Джипитата започват да ваксинират срещу рак на маточната шийка

От 1 октомври личните лекари ще могат да поставят ваксини срещу рак на маточната шийка

Джипитата започват да ваксинират срещу рак на маточната шийка

Това съобщи здравният министър Десислава Атанасова, която участва в 6-тата национална среща по проект „Инициатива за здраве и ваксина профилактика". Форумът се провежда в столичния хотел „Принцес". 

Атанасова изтъкна, че е осигурено финансиране за ваксините до края на годината по националната програма за първична профилактика на РМШ. Тя каза още, че в бюджета за Здравната каса за следващата година също ще бъдат заложени средства за осигуряването на ваксините.

 

В момента Здравното министерство работи с общините и училищата, за да бъде разпространена информация за ваксините и необходимото съгласие, за да бъдат ваксинирани момичетата. Ваксините ще са безплатни и ще се поставят по желание на 12-годишните момичета.


Личните лекари ще се ангажират при наличие на съгласие на родителите.

 

Тази година, благодарение на националната програма за профилактика на рака на маточната шийка, за първи път е осигурена възможност за безплатна ваксинация на всички 12-годишни момичета в България, което е най-сигурният начин за предотвратяване на рака на маточната шийка, изтъкнаха от Здравното министерство.

 

Източник: News.bg