Детето на Брендо отвлечено от колумбийци или отломки на Наглите, Варна на колене за Пламен

Кабинетът "Борисов" продължава с концесиите, пишат още в заглавните си статии всекидневниците в сряда

Детето на Брендо отвлечено от колумбийци или отломки на Наглите, Варна на колене за Пламен

24 часа


Харалан Александров: Дърти политически маймуни ухажват лидери от протеста

Кръглата маса, обществения съвет, в които бяха въвлечени протестиращите са временни решения, чиято цел е да избегнат крайните и разушителни форми на протест, заяви в интервю за "24 часа" социалният антрополог Харалан Александров.

По думите му гражданите вече показаха, че могат да свалят правителството, но предстои да разберем дали са в състояние да внесат нов порядък в обществото. Според него присъствието на граждани в институциите не гарантира нищо. "Това е отчаян ход, който рискува да захвърли почтени и ентусиазирани, но неопитни хора в дебрите на бюрокрацията и да ги оплете в мрежите на корупцията", казва Александров.

Той прогнозира, че до изборите през май няма как да се появи успешна нова партия.

 

24 часа

Детето на Брендо отвлечено от колумбийци или отломки на Наглите

Двама мъже с маски изскачат от черен джип. През рамо държат автомати "Калашников", а в ръцете си - пистолети.

Два силни и къси изстрела раздират тишината в Бояна към 7,30 ч. Следва писък на момиче и свистене на гуми.

Жена на средна възраст вижда джип, отдалечаващ се с мръсна газ, а след минути в суматохата разбира, че с него е отвлечена - 10-годишната дъщеря на Евелин Банев-Брендо - Лара. Жената е един от тримата свидетели на покушението, което шокира София.

 

Труд

Все пак се появи сдружение КУР

Сдружение Конституционно управление на републиката (КУР), вдъхновено от кмета на исландската столица Рейкявик - Йон Гнар, бе основано в неделя в София. Един от инициаторите на новото сдружение е журналистът, писател и телевизионен продуцент Иво Тодоров. Той определя новата структура като майтап. Така обаче започна и кампанията на Гнар, който, миналата година основа партия с име "Най-добрата партия" и 6 месеца по-късно спечели кметските избори.

 

Труд

Залагат за вота при букмейкъри

ГЕРБ ще бие БСП на тези избори. Това показват залозите, които пусна "Еврофутбол". От понеделник букмейкърската къща вкара в програмата си и игри "Парламентарни избори 2013". Коефициентите за победа на ГЕРБ са 1,30, а за БСП - 1,80. Страстните политически наблюдатели и играчи могат да залагат пари за партия, която ще спечели изборите, каква ще е новата формация в парламента, кои ще са първите 3 формации и коя от тези формации ще излъчи правителство. Има и обявени 19 имена на известни личности, които е възможно да станат министри в служебното правителство.

 

Стандарт

Варна на колене за Пламен

Пламъкът стана пожар, ще гори в сърцата ни!" С тези думи от фейсбук в памет на Пламен Горанов осъмнаха Варна и цяла България. 36-годишният мъж, който стана факла пред парадните стълби на кметството, угасна във Военноморската болница в 20,30 ч на националния празник 3 март. Пламен издъхна от полиорганна недостатъчност, съобщи директорът на клиниката д-р Ивайло Въжаров. 13 дни докторите се бореха за живота му. "Надявахме се на чудо, но не стана", каза лекарят с нескрита болка и скръб от загубата на младия мъж.

Привечер името на Пламен блесна със свещи на кметските стълби, точно там, където младият мъж се самозапали. Над 1000 варненци отдадоха почит героя от протестите с мълчание. На стъпалата бе сложен портретът на Пламен, край него имаше купища цветя още от от ранния следобед.

Варненци паднаха на колене за минута. Полицаите, които охраняваха общината, до един свалиха шапки. Тази вечер речи няма да има, могат да говорят само приятелите на Пламен, каза неформалният лидер на бунта във Варна Иван Петров. Общината да обяви ден на траур, поиска градът още в началото на деня. До вечерта обаче това не се случи. Позор, възмущаваха се снощи хората. Не искаме нищо от общината, ние сме против нея, каза по този повод Мартин Аргиров, един от организаторите на протеста.

