Над 10 заплахи за живота на премиера, Служебният кабинет със съветници от народа

Иван Костов: С Кристалина - да, но с Борисов и Цветанов - не

Над 10 заплахи за живота на премиера, Служебният кабинет със съветници от народа
24 часа

Иван Костов: С Кристалина - да, но с Борисов и Цветанов - не

В следващия парламент ДСБ би подкрепило правителство на ГЕРБ, начело с Кристалина Георгиева. С Бойко Борисов и Цветан Цветанов обаче не е възможно, защото те са абсолютно компрометирани в очите на хората. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов в интервю за "24 часа".

Оставката на Борисов спасява монополите, защото сега няма кой да води битката с тях. Така се отговаря на политическите искания на БСП и ДПС, но не и на исканията на хората от протестите, обясни Костов. Спешна възможна мярка срещу високите цени на тока била преструктурирането на НЕК.

24 часа


Свалиха Галина Тонева като зам. главен прокурор

Галина Тонева от днес не е заместник на главния прокурор Сотир Цацаров. По негово предложение Висшият съдебен съвет я освободи от ключовия пост със 17 гласа "за", два "против", а четирима се въздържаха.

Тонева, която бе основен конкурент на Цацаров за шеф на държавното обвинение, вече е редови висш касационен прокурор. Цацаров поиска освобождаването сутринта, а предложението бе внесено като извънредна точка в дневния ред на заседанието на ВСС.

Труд

Над 10 заплахи за живота на премиера

Повече от 10 са сериозните заплахи към Бойко Борисов през кариерата му, припомниха  от спецслужбите пред "Труд". Шефовете им не се ангажираха с коментар на изнесената от Борисов информация за атентат, поръчан срещу него от Ахмед Доган. Прокуратурата също запази мълчание.

"Аз съм смаян, разочарован и огорчен, че на най-високо държавно ниво се изнася такава информация, което ни прави ненадежден партньор в лицето на нашите съюзници и приятели", каза бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров.

Стандарт


Смъртни врагове


Смъртна омраза между Бойко Борисов и Ахмед Доган вцепени парламента. Малко след като бе гласувана оставката на кабинета, Борисов хвърли бомбата на деня. "Доган е поръчал атентат срещу мен. Това пише в документ на партньорска разузнавателна централа от 2009 г.", обясни Бойко. Папката стигнала до него преди 15 дни и в момента е в родното разузнаване. "Направете комисия в парламента и идете да я прочетете", призова Борисов лидера на ДПС Лютви Местан. Сигналът бил от британските служби до колегите им в Сърбия, които го предали на София, научи "Стандарт".

ДПС реагираха като ужилени на обвинението. "Това е лъжа и активно мероприятие", заяви Местан. Самият Доган пък обмислял да заведе дело срещу Борисов за клевета и разпалване на етническа омраза.

В същото време от ДПС настояха да се отвори папката "Лале", в която премиерът е забъркан с убития мафиот Бай Миле.

Монитор

Служебният кабинет със съветници от народа

Съветници от народа ще следят изкъсо работата на служебния кабинет, който по всяка вероятност ще трябва да назначи президентът Росен Плевнелиев заради заявения отказ на парламентарните групи да довършат мандата на ГЕРБ. В „Обществения съвет" ще влязат легитимни представители на протестиращите, синдикалните, работодателските и други граждански организации. Този ангажимент за формата на управление на бъдещото временно  правителство пое държавният глава вчера в първото си изявление по повод подадената от кабинета „Борисов" оставка. Идеята на президента е в отговор на обещанието му от предния ден във връзка с нестихващите протести в страната, че „гласът на народа ще бъде чут". Така говорителите на митингите ще могат да участват в набелязването на задачите пред очертаващото се „аварийно правителство".

Сега

Оставката на кабинета подпали фитила на компроматна война

Разправията между управляващи и опозиция около оставката на правителството се изроди в компроматна война. По време на четиричасовите изтощителни дебати ДПС обвини премиера в покровителство на организираната престъпност, а Бойко Борисов обяви, че Ахмед Доган е поръчал атентат срещу него. Оставката все пак бе приета с 209 гласа "за" в парламент, обсаден от фенове на премиера - членове и свързани с ГЕРБ бизнесмени, животновъди, прасенца, овце и трактори.