Преглед на печата

Чейндж бюра заобикалят закона, стават "финансови къщи"; Съмнения за манипулации при избора за ВСС

Преглед на печата
24 часа

Чейндж бюра заобикалят закона, стават "финансови къщи"

Десетки обменни къщи продължават да подвеждат клиентите си чрез вратичка в закона, установи съвместна акция на НАП и bTV, съобщи медията.

Само преди 3 седмици нови законови промени трябваше да сложат край на измамите с валута. Законът е променен така, че забранява на чейндж бюрата разликата между курс купува и курс продава да е повече от 5 на сто.

В същия ден на влизане на тези промени обаче голяма група бюра, които според НАП са подвеждали клиентите си чрез различни трикове, са станали финансови къщи и по този начин са избегнали санкциите на данъчните, които не контролират т. нар. финансови къщи. В същото време от бранша твърдят, че това не е заобикаляне на закона, а опит за оцеляване на бизнес, който държавата умишлено се опитва да съсипе.

24 часа


Шефът на АЕЦ "Козлодуй" за версия кой поръчал бой: Не бивш, действащ депутат

Депутатите винаги са имали интерес към АЕЦ. Така шефът на АЕЦ "Козлодуй" и бивш депутат от ГЕРБ Валентин Николов коментира пред "24 часа" информация от последните дни за това кой е поръчител на нападението над бившия шеф на централата Александър Николов.

Преди дни Валентин Николов представи няколко версии за побоя над предшественика му, една от които е, че поръчителят е депутат. Според в. "Стандарт" мълвата свързвала с боя бизнесмена Николай Коцев от Враца, който напусна парламента доброволно и вече не е народен представител от управляващата партия.

Труд


Съмнения за манипулации при избора за ВСС

5 часа и 30 минути трябваха на 427 съдии да приемат само правилата, по които ще изберат шестимата представители на гилдията в новия Висш съдебен съвет (ВСС). Излъчените от делегатското събрание на съдиите, което заседава в НДК, са първите ясни имена в новия съвет. Той ще заработи през октомври.

Дългото обсъждане и спорът за на пръв поглед дребни детайли показа, че магистратите се страхуват от манипулации по време на избора. А правилата, които в крайна сметка бяха приети, оставиха вратички за подмяна на бюлетините и вота.

Труд

Екзотичен вирус плъзна и у нас

Екзотичните хантавируси, които отнемат животи в САЩ и повалиха над 10 000 души само в Калифорния, разболяват и у нас. Това съобщи вчера за "Труд" д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инспектор.

"Последните ни случаи са от миналата седмица. Смъртоносната инфекция бе открита при мъже от Ямбол и Смолян в активна възраст", добави проф. Ива Христова, завеждащ лаборатория в Националния център по заразни и паразитни болести.

Здравните власти от цял свят застанаха нащрек, когато в средата на лятото US лекари алармираха, че туристи, които са били в националния парк "Йосемити" в Калифорния, са се заразили с хантавируси. А тази седмица стана ясно, че трима от тях са починали. Управата на парка се зарече да предупреди всичките си 230 000 гости от юни досега за риска от заразата.

Стандарт


Примирие в лагерите на БСП до изборите

Войната на лагерите в БСП се отлага поне до парламентарните избори. На първия следваканционен Национален съвет на "Позитано" 20 нямаше и следа от напрежението между хората на соцлидера Сергей Станишев и Георги Първанов. Без другарски съд се размина медийният секретар Антон Кутев, който си навлече гнева на съпартийците с култово сравнение на БСП със СПИН.

Стандарт


Българите се завръщат

Българите се завръщат от гурбет с пълни сметки. Кризата в Гърция и Испания е принудила емигрантите ни да потърсят поминък отново в родината. Това заяви от Никозия финансовият министър Симеон Дянков. От миналата година досега близо 15 000 гурбетчии в южната ни съседка са се прибрали за постоянно в страната. Засилена е и тенденцията на завръщащите се със своите спестявания сънародници от Испания. Надяваме се и повече българи, работещи в Кипър, да погледнат сериозно към родината, защото нашата икономика ще се развива в следващите 2-3 г., каза още Дянков.

Намерени са средствата за ръст на минималната заплата от 290 на 310 лв. от 1 януари, както и исканите от синдикатите 60 млн. лв. за увеличение на учителските заплати с 30 лв., заяви още той. Дянков е в кипърската столица за срещата на финансовите министри от Евросъюза.