокурор на София. След това трябва да се обяви конкурс за титуляр и да стартира процедурата по избора.
Роман Василев е бил посочен от самия Кокинов.
 
Стандарт

И Бойко иска в ЦИК 2

И ГЕРБ ще се включи в наемането на австрийската фирма SORA за паралелното преброяване на вота. Както вече стана ясно, по инициатива на БСП почти всички партии ще подават към виенските експерти протоколите от секциите в нощта на изборите.
"Благодаря на всички, че сте дошли на площада и ще помогнете и за паралелното преброяване. Хубаво е, че някои ще броят паралелно и с вас на площада няма да могат после да оспорят резултатите от изборите", заяви в Първомай вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Чудя се, защо г-н Борисов толкова се страхува от паралелно преброяване? Защо реагира толкова остро?", запита от София соцлидерът Сергей Станишев.

Стандарт

Пуснаха Хамстера за Великден

Софийският апелативен съд пусна под домашен арест Антон Петров-Хамстера. Подсъдимият по мегапроцеса "Октопод" бе в ареста по обвинение като лидер на организирана престъпна група за склоняване към проституция. По делото с него обвинения има Мирослав Йончев - Мистър "България 2003", Цвятко Цветков и Александър Делииванов. Според апелативните съдии Хамстера е излежал почти 10 месеца зад решетките, без срещу него да са внесени нови доказателства. Освен това той е с влошено здравословно състояние и е претърпял операция. На 23 април градските съдии отказаха да го пуснат, обосновавайки се с показанията на основния свидетел Мисис "България" Ралица Тодорова, както и на очни ставки между нея, Мирослав Йончев и Цвятко Цветков.

Дума

500 000 българи ще тръгнат на път за празниците

Засилен трафик заради почивните дни по повод Великденските празници очакват от КАТ. Предвижда се пикът да e тази сутрин. Около половин милион българи ще тръгнат на път за празниците. Основен проблем на трафика ще бъдат ремонтите, като главен път Е-79 е най-засегнат. Отсечката около Дунав мост също ще бъде натоварена. На 6 май ще има пътни полицаи, които да регулират и подпомагат движението.
Очаква се засилен трафик на български туристи в посока Гърция, затова ще се премахнат част от ограниченията от 60 км/ч. по главен път Е-79. Поради строително-монтажни работи е затворен първокласният път в района на Кулата, а движението е отклонено през третокласната пътна мрежа.