Излязоха нови документи за делото „Буда”, Златко Баретата се подобрява...

Борисов е наредил да се огласи връзката на „Хизбулла” с атентата в Бургас, пишат още вестниците днес

Излязоха нови документи за делото „Буда”, Златко Баретата се подобрява...

Атентатът в Бургас и съпричастността на „Хузбула" продължават да са сред водещите теми във всекидневния печат.


„Неочакван обрат придоби вчера историята около признанието на България, че в дъното на атентата край Бургас стои ливанската групировка "Хизбула". Оказа се, че не прокуратурата, а премиерът Бойко Борисов лично е взел окончателното решение да се посочи организацията като автор на терористичния акт след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента. "ДНК на един от извършителите ми даде основание да позволя вече със степен на вероятност да се съобщи информацията, очаквана с месеци", заяви Борисов в Брюксел, където е на двудневно посещение. Думите му бяха потвърдени от главния прокурор Сотир Цацаров, който бе категоричен, че решението е политическо и е взето след заседанието на КСНС. Обвинител номер 1 и вчера подчерта, че прокуратурата не е готова за повдигане на обвинения и съществената част от разследването тепърва предстои. Неговите думи са в пълно противоречие с казаното от вицепремиера Цветан Цветанов за "обоснованото предположение" за участието на групировката в атентата.
От изказването на премиера стана ясно, че той е на страната на Цветанов и е убеден в съпричастността на "Хизбула"...
По закон разрешението да се оповести информация за хода на разследването се дава от наблюдаващия прокурор - в случая това е бургаското обвинение. Вътрешният министър Цветан Цветанов е получил благословията на прокурор Калина Чапкънова на 1 февруари, потвърди пред "Сега" говорителят на бургаската прокуратура Красимира Кателиева. Но от думите на Борисов се разбра, че решаваща е било неговата позиция.
Междувременно хаосът в изказванията по темата продължи. Президентът Росен Плевнелиев заяви, че МВР шефът е имал разрешение от главния прокурор да изнесе информацията. А Цветанов призна, че изнесеният от него доклад на заседанието на КСНС на 5 февруари не е бил изпратен предварително на "Дондуков" 2, за да се запознае с него върховният главнокомандващ. МВР предоставило по-стар вариант на резюмето, но датата за съвета била отложена...
Президентът разсея съмненията, че има разминаване между неговата позиция и тази на правителството. "Аз искам категорично да заявя, че като президент подкрепям усилията на изпълнителната власт и на компетентните органи да стигнат докрай. Благодаря им за това, че те показаха напредъка, видяхме ясни доказателства и резултати", заяви Плевнелиев. Повод за обясненията му стана публикация на "Преса", че Цветанов е пренебрегнал уговорката между политическите сили да не се прави изявление срещу "Хизбула" след КСНС. Думите на министъра сварили неподготвен Плевнелиев." - в. „Сега".

 

„Ако Европейският съвет поиска, ще ги информирам за разследването на атентата, допълни Борисов в отговор на въпрос очаква ли разговор за „Хизбула" и атентата по време на започващата среща на върха. „Иначе това си е наше вътрешно разследване. Това, което имахме като данни, ние сме го обявили чрез вътрешния министър. Както винаги съм казвал, и колко месеци оттогава, трябваше да се съберат достатъчно доказателства, за да може да се говори със степен на вероятност", сподели Борисов.
Той допълни, че в това отношение страната ни разчита много на ливанското правителство, на Канада, на Австралия, на всички, през които по един или друг начин въпросните лица са минали, стояли там, идвали в България, сменяли паспорти." - в. „Труд".

