Девет града скочиха срещу забраната за пушене; Парламентът отмени решението си за Марковска

Преглед на печата: Неодобрението към премиера вече 49%; "Файненшъл таймс" не оцени Дянков

Девет града скочиха срещу забраната за пушене; Парламентът отмени решението си за Марковска

Дума


 

Девет града скочиха срещу забраната за пушене

Мащабен национален протест срещу забраната за тютюнопушене на закрито се проведе в 9 града. Граждани от София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Търговище, Хасково и Шумен изразиха несъгласието си със законодателната промяна.
В столицата около 600 души се събраха пред парламента и озаглавиха своята протесна акция "Бунтът на масите". В импровизирано кафене на площада имаше маси със столове и надписи: "Фалирал". Много от недоволните граждани носеха призиви: "Забраната не отказва, а увеличава пушачите", "Запазете правото на свободен избор", "Искаме правата си". Оградена кошара с телени огради символизираше изолацията на пушачите в обществото. Известни личности, оградени в кошарката, между които Андрей Слабаков, Джоко Росич, Любен Чаталов, популярни журналисти др., носеха на гърдите си табела "Пушач" и демонстративно запалиха по цигара.

Стандарт

Парламентът отмени решението си за Марковска

След двучасови дебати парламентът отмени решението си за избор на Венета Марковска за конституционен съдия. И прие процедурните правила за избор на нов член на КС от квотата им. Това стана с гласовете на 100 депутати от ГЕРБ, трима независими и 9 сини. БСП, ДПС и "Атака" отказаха да участват във вота с мотивите, че изборът е "предрешен и е политически пазарлък между ГЕРБ и СДС".
До отмяната на решението на парламента в зала се стигна, след като зам.-шефката на парламента Екатерина Михайлова заяви, че отказът на Марковска и желанието й за пенсиониране има отношение към ВСС, но не и към решение на Народното събрание.

 

Труд

Неодобрението към премиера вече 49%


Одобрението за работата на Бойко Борисов намалява с 3% и в началото на ноември е 43%. Неодобрението към премиера в началото на ноември е 49%. Това сочат резултатите от национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Премиерът се ползва с висока подкрепа сред симпатизантите на ГЕРБ - одобряват го 91% от тях.

Стандарт

"Файненшъл таймс" не оцени Дянков

Финансовият министър Симеон Дянков остана извън класацията на британския делови ежедневник The Financial Times на най-добрите финансови министри в ЕС. Класацията включва само 19 от 27 министри на финансите на ЕС, което означава, че освен Дянков още седем негови колеги не попадат в подреждането на британския вестник. Дянков е вън от класацията въпреки планирания малък дефицит в родната хазна за 2013 г. и ниския размер на държавния дълг. Номер едно в Европа е немският федерален министър на финансите Волфганг Шойбле. Следват го шведският финансов министър Андреас Борг, и полският - Яцек Ростовски. На четвърто място остава финансист номер едно на Финландия - Юта Ирпилайнен, а на пето място е ирландският му колега Майкъл Нунан. В подреждането попадат и финансовите министри на най-застрашените страни от еврозоната - Португалия (12 място), Испания (13 място), Италия (18 място) и Гърция (19 място).