Виждаме и зад гърба си с 3D шлем

FlyVIZ осигурява 360-градусово зрение на потребителя.

Виждаме и зад гърба си с 3D шлем
Високотехнологичен шлем позволява на всеки човек да вижда какво се случва и зад гърба му. FlyVIZ се състои от 3D очила на Sony и специална панорамна камера, която предава картина за всичко около потребителя в реално време.

Първоначално изображението постъпва в лаптоп, където се обработва от специален софтуер, след което се предава към триизмерните очила на Sony. Използването на подобна усложнена технология се налага поради факта, че човек не може да вижда в 360-градусов диапазон, за разлика например от гълъбите.

Софтуерът премахва всички изкривявания на картината и компресира по специален начин видеокадрите. Полученото съдържание се изпраща към очилата и не вреди на очите.

Привикването към панорамното зрение обаче не е толкова просто. Създателите на шлема FlyVIZ са изчислили, че са необходими средно 15 минути за адаптация, като през този период е най-добре потребителят да не прави нищо, иначе рискува да се дезориентира.

Шлемът FlyVIZ в момента е наличен само в един екземпляр. Явен недостатък на технологията е необходимостта от лаптоп като посредник в обработката на изображението. Предполага се, че в бъдеще Sony ще съумее да елиминира нуждата от мобилен компютър за сметка на други хардуерни и софтуерни средства.