Окръжен съд – Добрич призна санкция, наложена на тервелчанин от румънски съд

Окръжен съд – Добрич призна наложената от румънски съд на 31-годишния Валери Д. П. от град Тервел финансова санкция - деловодни разноски.

Окръжен съд – Добрич призна санкция, наложена на тервелчанин от румънски съд
На 31.10.2012 г. Районният съд на гр. Арад в Република Румъния е признал Валери за виновен в причиняване на непредумишлено убийство и тежка повреда. На 27.07.2006 г. около 6,55 ч. като водач на микробус „Форд” по пътя от гр. Арад към гр. Нъдлак, той е предизвикал пътнотранспортно произшествие с двама загинали и много ранени. В микробуса се возели 6 български граждани, които отивали на работа в Белгия. В момента на инцидента шофирал Валери. Той заспал на влизане в гр. Нъдлак, в резултат на умората. Събуждайки се създал опасност, като употребил спирачки и микробусът влязъл с предната си част в задната част на полуремарке, което било теглено от автовлекач. Той бил спрян с включени светлини в автоколона, изчаквайки да влезе във митницата. В резултат на удара дясната част на микробуса е била отрязана.

Валери е осъден на 2 години условно лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок.
 
Румънската страна претендира за направените по делото деловодни разноски в размер на 3 000 лв.

Присъдата на румънския съд е влязла в сила на 07.12.2012 г. и въз основа на нея е издадено Удостоверение по Рамково решение 2005/214/ПВР на Съвета за прилагане на принципа на взаимно признаване на финансови санкции в страните – членки на Европейския съюз.

Пред Окръжен съд –Добрич Валери заяви днес, че знае за воденото срещу него дело в Районен съд – Арад, но не е бил призован за съдебното заседание, след което е постановена присъдата.

Окръжен съд – Добрич обаче обърна внимание на представените от румънските съдебни власти писмени доказателства, че на Валери е била изпратена призовка, която той е отказал за получи за съдебното заседание за разглеждане на делото му в Районен съд – Арад. Съдът установи, че не са налице основания за отказ на изпълнение на решението на румънския съд. С тези аргументи Окръжен съд – Добрич призна съдебното решение на чуждия съд относно финансовата санкция и постанови 31-годишният да заплати левовата равностойност на наложената финансова санкция - съдебни разноски, към датата на постановяване на съдебния акт.

Определението на Окръжен съд – Добрич подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна в 7-дневен срок.