Бензинът може да поскъпне до 3 лв.; България с най-дълга работна седмица

Цените на горивата и на храните отново са сред водещите теми на всекидневниците

Бензинът може да поскъпне до 3 лв.; България с най-дълга работна седмица

В. „24 часа" помества прогноза, че след месец цените на горивата може да достигнат 3 лв. за литър: "През септември цените на горивата могат да достигнат 3 лв. Нещата с петрола ускорено вървят на там. Има няколко основни фактора, които диктуват тази цена. Никой не очакваше, че нивото на долара ще стигна до 1,60. Никой не очакваше, че еврото ще падне с 5%. Цените на петрола в Северно море на база 120 долара и тези в Близкия изток на база 81-91 долара сочат много по-сериозни производствени разходи. Оттук отиваме към тази обща висока цена". Това Това прогнозира пред БНР финансовият експерт Кольо Парамов. Той даде за пример Люксембург и Литва, с които имаме сериозно различие. "Там цените са по-ниски от нашите, вероятно използват някакви вътрешни резерви техните петролни компании. Истината е тази, че особено в Люксембург хората получават 18 до 22 пъти повече от средната заплата у нас". Проблемът е в доходната политика и както и да говорим, ще стигнем до мястото, че българите нямат достатъчно средства да покрият насъщните разходи, които би следвало да осигуряват нормалния начин на живот", коментира Парамов. "Идва време да оценим този път и този модел за установяване на обща икономическа стабилна политика - чрез управлението на валутния борд дали е достатъчно подходяща и докъде може да ни докара...", заяви Парамов."


 

В. „Труд" цитира по темата ексминистъра на икономиката Трайчо Трайков: „Трябва да се сезира Върховният административен съд защо Комисията за защита на конкуренцията е променила мнението си, че няма картел при цените на горивата. Това заяви по БНР вчера бившият министър на икономиката Трайчо Трайков. Той припомни, че през март антимонополното ведомство излезе с решение, че има картел при цените, но в края на юли промени позицията си. Според бившия министър имаме най-ниската стойност на акциза за бензина, а при дизела сме втори в ЕС. В същото време България е на четвърто място по цени на бензина и на седмо при дизеловото гориво. Трайков смята, че би трябвало да сме на първо място по ниски цени на бензина и второ по цени на дизела. Бившият министър препоръчва държавата да използва своите складове и да се намесва като играч на пазара на горива, за да се регулират цените. За последните 3 години бензинът в България е поскъпнал с 55 процента, а дизелът е увеличил цената си с 44%, съобщи вчера депутатът от "Коалиция за България" и бивш зам. строителен министър Димчо Михалевски. Той даде пример със съседна Румъния, където при подобни нива на акцизите бензинът е с 14 ст. по-евтин, а за дизел се плаща с 10 стотинки по-малко. Според Михалевски причината за разминаването в цените е, че концентрацията на вносителите на горива е голяма, а освен това и акцизните складове се държат от малко на брой фирми. Публикувана през миналата седмица класация на Блумбърг подреди България на 34-то място в света по номинални цени на бензина. Но ако се сравни с покупателната способност на населението, цената на бензина ни излиза на шесто място в света. По-скъпо гориво спрямо доходите си плащат само гражданите на Нигерия, Индия, Филипините, Индонезия и Пакистан."

 

В. „Дневник" също цитира Трайчо Трайков: „Ако не е изтекъл срокът за това, правителството трябва да сезира Върховния административен съд (ВАС) за това, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) си промени решението по въпроса за това има ли картел при цените на горивата в България. Това каза бившият министър на икономиката Трайчо Трайков в ефира на държавното радио. Първоначално комисията обяви през март, че "Лукойл България", "Ромпетрол България", "Нафтекс Петрол" и "ОМV България" са съгласували цените при търговията на едро с бензин и дизелово гориво. Впоследствие обаче решението й през юли беше, че няма нарушения. Цените и тогава, и сега са по-високи, отколкото трябва, посочи Трайков. Според него другото, което държавата може да направи в момента, е да даде възможност гориво да се съхранява в данъчни складове в Румъния и Гърция, защото тези у нас били силно концентрирани като собственост... "Ако тези три неща са свършени, добра е идеята за намаляване на акциза, но когато пазарната среда е сигурна", заяви Трайчо Трайков. Той посочи, че при такава мярка трябва да се гарантира, че намаленият акциз няма да отиде при производителите, а при потребителите..."

