Немски власти дирят глоба от тервелчанин

Окръжен съд – Добрич разглежда наказателно дело, образувано по искане за признаване и изпълнение на финансова санкция, наложена на 38-годишния Шенол М. А. от Тервел. Федерална служба „Правосъдие” на Германия търси от него 243,50 EUR, наложени му като финансова санкция и разходи за административно производство.

Немски власти дирят глоба от тервелчанин

На 23.03.2011 г. той е бил глобен от главния кмет на град Кьолн с 220 EUR за нарушение на Правилника за движение по пътищата, Правилника за регистрация на участниците в движението по пътищата и Закона за движение по пътищата. На 31.01.2011 г. към 16 часа, той е управлявал по улица в Кьолн товарен автомобил „Мерцедес” с ремарке, като двете превозни средства са били с добричка регистрация, и моторното превозно средство било с устройство, неотговарящо на изискванията. С това Шенол е причинил съществена угроза за движението и сигурността на трети лица. В акта на германската администрация се посочва, че товарният автомобил и ремаркето се окачествяват като несигурни за движението.  



Днес Окръжен съд даде ход на делото в отсъствието на Шенол, който бе представляван от ангажиран от него адвокат. По искане на Окръжна прокуратура, съдът разпореди да бъде изпратено запитване до главния кмет на град Кьолн, за да изясни процедурата, по която е бил санкциониран българският гражданин. Според представителя на прокуратурата от издаденото от кмета удостоверение не става ясно, дали са били спазени правата на българския гражданин и с това се затруднява изпълнението на Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции.


Окръжен съд – Добрич, разпореди също да бъде преведено на български език Наказателното постановление, с което е санкциониран тервелчанинът.


Делото ще продължи на 17.12.2012  г.