Над 600 консултации са дали специалистите от кабинета за помощ на деца с проблемно поведение

Информационно-консултативният кабинет (ИКК) към Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) при Община Добрич отчете своята дейност в пленарно заседание на Комисията. Кабинетът е един от първите в страната, който изпълнява ролята на помощен орган на Комисията.

Над 600 консултации са дали специалистите от кабинета за помощ на деца с проблемно поведение
Открит е през 2004 година. Той работи със свой статут, програма и работен график. Като консултанти са привлечени психолози, социални работници, педагози, юристи. Услугите, които  се предлагат са достъпни и безплатни за деца и родители, педагогически съветници, учители, граждани.

През 2012 г. Кабинетът е посетен от над 400 потребители на услуги и са изработени над 600 консултативни часове.

Информационно-консултативният кабинет оказва помощ и подкрепа на деца с проблемно поведение в училище, такива, които са настанени в социални и специализирани институции, деца с проблеми при адаптация в училище и мотивация за учене, хиперактивни и с дефицит на внимание, с емоционални и поведенчески проблеми. В Кабинета се изпълняват и възпитателни мерки, регламентирани в ЗБППМН.
    
През 2012 г. са разработени информационно-образователни материали, свързани с превенция на насилието и агресията, разпространението и употребата на наркотични вещества, свободното време на децата.
 
Специалистите, работещи в Кабинета, подпомагат и дейността на МКБППМН. В изпълнение на Програмата на ИКК през 2012 г. беше организирано „Лятно училище”, реализиран проектът „Искам и мога да бъда по-добър”, алтернативни мероприятия с деца, проявили асоциално поведение, „Училище за родители”, благотворителни и доброволчески акции.