Народът върна топката за "Белене" обратно в парламента

Всекидневниците излизат с водещи заглавия по основната тема от вчера: референдума за ядрената енергетика

Народът върна топката за "Белене" обратно в парламента

Референдумът.


„Труд":

Народът върна топката за "Белене" обратно в парламента

Ядреният референдум в неделя очаквано се провали. Българите отказаха да вземат решение за АЕЦ "Белене" вместо политиците.
Според социолозите избирателната активност едва минава инфарктните 20%.
Ако е по-ниска от това число, референдумът не се зачита и все едно никога не се е провеждал. Така за АЕЦ "Белене" остава валидно последното решение на правителството да прекрати проекта, одобрено и от парламента.
Ако след окончателното преброяване стане ясно, че гласувалите са минали 20%, депутатите ще имат нови 3 месеца, за да дадат мнението си по въпроса за изграждане на нова ядрена централа в страната.

 

ВМЗ.

„Новинар":

Приватизацията на ВМЗ-Сопот тръгва след 45 дни

Процедурата по приватизация на ВМЗ-Сопот ще започне до месец и половина. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Хасково.
През новата седмица ще продължат преговорите между синдикатите, ръководството на завода и представители на правителството, допълни той. Трябва да се вземат мерки и да се приеме оздравителна програма за ВМЗ, заяви Добрев пред БНР.
"Ако говорим само за пренасочване на хора, нашите анализи показват, че те трябва да са повече от 900, но разбира се може да има комбинация от мерки с намалено работно време и с по-малко пренасочени работници", каза още Добрев.


Ограничения.

„24 Часа":

Натискат Камерън да затвори Великобритания за българи

Британски депутати консерватори ще окажат силен натиск на премиера Дейвид Камерън да блокира влизането на българи и румънци от 2014 г., когато падат ограниченията на трудовия пазар, пише в. "Обзървър".
Крайни консерватори искат Камерън да блокира вдигането на ограниченията дори ако това доведе до скандал с Европейската комисия. Те били окуражени от речта на Камерън, в която той предизвика ЕС, като обеща да организира референдум за членството на страната в ЕС.

 

Йоско.

„Стандарт":

Проверяват Йоско за 2 убийства в Гърция

Среднощни разпити в Солун предстоят на арестувания Йоско Йосифов - Йоско Костинбродския. Гръцката полиция вече е изискала информация от нашите антимафиоти за родния гангстер. Експертизи ще покажат дали с намерения при ареста на Йоско автомат "Скорпион" не е извършено убийство в Гърция. Службите в Атина имат подозрения за участието на българина в два поръчкови разстрела в южната ни съседка.
Йосифов ще бъде предаден на българските власти само, ако гърците не успеят да го уличат в престъпление, твърдят източници от МВР.
"Разговарях вчера с гръцкия си колега Никос Дендиас, изразих доброто сътрудничество с гръцките полицаи", коментира пред "Стандарт" вътрешният министър Цветан Цветанов.