 

Стандарт

Токов удар за миньорите

Кризата с тока вади на улицата и миньорите. 2000 въглекопачи ще обсадят днес централата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Хората искат гаранция, че държавата ще продължава да изкупува електричеството от тецовете. Те се опасяват, че ще го замени с по-евтин ток от АЕЦ, за да свали цената за потребителите. В рудниците настана паника, след като през уикенда бяха изключени няколко блока от топлоцентралите. Причината обаче не е изваждането им от енергийния микс, а намаленото потребление, както и огромните количества, които бълват соларите. Техния ток държавата е длъжна да изкупува, за разлика от този на повечето тецове. Спрените топлоцентрали оставиха без работа мините. Складовете са пълни с въглища, които няма кой да купи. "Ако не работим, не може да си изкараме заплатата", обясниха синдикалисти. Според тях гладните бунтове може да докарат 30 000 миньори в столицата.

 

Монитор

Вадят на светло имането на Огнян Донев и Кристалина

Имането на разследвания за пране на пари и данъчни измами бизнесмен Огнян Донев и на еврокомисаря Кристалина Георгиева може да бъде извадено на светло. Това ще стане с поправки в Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни и обществени постове, както и длъжности в ЕС и НАТО, внесени в парламента в петък от лидера на РЗС Яне Янев. С тях се разширява списъкът на лицата, задължени да подават декларации пред Сметната палата за доходите и имотното си състояние.

 

Преса

Кабинетът "Борисов" продължава с концесиите

Дори и в последното си заседание кабинетът на Бойко Борисов няма да се спре с концесиите. Тази сряда правителството в оставка ще определи ДЗЗД "Железопътна гара - Пловдив" за концесионер на Централната ж.п. гара в Пловдив. Концесионерът ще изпълнява дейности за благоустройство, хигиена и обществен ред, охрана и безопасност, информационно обслужване и др. Гаровия комплекс ще придобие облика на многоцелеви център за услуги с преустройване на съществуващото комуникационно съоръжение в комплексен транспортен възел, осигуряващ различни по вид транспортни услуги. Ще се акумулират необходимите инвестиции както за модернизация и разширение на съществуващия сграден фонд, прилежащата инфраструктура и прилежащите съоръжения, така и изграждането на нови подобекти, в центъра на които естествено да се вписва приемното здание на ж.п. гарата като паметник на културно-историческото наследство.

 

Сега

Политиците цинично се възползваха от гибелта на Пламен Горанов

Българските политици са толкова цинични, че могат да почетат публично паметта на човека, запалил се в знак на протест срещу тях, но да не изпълнят последната му воля. Правителството реши вчера да тушира напрежението, възникнало след смъртта на Пламен Горанов от Варна, като обяви 6 март за Ден на национален траур. Още по-абсурдно е, че траурът е по предложение на председателския съвет на Варненския общински съвет.

 

Дума

БСП иска мораториум за всички сделки на ГЕРБ

БСП настоява Народното събрание да гласува мораториум върху всички разпоредителни сделки на настоящото правителство и на служебния кабинет. Това съобщи вчера лидерът на левицата Сергей Станишев. Той допълни, че този мораториум ще се отнася включително за "БДЖ-Товарни превози", за концесионни сделки и много други.

От БСП припомниха, че само на последното заседание на МС тихомълком бе дадена на концесия част от пристанище Бургас на Кирил Домусчиев, известен като приятел на Бойко Борисов, срещу символична такса за 35 г., през които ще се реализират десетки милиони печалба.

Левицата направи анализ и на наследството, което ГЕРБ оставя в енергийния сектор. Според социалистите кабинетът съзнателно води държавния енергиен сектор към срив. "Дава се предимство на скъпата пред евтината енергия, на ВЕИ, на частните ТЕЦ-ове, на АЕЦ "Козлодуй" и на последно място - на ТЕЦ "Марица-изток 2", изброи Станишев. Според него това е начинът хората да бъдат натоварени с непосилни сметки, а енергийният сектор - източен.