Русгеоком: Сондажът край Рогозина не е за шистов газ

Община Генерал Тошево е отправила запитване към "Русгеоком БГ" АД относно работата по сондаж Р-1 Рогозина в блок "Добрич".

Русгеоком: Сондажът край Рогозина не е за шистов газ

В отговора на фирмата изрично се посочва, че в работния план за периода 05.03.2013 - 05.03.2014 г. не се предвиждат изследвания, свързани с търсене и експлоатация на находища на шистов газ.


 

В периода 05.10.2011 – 27.02.2013 г. "Русгеоком БГ" АД е прокарал  дълбок сондаж за нефт и газ Р-1 Рогозина до дълбочина 5610. Въз основа на Решение на Министерски съвет между Министерство на икономиката, енергетика и туризма и „Русгеоком БГ” АД е подписано допълнително споразумение към Договора за търсене и проучване на нефт и газ в блок „Добрич”, с което срокът на договора се удължава с една година, считано от 05.03.2013 г., за оценка на регистриранте геоложки открития. Проектът на дружеството за периода е одобрен от МИЕТ и предвижда следните допълнителни дейности: провеждане на продължителни изпитания в сондаж Р-1 Рогозина; провеждане на 230 км нови сеизмични 2D сеизмични изследвания в блока; провеждане на проучвателно-оценъчен сондаж с дълбочина до 2200 м.

   

Община Генерал Тошево се ангажира своевременно на информира гражданите за хода на проучвателните дейности на нейната територия, с цел да се предотвратят опитите за  преекспониране на случващото се край Рогозина.