Средствата от продажба на общински жилища да се влагат в строежа на нови такива

Това поиска общинският съветник от БСП Гинка Василева. На редовното заседание на ОбС Добрич днес беше прието решение за продажба на 6 общински апартамента, за които са постъпили искания за откупуване от наемателите им. През миналата година са били продадени 10 общински жилища, съобщи зам.-кметът Иван Колев.

Средствата от продажба на общински жилища да се влагат в строежа на нови такива

Броят на общинските жилища непрекъснато намалява и ако през 1999 г. е бил около 7000, то сега е едва 1500, каза Василева. Тя изтъкна, че около 800 крайно нуждаещи се чакат за общински апартаменти и настоя средствата от продажбата им да се събират в специален фонд, от който ще се финансира строителството на нови, особено в полза на младите хора.



Иван Колев припомни, че парите от продажба на общински жилища могат да се използват само по програмата за капиталови разходи. В нея обаче фигурират всякакви инфраструктурни обекти и ремонти. Първият зам.-кмет напомни и че общината ще разполага с нови жилища от обезщетенията в новостроящи се сгради, чийто брой не бе уточнен.


Гинка Василева съобщи, че ще внесе конкретно предложение за обособяването на финансов ресурс за нови общински жилища, когато се разглежда програмата за капиталови разходи за следващата година.