За ползата и вредата от студения душ

Макар и все още спорен, той има някои несъмнени плюсове за здравето

За ползата и вредата от студения душ

Там, където горещата вода е в изобилие, въпросът за хладния душ изглежда риторичен. Но ако се говори сериозно, то твърдението за ползата от него все още е спорно, макар да има доста факти, говорещи в негова полза.
 
Прилагайки съвременните методи и препарати за здраве и красота, често забравяме за старите и отдавна изпитани начини за постигане не само на привлекателност, но и на първо място на здраво тяло.
 
Днешният типичен ритъм на живот не способства за укрепване на имунитета, което по-често води до заболявания на сърдечно-съдовата система или е причина за простудни заболявания. Освен това съвременният човек по-рядко може да се похвали със здрав цвят на лицето или с еластична кожа.
 
Повечето от тези пробеми според някои специалисти могат да се разрешат с помощта на водата - студената, разбира се. Някои смятат, че студената вода е опасна за здравето, други твърдят, че тя е полезна. По-правилно е в повечето случаи да не се говори за ползата и вредата, а да се отчитат индивидуалните прагове на чувствителност към студа.
 
Благотворното значение на студената вода върху кожата и организма като цяло се състои в свиването (в резултата на усетеното охлаждане), а след това рязко разширяване на съдовете. Благодарение на тази своеобразна гимнастика след известно време съдовете започват да се свиват и разширяват без неприятни последствия за човека (виене на свят, главоболие, промени в кръвното налягане). Подобни процедури са добра профилактика на простудните заболявания, защото закаляват организма.
 
В никакъв случай не трябва да се започва с рязко обливане със студена вода. Началният етап е обтриване с влажна хавлиена кърпа или изтривалка. Температурата на водата трябва да е 32-34 градуса и да се понижава с 1 градус всеки ден. Обтрива се цялото тяло, шията и лицето. Ако това става с по-твърда ръкавица, може да има още един положителен резултат – намаляване на целулита.
 
Вторият етап е обливането. Най-добре е да се придържаме към вече приетата температура на водата и да провеждаме процедурите редовно. Оптималното време е сутринта, защото така не само се тренират съдовете и кожата, но тялото получава заряд от енергия за целия ден. След обливането тялото трябва да се изтрие с хавлиена кърпа до появата на лека червенина.
 Плуването също е един от основните начини за поддържане на добрата форма.
 
Благодарение на студените обливания и обтривания кожата и съединителните тъкани стават еластични. Специалистите препоръчват тялото не просто да се облива, а кожата да се масажира с прохладни струи вода, например с помощта на душа.
 
Препоръчва се сутрин и вечер да се вземат контрастни душове (редуване на студена и топла вода) или да се поставят върху лицето контрастни компреси. Вечер процедурата трябва да завършва с топла вода, тъй като тя успокоява, а сутрин - със студена, за да се постигне ободряване. Не трябва да се забравя и шията, защото тя издава възрастта на жената. За нея също са подходящи контрастните компреси и обливането.