Новият парламентарен сезон започна с виц, кокаиновият сериал продължава...

Всекидневниците в сряда отразяват в детайли началото на новия парламентарен сезон

Новият парламентарен сезон започна с виц, кокаиновият сериал продължава...

Парламентът се събра на първото си извънредно заседание след лятната ваканция днес (вчера -б. р.) точно в 13 часа. По традиция политическите сили очертаха целите, приоритетите и вижданията си за предстоящата сесия.
Увеличаване на доходите, поевтиняване на лекарствата, реформи в здравеопазването, образованието, съдебната система чрез развитие на регионите и строителство на магистрали. Такъв розов сценарий за бъдещето разви председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев...
В същото врече обаче шефът на депутатите на управляващата партия Красимир Велчев призна, че за никого не е тайна, че новият политически сезон ще е под знака на предстоящите през следващата година избори...
От началото на следващата година скачат пенсиите и минималната заплата, а доходите на чиновниците вече се повишиха с новата формула за определяне на възнагражденията им..." - пише „24 часа".


 

„ГЕРБ обеща розово бъдеще, опозицията контрира, че това са химери" - обобщава „Дневник".
„Лявата и дясната опозиция контрира - това са химери на мнозинството, предизборни обещания, а в реалността пари няма откъде да дойдат, хората обедняват, здравеопазването и образованието са в колапс...
Очаквано ГЕРБ отново атакува левицата и предишните управляващи. Няма как хората да забравят как разпродадохте предприятия, как се правеха заменки на гори, как се източваха топлофикационни дружества, как се харчеха излишъци от милиони левове... заяви Красимир Велчев.  Тук опозицията реагира бурно..." - се казва в публикацията.

 

ГЕРБ обеща в оставащите 10 месеца до края на мандата да свърши това, което не успя да направи за 3-те години от началото му...
Обещанията на управляващите опозицията нарече химера и предизборна демагогия. "Вашата предизборна кампания не е реална нито за икономиката, нито за увеличаване на доходите. Всички действия на ГЕРБ не само оттук нататък, но и досега, са подчинени на предизборни цели - да управляват, след като загубят доверието", отсече лидерът на БСП Сергей Станишев. И обяви за чиста демагогия намеренията на ГЕРБ за вдигане на пенсии и заплати. "Повече от три години замразихте масово доходите на българските граждани, което означава обедняване. Когато се хвалите за финансите, трябва да кажете цялата истина - има 5 милиарда нови дългове", допълни соцлидерът. И добави, че основните приоритети на БСП ще бъдат да се изяви като ясна и категорична опозиция на ГЕРБ и като тяхна алтернатива..." - пише „Сега".

 

„Политическите пререкания в първия работен ден на парламента родиха нов вид обръщения между депутатите. Червената Мая Манолова и лидерът на РЗС Яне Янев решиха да си говорят един на друг с инициали - М.М. от К. и Я.Я. от С. Наложи се председателстващият заседанието Анастас Анастасов да се намеси: „А.А. ви моли да си говорите с имена".
Странното депутатско общуване се разигра при обсъждането на доклада за дейността на Омбудсмана през миналата година... Манолова го определи като изчерпателен, честен и разнообразен, тъй като е наситен с много примери относно това какво е свършил и какво не е...
Яне Янев обаче определи доклада като абсолютно беззъб и неясен. По думите му, над 85% от написаното в него е преписано от предишни оценки, като сега изцяло са премахнати критиките по отношение на администрацията...
В крайна сметка парламентът прие доклада - от гласували 118 народни представители, 113 се обявиха „за", а петима бяха „против." - пише „Стандарт".

 

Парламентът отвори с виц за банички" - съобщава „Труд".
„Народното събрание откри новия политически сезон с виц за премиера Бойко Борисов, а по традиция парламентарните сили изброиха приоритетите си за следващите месеци.

 

Човек отива да си купи баничка и подава 1 лв. Продавачът:
-  От днес вече струва 2 лв.
- Защо? Вчера беше 1 лв.?
- Днес вече е 2 лв. - 1 лв. за баничката и 1 лв. за Бойко Борисов.
На следващия ден човекът пак отива за закуска, подава 2 лв., но получава 1 лв. ресто.
- Защо, нали беше 2 лв.?
- Да, но днес няма банички - отвръща продавачът.

