Изложба "България и светът в числа"

Териториално статистическо бюро - Добрич и Регионална библиотека "Дора Габе" ще открият изложбата "България и светът в числа" на 19 април (петък) от 11.00 часа в централното фоайе на библиотеката.

Изложба "България и светът в числа"
Експозицията се организира по повод инициативата „2013 г. - Международна година на статистиката” и 133-ата годишнина от създаването на  статистическата институция в България.

Изложбата ще представи на широката публика документи, обхващащи цялата история на статистиката в България. Акцент в изложбата са значимостта и традициите на статистиката, представяйки статистическите издания, които са част от книжовното, научното и културното наследство на България. Вече 133 години българската статистика регистрира и отразява социалното и икономическото развитие на страната. Статистическите изследвания, проведени през периода 1880 - 2013 г., разказват историята на България в числа.

Посетителите ще могат да се запознаят с най-старите оригинални издания от провежданите статистически наблюдения в страната. Сред експонатите е и Указ № 296 от 25 юни 1880 г. за създаването на Статистическо-организационно отделение при Министерството на финансите. Включени са ценни статистически изследвания, издания, графики и карти.

Изложбата може да бъде посетена до 30 април всеки делничен ден от 8.00 до 18.30 часа.