 

„След Консултативния съвет при президента няма заплахи за националната сигурност. В това увери шефът на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Камен Костадинов пред БНР.
Оценката на ръководството на ДАНС е, че няма конкретни причини да се счита, че има заплаха за националната сигурност. Според информацията, която службите дават, нивото на защитеност на критичната инфраструктура и на националната сигурност като цяло е на последна фаза, т.е. няма как оттук нататък да бъде по-високо нивото на защита, посочи Костадинов.
Агентите от ДАНС са разговаряли с ливанските служби за атентата у нас. Според агенцията не е необходимо страната ни да предприема допълнителни мерки за сигурност след КСНС, когато вътрешният министър посочи принадлежността на атентаторите към военното крило на „Хизбула".
На въпрос дали от ДАНС са убедили депутатите, че има достатъчно основания да се каже, че "Хизбула" стои зад атентата, депутатът от ДПС отговори: „Информацията, че има достатъчно мотивирани предположения за това, че има връзка на "Хизбула", са на база на анализ между нашите служби и партньорски служби". Костадинов изтъкна, че се надява в хода на разследването, което тече и в момента, да бъдат събрани достатъчно годни доказателства, че виновните за взрива да бъдат осъдени." - в. „Стандарт".

 

„Терористичната група, отговорна за атентата в Бургас, е пристигнала в България с влак от Полша. Това е заявил вътрешният министър Цветан Цветанов в интервю за в. "Ню Йорк таймс". Според информацията, получена от полските гранични служби, атентаторите са кацнали във Варшава с полет от Бейрут, а са напуснали страната с влак.
Легендата за пътуването най-вероятно е била - араби, тръгнали на туризъм в Източна Европа - Полша, България и Румъния.
След атентата на 18 юли в Бургас, при който единият от групата загина по време на взрива, останалите двама са се отправили към Русе. Това обяснява и защо на 35 км преди града по международен път Е-70, край Цар Калоян е намерена фалшива шофьорска книжка на името Ралф Уйлям Рико. Открита била и социална осигурителна карта с ДНК на взривения на летището атентатор.
След като преминават Дунав мост, терористите влизат в румънския град Гюргево и се отправят към Букурещ. От румънската столица те хващат самолет за Турция, откъдето се предполага, че са се завърнали в Бейрут..." - в. „24 часа".

 

Агентурното дело „Буда", свързано с миналото на премиера Борисов и интереса на секретните служби към него,  също е след водещите теми на всекидневниците.

„Почти през нощта на 6 срещу 7 февруари, сайтът "Биволъ" публикува трети документ за обект "Буда". Той съдържа план на действията, които трябвало да бъдат извършени по делото за оперативно наблюдение (ДОН) на Бойко Борисов, тогава собственик и шеф на охранителна фирма "Ипон". Според публикувания документ сред целите на плана е била да се изясни и "приоритетната престъпна ориентация" на обекта.
Неговата автентичност не е потвърдена официално до момента. През деня вицепремиерът Цветан Цветанов отказа коментар с думите, че не го е видял, но обеща проверка дали съществува. Привечер премиерът Борисов от Брюксел отрече всичко с "не знам за такива документи, не чета и не се интересувам" и коментира случващото се като "последното издихание на мафията и на организираната престъпност, и техните политически покровители. И цялата им схема, която в момента искат да ни закачат" без да уточнява кого има предвид (цялото му изказване вижте в карето надолу).
От неделя насам "Биволъ" публикува документи от края на 1996г. и началото на 1997г., свързани с опита за привличане на Борисов като информатор на ЦСБОП (Централната служба за борба с организираната престъпност, сега ГДБОП) и след това поставянето му под оперативно наблюдение (ДОН). От официалните потвърждения и коментари на шефа на ГДБОП Станимир Флоров в понеделник стана ясно, че първият документ за вербоването е истински и дори беше показана цялата папка пред тв камери в понеделник, заедно с втори документ за сваляне от регистрите на агент "Буда", заради невъзможност да събира информация и "загуба на среда". За втория документ, който се появи час след тв изявата на Флоров, досега официално беше обяснено само, че не е скрит, а е от друга папка - делото за оперативно наблюдение. Досега тя не е показана. Версията на премиера Борисов защо са го сложили за разработка (разследване), разказана във вторник пред "Дневник" беше, че е защото е пазил Живков и царя и са търсили информация за тях. Той свърза разработката и с атентата срещу тогавашната му приятелка Цветелина Бориславова, въпреки че има разминаване в датите - ДОН е от 24 февруари, а според публикации в медиите взривът на джипа й е бил на 27 март 1997г...
В плана (третия документ), както го четем в "Биволъ", подробно са описани оперативно-издирвателните, агентурните и технически мероприятия, чрез които да се съберат данни за обекта Борисов от всички служби в държавата, да му се изготви психологически профил, да се приложат няколко различни специални разузнавателни средства (СРС) и да бъде "следен с външно наблюдение и разработван с агентура за влияние". Освен израза, че по схемата трябна да се изучи "приоритетната престъпна ориентация", е добавено и че "при наличие на данни и условия за декриминализиращо поведение на обекта по установения ред да се подходи към контакт и осъществи вербовка за привличането му за С.С." "Дневник" не успя да потвърди дали изреждането какво да се извърши е стандартно описание, което е във всяко дело за наблюдение или е специално за "Буда", както и какво казват или потвърждават двете фрази..." - в. „Дневник".