 

С този претоплен виц, предаван от уста на уста по кулоарите, депутатите откриха вчера есенния политически сезон. Народното събрание посрещна избраниците с изпрани килими, блеснали енергоспестяващи крушки на всички лампи и нова озвучителна система в пленарната зала. Те пък се срещаха един друг с прегръдки, спомени от лятната ваканция и бързи срещи в околните кафенета...Опозицията - и отляво, и отдясно, се смееше на "розовите очила" на ГЕРБ...
От ДПС бяха най-категорични. Заместникът на Ахмед Доган - Лютви Местан, обяви: "Каквито и приоритети да се говорят от трибуната - политическият ресурс на 41-ото народно събрание, на ГЕРБ е изчерпан. Едното народолюбиво нещо, което може да се направи, е парламентът да се разпусне и да се предизвикат предсрочни избори още тази есен".
От името на десницата говори бившият лидер на СДС Мартин Димитров и обяви, че това управление съсипва икономиката с чисто леви и популистки решения - нещо, за което нито един от избирателите им не е гласувал..." - продължава всекидневникът.

 

Всекидневниците информират и за призива на посланиците на САЩ и страните от ЕС към страната ни да избере новия Висш съдебен съвет в условия на  прозрачност и честност.

„Комисията по правни въпроси представи процедурата за изслушване на кандидати за членове на ВСС на среща с посланиците на САЩ, Дания, Холандия, Германия, Финландия и Великобритания.
Няма по-важен въпрос за България в момента от този - изборът на нов Висш съдебен съвет да протече прозрачно и честно и да бъдат избрани най-достойните хора с доказани професионални и нравствени качества. Този беше лайтмотивът в кратките изявления пред медиите на посланиците на Англия  Джон Алън, на САЩ  Джеймс Уорлик и на Франция Филип Отие след срещата им с Правната комисия на парламента.
Срещата, закрита за журналистите, продължи повече от час и приключи с взаимна благодарност и комплименти и от страна на посланиците - за поканата, и на председателката на комисията Искра Фидосова - че приели поканата. Всъщност идеята за разговора е на английския посланик. След като в посолствата на страните от ЕС се получили поканите да присъстват на парламентарното изслушване на 11 септември на кандидатите от парламента за новия Висш съдебен съвет,  английският посланик поискал днешната среща, за да се запознаят дипломатите предварително с предвидените процедури.
Очевидно посланиците са поставили пред правната комисия въпроси за сегашните проблеми на съдебната власт, тъй като в експозето по-късно пред медиите Фидосова каза, че сред темите на разговора били и независимостта на системата, и  натовареността на магистратите, и дисциплинарната практика на ВСС...
Как ще бъде гарантирана  прозрачността на избора трябваше да стане ясно от подробното описание на г-жа Фидосова кои  гости къде ще седнат и че изслушването ще се предава по телевизията. Но не се разбра  дали ще бъдат зададени всички въпроси от четирите неправителствени организации, сред които има  общи питания към всички кандидати, но има и индивидуални за всеки. На  въпроса  на "Дневник" за гаранциите, че в пленарната зала ще бъдат поне чути всички въпроси на гражданския сектор, Искра Фидосова отговори уклончиво:  тепърва в комисията "ще обсъдят въпроса, ще групират темите, ще помислят".
Не стана ясно дали техни превъзходителства, докато са били запознавани с процедурата, са разбрали за този съществен и все още  нерешен детайл от нея." - съобщава „Дневник".

 

В. „24 часа" също отделя място на темата:
"Няма по-важен въпрос за България в момента от този - изборът на нов Висш съдебен съвет да протече прозрачно и честно и да бъдат избрани най-достойните хора с доказани професионални и нравствени качества. Тази идея обедини посланиците на Англия Джон Алън, на САЩ Джеймс Уорлик и на Франция Филип Отие след срещата им с родните депутати.
Джонатан Алън е категоричен, че посланиците подкрепят прозрачността при избора на членове на ВСС затова, защото "българите трябва да имат доверие в институциите". "За да имат те доверие, трябва да знаят кои са членовете на този съвет и комисиите и те трябва да знаят защо тези членове искат работата и какво те ще правят", посочи той.
"Няма по-важен въпрос от този, пред който България е изправена в следващите седмици от въпроса за избор на членове на ВСС", посочи и посланикът на САЩ Джеймс Уорлик. Той подчерта, че в миналото този избор се е провеждал обикновено "по-тихо и при затворени врата", но тази година "изборът ще се проведе открито и в условията на прозрачност, благодарение на усилията на правителството". "Тези избори не са само важни за правителството и НС, но те са важни и за гражданите на България. Те са много важна стъпка, за да може да се възвърне доверието в съдебната система", заключи посланикът. Той подчерта, че това са решения, които трябва да бъдат взети от българите, но посланиците искат да осигурят необходимата помощ, за да се гарантира една честна и прозрачна процедура.
Ние посланиците вярваме, че борбата с корупцията и организираната престъпност, а също така реформата на съдебната система са изключително важни за България, а също така за партньорите на България в ЕС, каза и посланикът на Франция у нас посланик Филип Отие..."

