Откриха най-голямата черна дупка във Вселената

Астрономите са открили най-масивния досега обект във Вселената. Това се оказа свръхтежка черна дупка в центъра на галактиката NGC 1277 в съзвездието Персей, отдалечена от Земята на 228 милиона светлинни години.

Откриха най-голямата черна дупка във Вселената
Откритието е било направено от група немски учени от Института по астрономия в Хайделберг по време на анализа на снимки на галактики, получени с помощта на инфрачервения спектрометър на телескопа Хоби - Еберли.

Черната дупка в Персей съдържа огромно количество материя - от 14 до 20 милиарда повече от масата на нашето Слънце, съобщи „Российская газета" . Изяснило се е, че масата на дупката е с повече от 15% от масата на цялата галактика, като обикновено свърхмасивните черни дупки включват в себе си около 0,1 процент. По-рано най-тежкият обект бе черната дупка в галактиката NGC 4889, чиято маса е 9,8 милиарда слънчеви маси.
 
c1ff024c6fcd17b052591540910e1f42_600 
 
Черната дупка е област в пространство-времето, която не може да бъде напусната от нищо, дори от светлината. Общата теория на относителността предвижда, че достатъчно компактна маса би могла да деформира пространство-времето до такава степен, че да се образува черна дупка. Около черната дупка се образува математически определима повърхнина, наречена хоризонт на събитията, която маркира мястото, от което връщането е невъзможно.
 
blackholesxmm_600 
 
Наименованието „черна дупка" отразява свойството на този обект да поглъща цялата светлина, която достига до хоризонта без да отразява част от нея, точно като идеално черното тяло от термодинамиката. Съгласно квантовата механика черната дупка все пак излъчва като черно тяло с крайна температура. Тази температура е обратно пропорционална на масата на черната дупка, което затруднява наблюдаването на излъчването при черни дупки със звездна или по-голяма маса.