 

„МВР ще провери дали папките "Буда" са истински, или някой ги фабрикува. Това стана ясно от изявление на вътрешния министър Цветан Цветанов след поредния залп от балканската секция на Wikileaks - Balkanleaks, в нощта срещу четвъртък.
Сайтът "Биволъ" пусна поредни факсимилета на документи, с които се разпорежда наблюдение на Бойко Борисов. Те отново са подписани от създателя на папка "Буда" Младен Георгиев, който в момента е главен секретар на ДАНС. Според разпореждането ЦСБОП трябвало да събере данни за Борисов от всички служби в държавата, да му изготви психологически профил, да му приложи няколко различни СРС-та. Борисов трябвало да бъде следен с външно наблюдение и разработван с агентура за влияние. В документите обаче не се посочва заради кои хора или фирми сегашният премиер е трябвало да бъде обект на следене.
Като твърдят, че не са ме следили заради Живков и Царя, да кажат заради кого, коментира от Брюксел Борисов.
Малко по-късно, на влизане в сградата на Европейския парламент, премиерът отсече пред журналисти: "Не знам за такива документи, не чета и не се интересувам, това са последни издихания на мафията"...
Главният прокурор Сотир Цацаров пък заяви, че засега  при обвинителите няма данни за теч на информация от ГДБОП. Той определи като обезпокоително изтичането на такава информация и обясни, че първо трябва да се запознае с публикуваните документи и едва тогава може да каже дали има данни за образуване на дело за изтичане на класифицирана информация." - в. „Стандарт".

 

В „Сега" публикува реакцията на организацията „Репортери без граници" по повод на медийното поведение на премиера във връзка с публикациите за делото „Буда":
"Ние сме изумени, разтревожени и скандализирани от безотговорните изявления на премиера Бойко Борисов. Такива думи представляват сериозна и директна заплаха за всички работещи в медиите. Ние мислим, че разследванията на секретните служби върху печата и журналистите принадлежат на друга изживяна вече епоха на демоните на Студената война". Това се казва в специално съобщение на Международната организация Репортери без граници по повод скандалното изявление на Борисов срещу българските журналисти. БГНЕС припомня точният цитат на Борисов от 5 февруари: "Това, което са направили (образуването на делото „Буда" - б.р.), аз мога да ви го спретна на всичките, които стоите днес тук. Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всичките ви журналисти, на всички"."
Борисов е европейски държавник. Той в никакъв случай не може да одобри използването на тайните служби за съставянето на досиета или да подслушват телефони на журналисти. Борисов, който е живял в ерата на цензурата и съветския контрол, не може да пренебрегне разрушителното послание, което той току-що изпрати по адрес на цялата медийна сфера. И тя се пита с пълно основание за заключенията, които трябва да се направи от тези думи. Ако това е незначителен езиков гаф, или грешка, тогава е наложително той публично да признае измеренията на тази грешка. В противен случай ще се наложи европейските институции да се запитат за съвместимостта на тези думи с функциите на един от техните 27 висши ръководители", се казва още в специалното съобщение..."