 

Посланиците настояха пред депутатите от правната комисия процедурата за избор на членове за ВСС да е прозрачна и всички участници да имат равен шанс.
Отношенията между изпълнителната и съдебната власт и намесата на МВР в работата на съда ще бъдат сред основните теми при изслушването на кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота. Това стана ясно вчера, след като в деловодството на парламента бяха депозирани 40 въпроса към 17-те претенденти, зададени от 4 неправителствени организации - Асоциацията за европейска интеграция и човешки права, Български адвокати за правата на човека, Българския хелзинкски комитет (БХК) и Института за развитие на публичната среда. Другите питания са какво мислят за кръщаването на полицейски акции с името на съдия, отменил мярка за неотклонение, трябва ли ВСС да реагира в такива случаи и как, допустимо ли е МВР да награждава магистрати с оръжие и пр. Кандидатите ще трябва да отговорят и как биха реагирали в подобни ситуации. Питания ще има и във връзка с проблемите на съдебната власт и дейността на настоящия ВСС. Те засягат дейността на съвета по случаите "Красьо Черния" и "Приморско". От НПО-тата се интересуват какъв следва да е доказателственият стандарт при установяване на нарушения на магистрати, свързани с накърняване на авторитета на съдебната власт..." - в. "Сега".

 

Разкриването на нов кокаинов канал с участие на българи също намира място на страниците на  всекидневниците.

Групата за трафик на кокаин, в която четирима българи с две яхти се пробваха да пренесат 500 кг. дрога, укрити в дъното на едното плавателно средство, но бяха задържани на испанска територия, е наблюдавана от близо месец от българските власти и колегите им от Иберийския полуостров. Двете яхти бяха задържани в Испания, но са се придвижвали под британски флаг. Това обяви в Свиленград вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов.
По думите му вече се знае, че двама от сънародниците ни, които не живеят на територията на Бълагрия, а в Англия, преди също са били замесени в трафик на опиати. Те са били съпричастни към група за внасянето на 3.5 тона хашиш на територията на Испания.  Вещи и имуществата, които са били иззети в последствие от цялата криминална група  са били на стойност около 5,3 млн.евро. В момента на задържането на плавателните средства, двамата им физически собственици не са били на тях. Въпреки, че документално двамата са собственици на яхтите, според Цветанов надали те са реалните лица, които са платили яхтите.
По думите му, те са само подставени фигури, зад които сотят хора от по-високите нива. Цветанов обяви, че в момента се работи за изясняване на обстоятелстванта за произхода на средствата на лицата, които стоят зад покупката на яхтите. „Ще стигнем до край. Физическите лица са собствениците на яхтите. Те обаче не са достатъчно заможни, за да могат да си позволят такъв стандарт с купуването на такива яхти. Така че има определени лица, които стоят зад тях за закупуването на яхтите.", обясни Цветанов. Той обяви още ,че не е изключено както последният случай за пренос на дрога стопиран в Испания, така и предишният, при който беше задържан кораб с български екипаж да имат в даден момент пресечна точка с каналите на Брендо. Министърът обаче каза, че е твърде рано това да се коментира конкретно.,," - пише „Стандарт".

 

Пет милиона евро щели да получат четиримата българи от двете яхти, за да прекарат до Испания пратката с 500 кг кокаин. Това съобщиха запознати с разследването на поредната афера с дрога, при която бяха арестувани нашите трафиканти.
Испанските власти с помощта на спецслужбите от Великобритания и България пресякоха нов кокаинов канал с участие на българи. На 500 мили от Канарските острови бяха заловени две яхти с половин тон от бялата отрова, като пратката бе оценена на 25 млн. евро. Зад решетките са и двата екипажа - трима мъже и 25-годишна жена, но и вчера самоличността им се пазеше в тайна. Уточнено бе само, че мъжете имат капитански свидетелства, както и че двама от тях преди години в Испания са били замесени в трафик на 3,5 тона хашиш и търговия с крадени вещи на обща стойност над 5,3 млн. евро.
Поредният удар бе нанесен по-малко от 20 дни след задържането на кораба "Св. Николай" с 3 тона кокаин за 150 млн. евро. Според съобщение на испанската полиция с акцията е сложен край на българските опити за трафик от Южна Америка. И в двата случая наркотикът трябвало да бъде доставен до северната испанска област Галисия.
"Засега няма категорични доказателства, че хванатите две яхти кокаин, както и задържаният преди това български кораб са на разбитата престъпна група на Евелин Банев-Брендо. Но на по-късен етап от разследването не е изключено да намерим допирни точки между двата товара", коментира вчера в Свиленград вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов...
Двете яхти тръгнали от Турция в началото на август. След като стигнала до Атлантическия океан, едната пуснала котва между Азорските и Канарските острови. Целта била да остане "чиста", тоест да не е пътувала до Латинска Америка, за да може да избегне пълни проверки, когато акостира в европейско пристанище. Втората стигнала до Венецуела, където на борда си качила кокаина. Испанците превзели и двете на абордаж, когато екипажите претоварили торбите с дрога..." - информира „Труд".