Нови пазар обмисля да разреши шистовия газ; Лавина от фалшиви сигнали за пушене

Основните теми, с които централните ежедневници са съобразили водещите си заглавия днес:

Нови пазар обмисля да разреши шистовия газ; Лавина от фалшиви сигнали за пушене
24 часа


Брайсън: Убийство мога да призная, хомосексуално насилие не

Подсъдимият за убийството на 12-годишния Станко от видинското с.Лагошевци Дейвид Бел Брайсън и днес твърдеше пред съда, че е направил самопризнания под хипноза, въпреки че в съдебна зала бе показан видеозапис от следствен експеримент, по време на който той прави възстановка на престъплението.

На въпрос защо под чуждото внушение не е признал и за изнасилване на момчето, каквато е била първоначалната версия на полицията, шотландецът обясни, че не можел да се насили да признае за изнасилване, защото не е хомосексуалист и това не е в характера му. "Ако обвинението беше за убийство и изнасилване на жена, щях да кажа да", заяви Брайсън.

 

24 часа

10-има от МВР наказани за лепенки "Полиция" на колите си

10-има от МВР са били дисциплинарно наказани и глобени заради това, че са поставили лепенки с надпис "Полиция" върху личните си автомобили, научи "24 часа".

Проверките бяха разпоредени от директора на ГД "Национална полиция" Ангел Антонов след зачестилите сигнали, че униформени масово карат личните си коли без винетки, застраховки "Гражданска отговорност" и технически прегледи.

 

Труд

Българите - най-нещастни в Европа, но оптимисти

Българите сме най-неудовлетворените от живота и най-нещастните хора в Европейския съюз. По оптимизъм обаче изпреварваме цели 8 други страни членки, сред които колоси като Франция и Италия и натиснатите най-яко от икономическата криза Гърция и Португалия.

Това сочи изследване на базираната в Дъблин агенция на ЕС Юрофаунд сред 27-те страни членки и седем кандидатки. Пълното наименование е Европейска фондация за подобряване на условията на живот и труд.

 

Труд

Край на договорите само по телефона

Край на договорите, сключени само след телефонен разговор. Това цели поправка в закона за защита на потребителите, внесена вчера от депутата от ГЕРБ Иван Вълков.

Ако предложението му мине в пленарната зала, това ще означава, че договори ще се сключват само когато потребителят е дал съгласието си в писмена форма на хартия или на друг траен носител.

Причината за тази промяна е, че голяма част от потребителите, сключили сделка по телефона, така и не са разбрали, че са станали страна по договор, разказа Вълков. При направените проверки се оказвало, че няма никакъв носител на информация, дори телефонен запис, който да доказва, че действително е проведен подобен разговор. Което пък спасява от санкции доставчика на стока или услуга. Защото ощетеният гражданин няма как да докаже, че не е сключил договор.

 

Стандарт

Изплува дворец на Омуртаг

Издирваният от близо век дворец на хан Омуртаг изплува край Дунав. На 15 км от Силистра екип археолози, начело с проф. Георги Атанасов, откри цяла крепост с царски палати в нея. Колона с надпис на гръцки "Ювиги хан Омуртаг" категорично доказва, че оттук е управлявал българската държава един от най-великите ни владетели. Крепостта е копие на Плиска, но с по-яки стени. 14-метрови кули са пазели покоите на хана, а по-късно и на царе от Първата българска държава. По време на разкопките проф. Атанасов е открил и патриаршеския дворец. В него са намерени позлатени сребърни икони с изображения на архангели, държащи символите на царската власт. Досега крепостта се издирваше по описание върху знаменитата Омуртагова колона в търновската църква "Св. 40 мъченици".

 

Стандарт

СДС вади Гугушева за съдия

Галя Тодорова Гугушева е кандидатът на СДС за конституционен съдия. Това стана ясно след извънредно заседание на Националния изпълнителен съвет. След дълги разправии кой да внесе синята кандидатура изненадващо СДС се спря на трима независими депутати, които са напуснали "Атака" - Валентин Николов, Огнян Тетимов и Димитър Карбов. Явно сините шефове не са излезли на глава със своите и са заложили на сдружение "Патриоти", което се представлява от тримата народни представители.