 

Петъчните вестници отделят място и на случая с покушението срещу Златко Баретата.

„Стрелбата срещу Златомир Иванов-Баретата не е била с цел той да бъде убит. Стрелецът е професионалист и умишлено не се е възползвал от възможността да простреля Иванов смъртоносно. Това е мнението на разследващи, цитирани от dariknews.bg.
Според специалистите нападателят е изучавал терена през деня, когато клошари, които са нощували в таванското помещение, са били навън. Не е установено дали е имало още екипи срещу другите входове на Съдебна палата, или нападателите са разполагали с информация, че Златомир Иванов ще влезе през централния вход.
Записите от охранителните камери са некачествени и разследващите не разчитат на тях.
Стеснен е кръгът от заподозрени поръчители, но към момента няма достатъчно доказателства, за да има задържани. Полицията работи по няколко версии за атентата срещу Баретата. Сред тях са бизнес отношения и личен мотив.
Състоянието на 44-годишния Златомир Иванов, който беше прострелян на 29 януари, продължава да бъде тежко. Днес лекуващите го лекари от "Пирогов" съобщиха, че Баретата вече не е на апаратна вентилация, диша самостоятелно и е контактен..." - в. „Денвник".

 

„Баретата вече е в съзнание и диша сам, съобщиха от "Пирогов". Днес е изведен от медикаментозната кома и е спряна белодробната вентилация. Златко е по-добре и дори започна да се закача със сестрите, поясниха от персонала в реанимацията, където той се лекува.
За момента не се налага да му се правят нови операции, уверяват лекарите. Само преди дни натрошеното от куршума бедро бе оперирано и стабилизирано с помощта на титаниеви пластини и пирони. Разкъсванията в коремната област са почистени и зашити. Изчаква се раните да започнат да заздравяват.  Пациентът понесе добре интервенциите, поясниха травматолози.
Отпимизмът на лекарите обаче е умерен. Състоянието на Златко Баретата си остава тежко като цяло, допълват от централната реанимация на спешния институт. Не било изключено в определен момент да се наложи връщане към изкуственото дишане, за да се даде възможност на организма да се възстановява..." - в. „24 часа".

„До пациента не се допускат никакви посетители, казаха още медиците от "Пирогов".
Златко Баретата бе прострелян на 29 януари т.г. на четири места: два куршума попаднаха в краката му и два - в тялото, в областта на слабините и бъбрека.
Килърът е бил непрофесионалист със съмнителни познания и подготовка за стрелба с автомат "Калашников". Това гласи основната версия на разследващите. Другата обаче е, че стрелецът умишлено се целел в краката на Баретата, като е искал да го остави жив. В такъв случай целта на сватбарското му изпълнение била да заблуди ченгетата за истинските си умения.
В понеделник експерти по балистика направили измервания на ъгъла на стрелбата от Търговския дом към Съдебната палата. Получените данни потвърдили, че автоматчикът е на възраст до 30-35 години и не е ходил в казармата, нито е работел в МВР или друга служба, в която се води обучение с "Калашников". Липсвали му първите две упражнения - стрелба по неподвижна мишена и по движеща се цел. Изобщо нямал понятие нито от отката на автомата, нито от отклонението на траекторията, което се получава при монтирането на заглушител.
Не знаел също, че когато оръжието е с допълнителната приставка на цевта, то може да засече, ако се използват обикновени патрони. Затова трябвало да гърми с такива с по-малък заряд.
Според полицията вече е стеснен кръгът от заподозрени като поръчители на атентата срещу Баретата. Продължава да се работи по няколко версии, като водещата е за неуредени бизнес отношения. Засега не са отхвърлени изцяло останалите хипотези - за стрелба заради позиции на наркопазара, заради натрупани дългове, както и за личен мотив на атентатора..." - в. „Труд".