Вдигат тока с отвращение; Плевнелиев не иска черен пиар в кампанията

Преглед на печата: "Атака" даде на прокурор Лиляна Павлова; 46 на сто от фирмите са само с един служител

Вдигат тока с отвращение; Плевнелиев не иска черен пиар в кампанията
Стандарт
 
Вдигат тока с отвращение

Поскъпването на тока от 1 юли едва ли ще ни се размине. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова. "Ние категорично не искаме да вдигаме цените, но има някои разходи по веригата, които няма как да не признаем", обясни тя. Един от тях са квотите за въглеродни емисии, които ТЕЦ-овете задължително купуват от 1 януари 2013 г. Миналото лято в цените на тока бяха калкулирани разходите на централите за вредни емисии само за 6 месеца. От 1 юли тези харчове на ТЕЦ-овете ще трябва да влязат в тарифите за период от 12 месеца.

Новинар

Плевнелиев не иска черен пиар в кампанията

Компроматите и черният пиар няма да впечатлят българския избирател. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по повод началото на кампанията за предсрочните парламентарни избори на 12 май.
Той призова политиците да бъдат отговорни и да обещават само това, което могат да изпълнят. „Това е начинът да се върне доверието на гражданите в политиците и институциите", подчерта държавният глава. Плевнелиев припомни, че участниците в предстоящия вот ще могат да представят своите платформи до 10 май.
 
Дума

Роман Василев хвърли оставка, Цацаров не я взе

Заместник градският прокурор на София Роман Василев депозирал оставката си, но не била приета от главния прокурор, съобщиха от държавното обвинение. Това се случи два дни след като Сотир Цацаров призна, че Василев го подвел, искайки неправомерно подслушване, и сам си е разрешавал прилагане на специалните разузнавателни средства по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев.

24 Часа

Некоректни ЕГН-та спънали Октай Енимехмедов за депутат


Некоретни ЕГН-та са основна причина за отписването на Октай Енимехмедов от регистрите за предстоящите парламентарни избори, установи проверка на 24 часа.
Инициативният комитет в подкрепа на Октай внесъл общо 7892 подписа, но след проверка в ГРАО станало ясно, че 3976 от тях са невалидни.
Най-много - 1881 били подписите с некоректно ЕГН, следвани от 833 подписа на хора, участвали вече в други подписки за издигане на кандидати.
При 120 са засечени несъответствия между имена и ЕГН-та, а 551 са посочили неверни или непълни имена.

Труд

"Атака" даде на прокурор Лиляна Павлова

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров занесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за "престъпното бездействие" на бившия регионален министър Лиляна Павлова и ръководеното от нея министерство. Ставало дума за ремонт на виадукти и мостове по магистрала "Хемус".
"Миналата година Павлова и кабинетът на ГЕРБ настояваха да се прехвърлят едни 70 млн. лв. Тогава всички парламентарни групи се съгласиха, защото имаше земетресения, имаше опасност да паднат мостове. Почти година след това парите са преведени, но нищо не е направено", обясни Сидеров. И настоя прокуратурата да провери къде са средствата.

Монитор

46 на сто от фирмите са само с един служител

В 150 000 предприятия у нас има само по един служител - работещият собственик, показва анализ на Българската стопанска камара (БСК) за проблемите в икономиката, изпратен до служебния премиер Марин Райков. Това означава, че в 46 на сто от активните фирми на практика няма заети лица.
Към края на 2012 г. работните места в България са малко над 2 милиона. Експертите от стопанската камара отчитат още влошена структура на пазара на труда. Например 58 на сто от работните места са в секторите на услугите, търговията и селското стопанство 26% от тях са в промишлеността и строителството, а 16 на сто - са в обществения сектор.