Шест месеца затвор за поредно шофиране без книжка

Наказание 6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим получи 49-годишният Ив. Хр. Ив. от гр. Бяла Слатина. Районен съд – Балчик го призна днес за виновен, че на 20.08.2011 г. около 22 часа в с. Кранево е управлявал лек автомобил „Опел”, без да притежава свидетелство за управление на моторно превозно средство, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние.

Шест месеца затвор за поредно шофиране без книжка
По молба на подсъдимия и след като той призна посочените в обвинителния акт факти, Районен съд – Балчик допусна делото да бъде разгледано като съкратено съдебно следствие. По този институт е определено наказанието на Ив. Ив., като съдът намали с 1/3 първоначално наложените 9 месеца лишаване от свобода при строг режим.

По делото е установено, че на 20.08.2011 г. полицейски патрул спрял за проверка в с. Кранево лек автомобил „Опел”, шофиран от Ив. Ив. Той не представил свидетелство за управление на моторно превозно средство, затова служител на реда направил справка в оперативната дежурна част. Оттам му съобщили, че обвиняемият не е правоспособен водач. Установено било, че свидетелството за управление на МПС на Ив. Ив. е отнето със Заповед на началника на РУП гр. Бяла Слатина от 23.09.2007 г. Обвиняемият не бил направил постъпки за възстановяване на правата му като водач и от 23.09.2007 г. той не е правоспособен. Въпреки това той шофирал автомобил и бил наказан за това от Началника на РУП - гр. Бяла Слатина с административно наказание – глоба в размер на 300 лв. Санкцията влязла в сила на 08.07.2011 г. Към 20.08.2011 г. обаче отново е установено, че управлява моторно-превозно средство в едногодишния срок от наказването му по административен ред за шофиране без съответното свидетелство за управление.

Ив. Ив. има средно образование, не е семеен, безработен е, осъждан.

Присъдата на Районен съд – Балчик подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Добрич.