Окръжен съд потвърди присъда на 25-годишен сериен крадец

Наказание 2 години и 8 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим ще изтърпи 25-годишният Петър Ив. Петров от Добрич. Окръжен съд потвърди постановената му от Районен съд – Добрич присъда. С нея младежът е признат за виновен за кражба от търговски обект.

Окръжен съд потвърди присъда на 25-годишен сериен крадец
Присъдата бе обжалвана от Петров с искане наказанието му да бъде намалено.

Въззивният съд установи, че делото в Районен съд – Добрич, е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият е признал фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства за тях. Въззивната инстанция не констатира нарушения при провеждане на съкратеното съдебно следствие.

Окръжен съд обърна внимание, че Петров е бил освободен от Затвора – Белене на 08.03.2012 г., където изтърпял наказание 2 години и 6 месеца лишаване от свобода. Само 15 дни по-късно, в ранните часове на 23.03.2012 г. той се разхождал в района на автогарата в Добрич и се оглеждал за обект, от който да извърши кражба, защото нямал пари. Стигнал до заведение за хранене, чиято входна врата била направена от ПВЦ-материал. Със сила и натиск 25-годишният успял да отвори заключената врата, като счупил част от стъклото й. Той отишъл до касовия апарат в заведението, грабнал металното касово чекмедже от ПОС-терминала и веднага си тръгнал. В заведението имало поставена камера и СОТ, по чийто сигнал пристигнал дежурен екип на охранителна фирма. Петров успял да избяга от местопрестъплението, спрял зад сграда и успял да отвори касовото чекмедже с удари с камък. Взел парите, а касовото чекмедже и ключовете изхвърлил.

В хода на разследването била изготвена съдебно-оценъчна експертиза за стойността на отнетото.

Според вззивния съд, първоинстанционният е постановил справедливо наказание, като го е определил малко над минимума, предвиден в закона – 4 години лишаване от свобода и предвид разпоредбите на съкратеното съдебно следствие, го е намалил с 1/3. Въззивният съд приема, че като се вземат предвид миналите осъждания, наказанието, което ще търпи Петров - 2 години и 8 месеца лишаване от свобода, не е завишено, както претендира той. Съдът намери жалбата за неоснователна, остави я без уважение и потвърди присъдата.

Решението на Окръжен съд – Добрич не подлежи на обжалване и протест.