Започнете да лягате 20 мин. по-рано, съветват лекари

Липсата на сън обикновено се отразява с неразположение, повишена нервност и сънливост, която сутрин е по-силно изразена.

Започнете да лягате 20 мин. по-рано, съветват лекари

Това казва в ефира на БНР д-р Славчо Славчев от Фондация "Сън и здраве" по повод преминаването към лятното часово време. България преминава към него в 3.00 ч. местно време на 31 март (неделя). Тогава часовниците се преместват с един час напред.


 

За няколко дни човек постепенно се справя и успява да компенсира загубата на този един час заради преминаването към лятното часово време.

 

Още сега започнете да си лягате с около 15-20 мин. по-рано от обичайното, за да можете да компенсирате този час, който сутринта ще ви се отнеме, посъветва д-р Славчев.

 

"Много е трудно от днес за утре да решите - ще легна един час по-рано. Ако това става всеки един ден, няма възможност на следващата нощ да компенсирате с нормалния си режим на вашия биологичен часовник, тогава се натрупва и ефектът се компенсира някъде за около една седмица", обясни лекарят.

 

Най-чувствителни към часовата промяна са хората, които имат нарушение на съня и тези със сърдечносъдови и соматични заболявания.

 

NEWS.bg