Специализиран детски съд до 2020 година

Специализиран детски съд е една от целите на реформите в областта на детското правосъдие. Постигане на правосъдие, ориентирано към децата, вземащо решение в интерес на децата и приемливи и справедливи решения за обществото.

Специализиран детски съд до 2020 година
Това каза в интервю за БНР заместник правосъдният министър Велина Тодорова и допълни: „За да имаме специализиран детски съд, трябва да действаме в среда, която го подкрепя. Правосъдието за деца обхваща и гражданското правосъдие."
 
По думите на Тодорова, крайната цел на реформата, със срок 2012 - 2020 година, е да предотвратява извършването на престъпления, а когато това се случи, за предотвратява рецидива, повтарянето на престъпленията на децата.
 
Най-лесно и бързо може да се промени законовата система, но успоредно с нея се изискват реформи и в сферата на социалните услуги и практики и образованието, както и отговорността на семейството и на обществото като цяло, коментира Велина Тодорова преди началото на втората международна конференция на Института по социални дейности и практики в партньорство с Министерството на правосъдието за детското правосъдие.