Румъния пак ни изпревари по заплати, Протестиращите от Орлов мост ще се явяват на избори

Преглед на печата: Берлин ни готви визи; Брендо млъкна в съда

Румъния пак ни изпревари по заплати, Протестиращите от Орлов мост ще се явяват на избори

24 часа

Йордан Христосков поема най-важния ресор - доходите

Бившият социален министър в служебния кабинет на Стефан Софиянски, а после и в правителството на Иван Костов - Иван Нейков, не желае отново да заеме този пост. Той е безспорен авторитет в сферата на заетостта и доходите, а именно тя бе посочена за приоритет на служебния кабинет от Росен Плевнелиев. Нейков обаче категорично е отказал офертата на президента, научи "24 часа".

По-склонен бил бившият управител на НОИ Йордан Христосков. Той също вече е бил в изпълнителната власт - и като зам.-министър, и като служебен министър в кабинета на Ренета Инджова. Окончателното му решение обаче ще зависи от избора на премиер.

24 часа

Шофьор, убил 7, избяга като Галеви


Пиян шофьор, убил 7 души при катастрофа край София, е избягал зад граница дни преди да го вкарат в затвора. Петър Петров искал да отърве 7 г. в килия. Така направиха и дупнишките Братя Галеви.

Петров е даден на Интерпол, има и еврозаповед за арест. Три съда го признали за виновен, че на днешния ден преди 17 г. е причинил катастрофата. До последно той прехвърлял вината на мъртво момиче.

"Поболях се, търсят ли го, или го крият, не знам", казва Йордан Терзиев, баща на 2 от жертвите. Със съпругата му сменили жилището, за да са по-близо до гробовете на дъщерите си.


 

Труд

Протестиращите от "Орлов мост " ще се явяват на избори

Групата, която е известна като "Орлов мост", ще се яви на изборите на 12 май.

Около 40 от водачите на протестите в столицата и околните градове се събраха в залата на синдикат "Подкрепа" и решиха единодушно, че трябва бързо да подготвят и координират нещата, за да могат да се класират за участие още на този парламентарен вот.

На събранието присъстваха представители на почти всички групи, движения и инициативи, които организират протестите в София през последните три седмици.

"Имаме лица, имаме някакви искания, но нямаме глава, която да мисли и да действа. Трябва да участваме в тези избори, иначе виковете на хората ще си останат на улицата", споделиха повечето от участниците.

Труд

Румъния пак ни изпревари по заплати

България отново е с най-ниската минимална работна заплата в Европейския съюз. Румъния пак ни изпревари, след като правителството в Букурещ вдигна от 1 февруари т.г. минималното възнаграждение от 157 на 171 евро.

Така радостта, че сме изпреварили поне съседите, трая само месец. Страната ни излезе с 2 евро напред на 1 януари т.г., когато най-ниското възнаграждение бе увеличено от 290 на 310 лева (около 159 евро).

Според критериите на Евростат минималните заплати са ниски, ако са под 500 евро месечно. Под този праг са България, Румъния и прибалтийските републики плюс централноевропейските държави. Само Словения от по-новите членки на ЕС покрива критериите за средноевропейско ниво на доходите. В малката бивша югорепублика минималната заплата е 784 евро.

Според данните на Евростат Холандия, Белгия и Люксембург са държавите от ЕС, в които има най-висока минимална заплата. Във Великото херцогство е забранено да се наема персонал за по-малко от 1874 евро. Сумата е равна точно на 3665,23 лева.

20 от общо 27 държави от Евросъюза са фиксирали минимална работна заплата.

Стандарт

Берлин ни готви визи

Визи за бедните българи и румънци поиска Берлин. Германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих предложи тези хора да нямат достъп до страната му през следващите 1-2 години, защото единствената им цел била да получават социални помощи. В момента емигрантска вълна от Италия и Испания отивала към Германия. "Ние ги връщаме обратно в родината им, но никой не ги спира веднага да отпътуват пак насам", коментира пред "Билд" Фридрих. Според него визите ще спрат наплива на роми от двете балкански страни. България и Румъния да плащат социалните помощи на своите граждани в Германия, поиска още Фридрих. Сумата за 3-членно бедно семейство е около 1500 евро месечно. Въвеждането на визи в Европейския съюз е незаконно, контрираха родни депутати.

Стандарт

Канят дама в креслото на Дянков

Дама ще седне в креслото на Симеон Дянков като финансов министър в служебния кабинет, научи "Стандарт" от сигурен източник. В коридорите на ведомството усилено се твърди, че за новия господар на бюджета се търси дама. Още вчера се завъртяха две имена за поста. Първото от тях е на Карина Караиванова, която изкара три месеца като заместник на Симеон Дянков. Според колегите й от финансовото министерство Караиванова е дългогодишен експерт от кариерата във ведомството, професионалист и не е политически обвързана. От 22 февруари тя бе върната на длъжност директор на дирекция "Национален фонд". Другото име, което обаче коментират депутати, е на Мария Капон, лидер на Единната народна партия. Тя бе и депутат в 40-то народно събрание. Тогава Капон стана известна с непримиримостта си към някои екстри на депутатите като безотчетните им пари. Капон е завършила икономика, специалност "Продуктов маркетинг", в университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен. Специализирала е "Проучване на пазари и панаирен маркетинг" в Германия, Япония и Франция, както и "Експорт-импорт в азиатските страни" в Шри Ланка. Попитана дали ще държи кесията на държавата през следващите два месеца, Капон отговори: "Нямам време за коментари". Така нито отрече, нито потвърди новината.

Монитор

Брендо млъкна в съда

„Не желая да бъда разпитван и да правя декларации!" - това единствено заяви вчера пред съда в Милано Евелин Банев-Брендо, чиято дъщеря бе отвлечена в България преди 5 дни. На състоялото се вчера предварително заседание на процеса за международен трафик на наркотици, наречен от италианските медии „Кокаиновите крале", на практика не взеха думата и адвокатите на сънародника ни - Серджо Спаньоло и Марио Бруза. Те категорично отказаха да направят и изявление след края на заседанието. Присъствал на него висш магистрат от Трибунала на Милано, запознат с отвличането на дъщерята на Банев, каза, че заетата от подсъдимия позиция е точната за положението, в което се намира той.