ДКЕВР попари надеждите за по-евтин ток; Бойко избира между Пловдив и Варна

Преглед на печата: Нова акция - Висящ хляб; Христо Стоичков към студенти: Ще съм с вас на барикадите

ДКЕВР попари надеждите за по-евтин ток; Бойко избира между Пловдив и Варна
24 часа

Приятелски капитализъм води Кипър към фалит

Случващото се с Кипър в момента се дължи основно на два проблема.

Единият е раздутата до неузнаваемост държавна администрация, която е толкова силен фактор, че на избори няма значение дали леви, или десни гласуват. Защото независимо кой ги печели, администрацията винаги получава все повече облаги, все по-големи заплати, все по-големи пенсии и т.н. Обобщено - кипърските политици управляваха така, че държавата да харчи все повече и повече през последните 15-ина години.

Много типичен пример е предишното управление, в което президентът е комунист, а управляващата коалиция е между Комунистическата партия на Кипър и т.нар. Демократична партия, която е дясна само на приказки. Ако се вгледаме в статистиката за това колко на глава от населението са служители в държавната администрация, колко - в полицията, ще се убедим, че Кипър е №1 в ЕС по този показател.

И понеже само парите от туризма и тези от другите бизнеси не стигат за тази растяща държавна машина, бюджетните дефицити и растящият публичен дълг съпровождат всяко управление през последните 15 г. И ако в България съотношението между публичен дълг и БВП е около 15%, в Кипър е 85%. Те имат 18 млрд. евро БВП и към 15 млрд. евро дълг. Това състояние не се дължи само на обстоятелството, че социалисти и президент комунист допреди 3 седмици управляват Кипър. Проблемът е и в това, че градят "шуробаджанашки капитализъм", известен с англосаксонския термин "приятелски капитализъм".

24 часа


Христо Стоичков към студенти: Ще съм с вас на барикадите

Футболната легенда Христо Стоичков тръгна със студентите на борба с монополите и партокрацията. Вчера той стана лице на движението "Орлов мост".

"От днес ние двамата ще вървим отпред до барикадата". Така Камата се обърна към Ангел Георгиев, председател на Националното представителство на студентските съюзи. Краткият диалог се състоя пред очите на поне 2000 души, дошли на национална младежка среща в столичната зала "Арена "Армеец" вчера. Повечето бяха младежи, но сред тях имаше и баби и дядовци, обявили се за почитатели на Стоичков.

Труд

Всички срещу БСП за плоския данък

Бившите коалиционни партньори БСП и ДПС се разминаха във фискалната част на предизборните си програми. Двете партии са на противоположни позиции във връзка с бъдещето на плоския данък върху доходите.

ДПС е за запазване на общата ставка от 10%, а БСП - против. "Трябва да има приемственост между правителствата. Именно затова ДПС подкрепя запазването на плоския данък с 10% ставка", каза председателят на партията Лютви Местан в събота пред Дарик радио.

Труд

Църковни несгоди с тлъсти сметки

Шумотевицата около луксозния часовник "Ролекс" на пловдивския владика Николай, изнесен на търг, за да сe плати токът на храма "Св. Марина", извади на показ битови несгоди и на други черкви в страната.

Огромни сметки за ток изтерзаха видинските духовници. В няколко църкви те хвърлили в ужас отците, които се чудят как да ги платят, според архимандрит Поликарп, председател на храма "Св. Димитър": "По 1300 лв. на месец досега никога не е имало! Не сме наясно как ще се справим. Разчитаме на спонсори и дарения, макар че хората в нашия край са бедни. Видинската митрополия е една от най-бедните в БПЦ и всичко, което се прави в епархията, е с дарения и със собствени сили."

Стандарт

Нова акция: Висящ хляб

Купи хляб и подари един на ближния си. Това е новата акция, която набира сила в цялата страна. Кампанията беше лансирана в България от варненско кафене чрез социалните мрежи. За броени часове тя набра над 30 последователи сред собствениците на бакалии и ресторанти. Идеята е проста - когато пазаруваш в магазин, обозначен със стикер "Висящ хляб" или "Висящо кафе", можеш да платиш още един самун или салам например. Ако след това в магазина влезе безработен или друг беден човек, той може да поиска от "висящата" стока. Получава я напълно безплатно, без да се иска документ, който да удостоверява, че е социално слаб. Акцията стартира съвсем скоро след призива на премиера Марин Райков бизнесът да подаде ръка на бедните.  Барове и ресторанти във Варна, София, Златица, Бургас, Пазарджик, Банско, Добринище, Русе, село Просеник и Чирпан вече се включиха в инициативата.

Стандарт

Бойко избира между Пловдив и Варна

Две листи ще води лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за предстоящите парламентарни избори. По правило силните фигури във всяка партия се включват като водачи от два региона, за да дърпат за своите повече гласове.

Според запознати до вторник Генерала ще избере в кой още район да бъде водач. Засега според близки до Борисов той избира между Варна и Пловдив. В 3-ти МИР - Варна, мандатите са 15, а в Пловдив-град - 11. "В морската столица заради бурните протести доверието във всички партии рязко е спаднало. Заради това е нужна силна фигура, която да отстоява принципите и идеалите на формацията ни", коментираха от ГЕРБ. Възможно е обаче Борисов предпочете Пловдив, където водач в областта от БСП се очертава да е Стефан Данаилов. "Ламбо е силна фигура на червените и срещу него трябва да се изправи силен наш кандидат", обясниха още от ГЕРБ.

Преса

ДКЕВР попари надеждите за по-евтин ток

Не може да има по-ниска цена на тока - коментира пред TV7 председателят на ДКЕВР Евгения Харитнова. Нито претенциите на ЕРП-тата за по-висока цена, нито изказването на новия енергиен министър за търсене на още резерви за спад в цените са достатъчни основания да се очаква промяна в цената, категорична бе тя.

Шефката на ДКЕВР коментира и идеята на ЧЕЗ да въведат енергиен омбудсман. Тя обясни, че би подкрепила подобна институцията, ако той се занимава с клиентите и на трите електроразпределителни дружества. Всяко от тях обаче да си назначава собствен е безсмислено, заключи тя.

От думите й стана ясно още, че още в понеделник ще разпореди започването на регулаторен одит на трите ЕРП-та. Целта е да се проверят всички инвестиции, правени в последните 3 години - дали са тези, които са отчитали, и дали те са разумни.

На въпрос дали наистина в ДКЕВР са разписвани без всякаква аргументация разходите, които ЕРП-тата са предоставяли, Харитонова уклончиво отговори, че надали са всички разходи, но вероятно наистина е имало такива, които дружествата са успявали да укрият.

Запитана кога ще бъде отнет лиценза на ЧЕЗ, тя обясни, че не може да каже към този момент дали той ще бъде отнет.