Плевнелиев критикува кабинета, че не е изкарал мандата си

Президентът Плевнелиев изрази изненадата и разочарованието си от оставката на кабинета.

Плевнелиев критикува кабинета, че не е изкарал мандата си
„Днес в ситуацията на тежка световна криза, стабилността в държавата е по-важна от всичко друго. Отговорната позиция на правителството беше да си довърши мандата. И аз бях изненадан, когато беше обявена оставката на кабинета", заяви държавният глава по време на дългоочакваното си изявление пред медиите.

Стана ясно, че още утре започват консултации с политическите партии за сформиране на ново правителство, като той ще покани всички лидери на обща среща, за да няма съмнение в задкулисни договорки.

Плевнелиев подчерта, че ще действа стриктно по Конституцията. Още в понеделник връчва мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ.

„Ако те откажат, нещата отиват в ръцете на вторите, третите и така. Ако всички възможности са изчерпани и политическият елит не може да състави кабинет, тогава ще съставя служебен кабинет", подчерта държавният глава, изтъквайки, че ще го направи бързо.

Той обаче предупреди, че служебното правителство не може да извърши радикални промени, защото има ограничен по време и обем мандат, а и не може да променя закони, тъй като няма да има работещ парламент.

Правителството си тръгва, проблемите за решаване остават. С тези думи започна президентското изявление, подчертавайки, че на хората трябва да се обясни, че Конституцията не пречи да се ликвидират монополите.

Той добави, че мерките срещу монополите зависят от парламента и правителството, а не от основния закон.

Плевнелиев призова в същото време партиите да не абдикират от парламента. Той припомни позициите им досега, а именно, че не искат в рамките на това НС да се формира ново правителство: „Нуждаем се от работещ парламент. Разпускането на НС означава да отложим решението на голяма част от проблемите."

Нека действаме с разум, отговорност, без излишни емоции. Няма нищо страшно, когато едно правителство падне. Наскоро в Белгия направиха две години без правителство, но разликата между нас и тях е в институциите, тъй като при тях работят, изтъкна Плевнелиев.

Държавният глава отправи апел към лидерите на политическите партии да призоват своите съмишленици, членове и симпатизанти да избягват провокациите, да се работи за намаляване, а не за увеличаване на напрежението.
 
Настоявам партиите да не абдикират от своята отговорност към гражданите и да продължат работата си в парламента до приключване на консултациите и процедурата, предвидена в Конституцията. Знаем, че този парламент е изчерпал в голяма степен обществената си подкрепа, но във време на криза трябва да спазим законите, трябва да си пазим умовете трезви, да търсим пътища към по-добро, обясни още Плевнелиев.

По думите му, най-важното сега е да не застрашаваме гражданския мир, правовата държава и демократичното устройство.

Аз съм против прибързаните решения, каза Плевнелиев по повод исканията на протестиращите за свикване на Велико народно събрание (ВНС).

Неговото мнение е, че ако нещата не са обмислени добре, свикването на Велико народно събрание може да доведе до задълбочаване на икономическата криза и да породи хаос в държавата.

"Нека действаме без пазарлъци, а да търсим яснота и ефективност на процеса. Три пъти мери, веднъж режи. Аз съм против прибързаните решения", заключи президентът.