2 години условно за 37-годишен, дал подкуп на полицай

Условно наказание 2 години лишаване от свобода при 3 години изпитателен срок наложи Окръжен съд – Добрич, на 37-годишния Иван Хр. Ив. от Варна. Той бе признат за виновен в това, че на 3-ти септември, пред хотел в курортен комплекс е дал подкуп в размер на 151,12 лв. – в евро и лева на полицай от Балчик, младши автоконтрольор в „Охранителна полиция” на РУП – Албена, за да не го проверява за алкохол.

2 години условно за 37-годишен, дал подкуп на полицай

Окръжен съд разгледа делото като бързо производство, след като Иван призна вината си и даде съгласие да не се събират доказателства. Предвид това е определено и наказанието му.



По делото е установено, че около 03,35 ч. на въпросната дата, Иван управлявал лек автомобил „Рено” и навлязъл към входа на хотел, в забранената лента и в нарушение на знак „В1”. Това било забелязано от дежурен полицай, който се насочил към него. Подсъдимият спрял возилото рязко. Служителят на реда се представил и поискал документите му за проверка. Направило му впечатление, че водачът лъха на алкохол, затова съобщил на дежурния служител в РУП Албена да бъде изпратен автопатрул по КАТ за проверка с техническо средство.  


Дежурният младши автоконтрольор проверил документите на Иван, след което го поканил за тест с дрегер. Водачът помолил да не бъде проверяван. След отказа на полицая, Иван се съгласил да бъде тестван и му било обяснено, как се извършва пробата. Той се опитал да саботира проверката, затова след третия опит автоконтрольорът му заявил, че ще му състави акт за за осуетяване на проверката за алкохол и поставил дрегера в багажника на служебната кола.

 

Когато се обърнал с лице към Иван, той бръкнал в чантичката си, преметната през рамото му и извадил от нея сгънати банкноти, които хвърлил в отворения куфар за радар в служебния автомобил. След това заявил: „Това са ми всичките пари! Пуснете ме да си ходя! Стига сте ме тествали с дрегера за алкохол!” Случилото се било видяно от още двама полицаи.

 

Веднага след подхвърлянето на банкнотите, те задържали Иван и съобщили на дежурния. До идването на групата, подсъдимият поискал да бъде тестван и дрегерът отчел наличие на алкохол 1,04 промила в издишания от него въздух. Младши контрольорът му съставил акт  и попълнил талон за кръвна проба. Иван отказал да даде кръв за химически анализ. Междувременно пристигнала дежурната група и извършила оглед на местопроизшествието.

 

Иван има висше образование, семеен е, работи, не е осъждан.
Присъдата може да бъде обжалвана в 7 дневен срок пред Апелативен съд – Варна.