Ураган и поледица, Източна България блокирана

Световната банка на проверка във Фонда за наука; МВР съветва гражданите за предпразнична бдителности

Ураган и поледица, Източна България блокирана

Бедствие.


„24 Часа":

Ураган и поледица, Източна България блокирана

Срещата на студен фронт от север и влажен от юг доведе до снежния ад в Източна България.
Автобуси закъсаха край Сливен, верижни машини превозваха пътниците. Гражданска защита спасяваше родилки от колите, спряха тролеи и автобуси във Варна. Над 13 часа траеше пътуването с рейс от Бургас до София под страшен вятър и пелена от сняг, разказа очевидец. Пристанището във Варна бе затворено за кораби, работа спря и летището в града.
Закъсал ТИР блокира северното платно на "Хемус" край Ветрино.

 

Проверка.

„Новинар":

Световната банка на проверка във Фонда за наука

Световната банка също влиза на проверка във Фонд „Научни изследвания". Това стана ясно от думите на просветния министър Сергей Игнатов. Поводът за това бе среща между учени и премиера Бойко Борисов в Министерския съвет заради съмнения относно управлението на фонда.
По думите на Игнатов Световната банка ще сформира работна група, която да провери последната конкурсна сесия. Целта е външна и безпристрастна проверка. Игнатов отбеляза, че и Инспекторатът на МС ще направи проверка, а резултатите трябва да са готови преди празниците.

 

Сделка.

„Дума":

Купуваме осем бойни изтребителя на старо

Кабинетът е дал мандат на министъра на отбраната за преговори за покупката на многоцелеви изтребители за нуждите на българските ВВС, похвали се след заседанието Аню Ангелов. Необходими са ни поне осем машини, подчерта той. В решението на кабинета нямало финансови параметри. "За пари ще говорим, когато разгледаме предложенията", каза министърът. Мандатът бил за преговори с правителство на страна, която притежава тези машини, а не с компания производителка. По-късно обаче стана ясно, че най-вероятно България ще купи стари изтребители Ф 16 от Португалия или стари "Еврофайтър" от Италия, а не нови машини.
На базата на преговорите кабинетът щял да предложи конкретен инвестиционен проект за типовете самолети и всички останали параметри за доставка и време, добави министърът.


Мерки.

„Труд":

МВР засили мерките преди празниците, призова за бдителност от гражданите

Засилено полицейско присъствие в столицата обмислят от МВР по повод празничните дни и настъпващата нова година. Полицията призова още за бдителност по време на празниците, за да се предотвратят грабежи и други инциденти.
"Нека да направим всичко, което зависи от всеки един от нас, за да не се случват грабежи по празниците", каза на пресконференцията главен инспектор Момчил Стойнов от отдел „Грабежи" в Главна дирекция „Национална полиция".