СДС и "Патриоти" щели да работят заедно и да имат общи инициативи, без да правят съюз. Гугушева е зам. апелативен прокурор и специалист по наказателно право и процес. Гугушева има завършен курс към финансовия и правосъден департамент в САЩ в направление "Борба с организираната престъпност".

Хаос с регистрацията на сините лидери разтресе централата на "Раковска" 134. Софийски градски съд е регистрирал ръководството на партията с председател Емил Кабаиванов и зам.-шеф Мартин Димитров на 22 ноември. Димитров, който вече е изключен, е бил лидер и никога зам.-шеф. Най-вероятно юристите на СДС са подали грешни данни, казват запознати. Регистрацията освен това е станала преди Мартин да бъде изключен от СДС на 26 ноември.

 

Монитор

 Лавина от фалшиви сигнали за пушене

Бум на фалшиви сигнали за пушачи отчете Столичната районна здравна инспекция само за една седмица, съобщиха инспектори. Собственици на конкурентни кафенета и заведения за хранене се надпреварват да се топят взаимно пред проверяващите за тютюнджии. От общо 16 обаждания за пушене в бистра, кафе-сладкарници и ресторанти в последните пет дни основателно се е оказало само едно, а от общо 13 сигнала за тютюнджии в офиси основателни са 11.

 

Монитор

Горя молът на „Стамболийски"

Пламъци обвиха фасадата на мола на столичния бул. „Стамболийски" около 19,15 вчера. Това е втори пожар в рамките на годината, който избухва в търговския център. Огънят обхвана фасадата, близо до светещите реклами на киното. На мястото пристигнаха 8 пожарни и 5 линейки. Посетителите са евакуирани без паника. Жертви и пострадали няма, щети в сградата също. Свидетели твърдят, че се е включила противопожарната аларма и охраната на магазините е започнала да ги извежда.

 

Монитор

Разкриха BG канал за старинни кръстове

Канал, по който са били изнасяни средновековни кръстове, монети и други антики от България към Италия, е бил разкрит при съвместна акция на антимафиоти от ГДБОП и Поделението на карабинерите за опазване на културното наследство на Верона. Разследващите следили групата от известно време и преди седмица стигнали до извършителите. Атакували ги в момент на сделка край Русе.

 

Сега

България е заплашена от стотици дела в Страсбург заради подслушване

Бивш полицейски шеф от Смолян успя да осъди ефективно България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради подслушване. По този начин се създава възможност всички потенциални жертви на специални разузнавателни средства (СРС) да спечелят дело срещу държавата.

Някогашният директор на РДВР-Смолян Александър Савов ще получи обезщетение от 4500 евро за морални вреди и 2000 евро за разноски. Той осъди България с аргумента, че е нарушен личният му живот и че е лишен от ефикасно вътрешноправно средство за защита. Според съда, независимо че в случая на Савов става дума за законно разрешено използване на СРС - той е бил подслушван с разрешение, издадено от съда при спазване на закона, предприетите срещу него действия са се оказали незаконни, защото той е нямал възможността да се защити от тях.

 

Дума

Нови пазар обмисля да разреши шистовия газ

Въпреки че в момента на територията на България действа пълна забрана за добив и проучване на шистов газ, съществува вероятност добивът му в Нови пазар да бъде разрешен. Възмутени граждани алармираха в интернет, че днес е насрочено заседание на общинския съвет в града. Хората са притеснени, че за 15 ч. е предвидена точка, свързана с одобрението на шистовия газ в общината.

Последната точка от дневния ред на общинарите гласи "Предложение от г-н Веско Димов, общински съветник, за изслушване на г-жа Душана Здравкова по въпроса с проучването и добива на шистов газ". В социалните мрежи се организират и групи, които да проведат граждански протест срещу намеренията за проучване и добив чрез технологията хидрофракинг. Предвижда се основната част от протестите да започне от 14 ч., но местните ще посрещнат съветниците още при влизането им в общинския съвет. Очаква се към протестиращите да се включат и хора от София, които да представят материали от доклади на американската Агенция за околна среда, които уведомяват за опасностите при добива с хидравлично разбиване.