Варна на колене за Пламен; По-евтиният ток - до 1 юли

Съд: Таксите за карти и паспорти са незаконни, съобщават още ежедневниците във вторник

Варна на колене за Пламен; По-евтиният ток - до 1 юли

Почит.


„Стандарт":

Варна на колене за Пламен

"Пламъкът стана пожар, ще гори в сърцата ни!" С тези думи от фейсбук в памет на Пламен Горанов осъмнаха Варна и цяла България. 36-годишният мъж, който стана факла пред парадните стълби на кметството, угасна във Военноморската болница в 20,30 ч на националния празник 3 март. Пламен издъхна от полиорганна недостатъчност, съобщи директорът на клиниката д-р Ивайло Въжаров. 13 дни докторите се бореха за живота му. "Надявахме се на чудо, но не стана", каза лекарят с нескрита болка и скръб от загубата на младия мъж.

 

Ток.

„Дума":

По-евтиният ток - до 1 юли

Предложените намаления на цените на електроенергията, които трябва да влязат в сила от днес, няма да доведат до срив на енергийната система на този етап. Дори не може да се коментира режим на тока. Това стана ясно на брифинг след общественото обсъждане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на измененията на цените на електроенергията, предаде "Фокус". Лили Младенова, директор на дирекция "Цени и пазари" в комисията, посочи, че засега електроразпределителните дружествата (ЕРП) и Националната електрическата компания (НЕК) няма да претърпят финансови загуби от предвидените намаления.
"Рано е да се правят прогнози обаче", предупреди експертът и заяви, че е "твърде рано да се коментира цената от 1 юли. Ще работим за това да не се увеличава". От това изявление на Младенова фактически става ясно, че намалението в цената на тока е валидно до 1 юли.


Конституционен съд.

„Новинар":

Избраха Димитър Токушев за председател на КС

Съдиите от Конституционния съд избраха с таен вот Димитър Токушев за председател на институцията. Той получи седем гласа от 12 възможни. Неговите конкуренти за позицията бяха двамата бивши зам.-председатели на Върховния касационен съд Румен Ненков и Благовест Пунев. Един съдия е гласувал за Цанка Цанкова.

 

Такси.

„24 Часа":

Съд: Таксите за карти и паспорти са незаконни

Вече няма такива дълги опашки за смяна на личните карти.Таксите от 18, 4 и 25 лв., които се плащат за издаване на лична карта, паспорт и шофьорска книжка, са незаконни, постанови Върховният административен съд. Но всеки, който подаде молба за нови документи, ще ги плати, защото решението не е окончателно. МВР, което ги е предложило през 2010 г., и правителството, което ги е одобрило, могат в 14-дневен срок да обжалват решението пред 5-членен състав на съда.
Дори и окончателното решение да обяви таксите за лични документи за незаконни, няма пречка МВР и кабинетът да поправят пропуска, заради който съдът ги обяви за невалидни.

 


Трагедия.

„Труд":

Течност за чистачки взе жертва

След 20-дневна кома в "Пирогов" издъхна Даниела Апостолова. Тя е от групата на шестимата младежи от благоевградското с. Падеш, които пиха течност за чистачки вместо алкохол. Днес момичето трябваше да навърши 19 г.
Даниела бе първата, която постъпи в болница в тежко състояние след домашен купон на 10 февруари. Младежите помислили течността за чистачки за вишновка заради розовия цвят и хубавия мирис. Те я разреждали с компот от ягоди.