800 милиона лева нов заем за агросубсидии, Патриаршеският избор пред провал

Стоянка Мутафова: Имам 700 лв. пенсия, 3000 лв. сметка за парно

800 милиона лева нов заем за агросубсидии, Патриаршеският избор пред провал
24 часа

Стоянка Мутафова: Имам 700 лв. пенсия, 3000 лв. сметка за парно, а ми се ходи в Египет!


Тези дни щях да се откажа от сцената. Но излязох да играя и се заредих с енергия. Това споделя в интервю за „24 часа" голямата актриса Стоянка Мутафова.

Уморена съм. Няма да играя повече!, казва тя.

"Кажете ми какво да правя? Имам 700 лева пенсия, а сметката ми за парно е 3000 лева. Обади се една госпожа и ми вика: Ще ви съдим, плащайте. Сега плащам на части, разсрочено", жалва се актрисата.

Труд

Патриаршеският избор пред провал


След инфарктно гласуване на повече от  16 тура Светият синод успя да определи само един безспорен кандидат за  патриаршеския трон - Галактион Старозагорски. В събота заседанието продължава.

От раз за кандидат бе излъчен скандалният производител на архонти и благославящ всякакви рицари и благородници митрополит Галактион. Бившият разколник и агент Мишо на ДС събра 10 гласа от раз и попадна в тройката. Новината шокира свещеници и миряни, които познават Галактион първо и основно като купонджия и последно като духовник с "правилни православни мисли", каквото е условието в устава на БПЦ за кандидат-патриарха.

Труд

800 милиона лева нов заем за агросубсидии

Правителството ще тегли краткосрочен вътрешен заем от 800 млн. лв., за да плати евросубсидиите на фермерите за нивите, които обработват. Разходите по кредита обаче ще бъдат поети от следващото правителство, научи "Труд".

Плащането на евросубсидиите ще започне още в понеделник, като най-късно в сряда парите ще бъдат в сметките на фермерите, стана ясно вчера на извънредна среща на премиера Бойко Борисов със земеделски браншови организации.

Също вчера обаче БНБ обяви на сайта си, че в сряда, 20 февруари, ще бъдат емитирани съкровищни бонове за рекордните 800 млн. лв. Точно тези пари са за фермерите, твърдят източници на "Труд". Книжата са 6-месечни и падежът им ще настъпи на 22 август т.г., което значи, че заемът за земеделците ще бъде платен на практика от следващото правителство. По-късно от финансовото министерство уточниха, че в понеделник парите ще се платят от фискалния резерв, но после ще се изтегли заем за компенсирането му.

Не е ясно какво налага боновете да са 6-месечни, след като Еврокомисията възстановява в 45-дневен срок направените разходи от правителствата за евросубсиди.

Стандарт

Бутат цената на тока

Цената на тока пада! Звучи невероятно, но това обеща новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Юлиана Иванова. Очаква се намалението да стане възможно, след като от енергийния микс, който изкупува Националната електрическа компания, се изхвърлят ТЕЦ. Тяхното производство е сред най-скъпите, затова трябва да се замести с по-евтино. Идеята подхвърли преди два дни и икономическият министър Делян Добрев. Той заръча на ДКЕВР да провери дали може да изхвърли от микса ТЕЦ на Христо Ковачки, които продават ток с надути цени, а количествата да бъдат заменени с евтиното електричество от АЕЦ "Козлодуй" и "Марица-изток 2".

В момента комисия в регулатора анализира всеки от компонентите, образуващи крайната тарифа за потребителите. Ако сметките излязат, намалението на цените ще стане факт от 1 юли.

Стандарт

Изгонихме "Хамас" по пижами

Агенти на ДАНС изпратиха "по пижами" в чужбина гостуващите у нас представители на "Хамас". Те били посетени от хора от агенцията вчера сутринта в 7 часа в хотел "Принцес" и помолени да напуснат страната ни. Така България се отърва от членовете на обявената на територията на ЕС за терористична организация. Контраразузнавачите са придружили чужденците до аеропорта, където те са излетели с полет за Истанбул три часа по-късно. Това се случи два дни след като представителите на парламентарната група на "Хамас" "Блок промяна и реформи" Исмаил ал-Ашкар, Салах ал-Бардауил и Мушир ал-Масри пристигнаха в България. Визитата беше определена от "Хамас" като знак за все по-широкия прием на движението в Европа, но България съобщи, че правителството не е канило представителите.

Монитор

Метеоритен дъжд удари Земята

Русия вчера стана обект на мощна метеоритна атака - космическото тяло удари Урал и рани повече от 1000 души. Точно в 7,23 ч. московско време над Челябинска област се изсипа дъжд от отломки от метеорита, съобщи ИТАР-ТАСС. Местните жители първо видели как от небето пада огромна кълбовидна мълния,  а след това чули тътен. Явлението било наблюдавано в още четири области на Русия - Свредловска, Курганска, Тюменска и република Башкартастан, както и в Казахстан.

Дума

Спират земеделския протест с пари от резерва

Властта панически плаща субсидиите на земеделските производители, за да осуети протеста им. След спешна среща вчера при министър-председателя стана ясно, че в понеделник ще бъдат изплатени субсидиите за единица площ на зърнопроизводителите. Очаква се още във вторник или най-късно в сряда средствата да бъдат по сметките им. Зърнопроизводителите се готвеха да дойдат в София с тракторите на 20 февруари, след като не получиха парите си в обещания от управляващите срок - 31 януари.

Плащанията на субсидиите ще са за сметка на фискалния резерв, съобщиха от финансовото министерство. "За гарантиране устойчивостта на размера на фискалния резерв в първите месеци на годината се предприе актуализиране на емисионния календар", заявиха още от ведомството на Симеон Дянков. Това означава, че на пазара ще бъдат пуснати за продажба ценни книжа, чрез които да се набере нужната сума, която да бъде възстановена в резерва. Само преди около 2 седмици земеделският министър Найденов обясни, че финансовите експерти не препоръчват вземане на пари от резерва.