Нова порция скандали около изборния кодекс, поредна „престрелка” между Цветанов и съдебната власт

Скандалите около приемането на изборния кодекс са сред водещите теми за съботните всекидневници.

Нова порция скандали около изборния кодекс, поредна „престрелка” между Цветанов и съдебната власт
„Непримирими спорове между управляващи и опозиция отложиха обсъждането на второ четене на поправките в Изборния кодекс, които ще важат за парламентарните избори през лятото на 2013 г. След като сутринта опозицията на три пъти саботира регистрацията и провали заседанието на парламента заради липса на кворум, поиска консултации на "най-високо политическо ниво" между лидерите на партиите, за да постигнат консенсус по основни моменти в изборните правила, които да гарантират честността на вота. От ГЕРБ пък се обидиха на поведението на БСП и ДПС и твърденията им, че "управляващите се готвят да откраднат изборите" и заявиха, че отлагат дискусията по кодекса докато не получат извинение.
От БСП и ДПС настояват да се ревизира решението на парламента да откаже законова гаранция на опозицията, че ще има поне в две от трите ръководни места на изборните комисии - председател, зам.-председател и секретар. А също и да приеме искането им партиите с представителство в изборните комисии да получават екземпляри от протоколите с резултатите на секционните избирателни комисии, които да са подпечатани и подписани от председателя на комисията.
Според опозицията така партиите ще могат да правят не само паралелно преброяване, но ще разполагат с годно доказателство пред съда - подписан и подпечатан протокол. Опасенията на управляващите са пък, че при преписването на извлеченията на протоколите ще настъпи хаос, а и "в умората през нощта" можело да се допуснат грешки при пренасянето на данните по различните графи и това да доведе до касиране на изборния резултат." - в. „Дневник"..

„ГЕРБ спират обсъждането на промени в Изборния кодекс, докато от БСП и ДПС не се извинят. Това стана ясно на брифинг след проваленото заседание на парламента.
„Има Изборен кодекс, който получи висока оценка. Това е действащият закон, който иска да го променя, да дойде в условията на диалог, не с извиване на ръце, не с ултиматуми, не с лъжи, да заповяда. Където решат да ни поканят", каза Искра Фидосова...
Красимир Велчев заяви, че следващата седмица в програмата за работа на парламента няма да се внася за обсъждане законопроектът за промени в Изборния кодекс."  - 24 часа.

„Няма да има консултации за изборния закон, отсече премиерът Бойко Борисов по повод бойкота на опозицията.
"Те, освен да бойкотират, какво друго правят", попита Борисов.  "Щом са толкова нагли и лъжат, и манипулират хората, няма да се занимаваме с този въпрос", допълни премиерът...
Той призова опозиционните партии да кажат чии са предложенията, и тогава, ако искат да продължат да работят.
"Ако не, ще отидем на избори с този закон, който имаме сега", каза още министър-председателят в Брюксел, цитиран от БНР." - в „Стандарт".

Вестниците проследяват и поредната ескалация на напрежението между вътрешния министър Цветанов  и съдебната власт - поводът са акциите "Захарно петле" и "Универсалните".

„Имало е изтичане на информация от МВР за акциите "Захарно петле" и "Универсалният", съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от БГНЕС.
Министърът обаче отказа да даде повече подробности за изтичането на данни, както и за доказателствата по темата, с които МВР разполага. Той загатна, че това може и да е станало чрез човек извън системата на вътрешните работи, заявявайки, че "колегите работят над два месеца, когато трябва да направим реализацията на операцията, се обръщаме и към други институции". Цветанов спомена дори за "магистрат, който е провел работен обяд в едно заведение", уточнява БГНЕС." - в. „Дневник".

„ВСС ще брани съдебната власт със закон "Анти-Цветанов" - съобщава в. „Сега".
„Неспирните нападки срещу съдебната система от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов доведоха до странни опити на Висшия съдебен съвет (ВСС) да защити магистратите. Последната идея на съвета е в Закона за съдебната власт да се направи поправка, която забранява на определени представители на изпълнителната власт да коментират висящи дела, съобщи "Правен свят". По този начин от съвета се надяват да запушат устата на Цветанов, който непрекъснато напада съдии заради решения, които не му харесват. Преди време МВР дори кръсти своя операция с името на съдийка, а министърът обвини бившия съдия от Софийския градски съд Мирослава Тодорова, че покровителства организираната престъпност.
Предложението е било направено от член на правната комисия към ВСС на последното заседание в сряда и е било прието. "Органите на изпълнителната власт, отговарящи за области, които засягат магистратите или правораздаването, са длъжни да подкрепят независимостта на съдебната власт. Те не трябва да правят изявления относно упражняването на съдебната власт, когато се касае до висящи производства", се казва в текста на предложената поправка. Според правната комисия това "създава регламентиран стандарт и гаранция в отстояването на принципа за независимост на съдебната власт". Вносителите се позовават на аналогичен текст в закон за конситуционната реформа във Великобритания от 2005 г.
Засега не е ясно кой е автор на тази идея."

Съботните всекидневници цитират финансовия министър Симеон Дянков, който подкрепя пълната забрана за пушене в заведенията.

„Аз съм „за" забраната за тютюнопушене и напълно я подкрепям". Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в Благоевград.
„От гледна точна на здравето на гражданите, това е начин да сме една по-здрава нация", допълни още Дянков.
„Чисто фискално също е по-добра алтернатива, тъй като вместо да плащаме 250 млн. лв. за болести, свързани с тютюнопушенето, губим само около 7 млн. лв. от акцизи на фона на това, че хората не пушат", каза още Дянков..." - в. „Труд".