 

В. „Сега" помества коментар на министър Ивайло Московски, който се надява на благосклонността на Брюксел за понижаване на цените на горивата: Държавата на практика няма много на брой сериозни механизми, за да влияе върху цените на горивата. Това заяви във Варна министърът на транспорта Ивайло Московски. "Цените са предмет на абсолютно чисто пазарно търсене и предлагане. Ясна е конструкцията на цената - стойността на суровия петрол, преработката на суровината, акциз и търговски печалби, както и малкият процент на биогориво, което влиза вътре", каза той. "Ако се стигне до вариант, в който държавата трябва да поеме някакъв ангажимент за нивото на цените на горивата - това, което може да направи, е да промени акциза и ДДС, но това всъщност е сложна процедура. Тя минава през така наречения процес на дерогация в Брюксел - особено за акциза трябва да се иска разрешение от Брюксел", коментира Московски. "Аз по-скоро си мисля, че ако цените на горивата тръгнат в неконтролируема посока, може би, като цяло Европа ще излезе с общо становище, защото по единично държавите едва ли биха могли да направят кой знае какво", каза Московски."

 

В. „Стандарт" съобщава за поскъпване на основните хранителни продукти: "По-скъп кашкавал и салам ще купуваме идната седмица. Цените на едро на млечния продукт и на шпека скочиха през последните седем дни и се очаква това скоро да се усети и в магазините. Кашкавалът вече мина 10 лв. на борсата, след като килограмът поскъпна с 2%, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Сиренето също продължава похода си нагоре, като скочи с 5 ст. до 4,77 лв. за кило на едро. Шпекът вече приближава 9 лв., като за последната седмица поскъпването му е с 16 ст. за килограм. Брашното и олиото също излизат все по-солено. За последните седем дни скокът им е съответно с 4,3% и 1,1%. Така килограм от суровината за хляб вече излиза 96 ст. на едро, а литър олио се продава за 2,73 лв. Това означава, че скоро в магазините трудно ще се намира брашно за по-малко от 1,20 лв. и растителна мазнина под 3 лв., коментират търговци. През последната седмица по-чувствително са поевтинели само ябълките, гроздето и доматите."

 

На фона на информациите за покачване на цените в. „Труд" информира, че българите са сред европейците с най-дълга работна седмица, но с ниско заплащане: "България е сред седемте страни в Европейския съюз (ЕС) с най-дълга работна седмица. Това показват данните за 2011 г. на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, която е към ЕС. Работниците у нас се трудят средно по 40,3 часа от понеделник до петък, или с два часa и половина повече от финландците, за които работната седмица е най-кратка. Данните се отнасят само за заети на пълен ден на едно работно място и включват действително отработените часове. В тях не влизат обедните почивки, времето за пътуване до службата и обратно, отсъствията по лични причини, както и часовете за обучения. Според изследването през последните 3 г. работната седмица у нас се е скъсила с около час и половина. През 2009 г. продължителността  е била 41,7 часа. Средно работната седмица в ЕС е 39,7 часа. Рекордьори са румънците, които прекарват в службата средно по 41,3 часа. По-дългото стоене на работа у нас и северната ни съседка обаче не се отразява на заплащането. Напротив, възнагражденията в България и Румъния са най-ниските в ЕС. Последните данни на Евростат показват, че българите са на опашката по доходи и на година печелят 9 пъти по-малко от най-кратко работещите финландци. През 2010 г. средната годишна заплата у нас е била 4396 евро, докато в скандинавската страна са печелили по 40 122 евро. Една от причините за ниското заплащане у нас е слабата ефективност на труда. Въпреки че през последните години този показател нараства, производителността на труда в България е едва 43,5% от средната за ЕС. За сравнение във Финландия показателят надхвърля 109%. Като цяло в страните от Западна Европа, където производителността е по-висока, работната седмица е по-кратка. Изключение правят Люксембург, Германия и Великобритания..."

 

Вестниците в понеделник съобщават и за втори „арест" на кораб на Дойчев.

„Още един кораб на Дойчин Дойчев има проблеми. Това съобщи в предаването "Неделя 150" по БНР Александър Тодоров. По думите му, корабът се казва "Варна - 5", плава под български флаг и е с български екипаж. "Все още не е ясно какви точно са проблемите. Корабът в момента се намира в Турция. Най-вероятно е арестуван заради дългове на дружеството", каза Александър Тодоров. Неговото предположение е, че вероятно броят на моряците на кораба "Варна - 5" е сходен с този на "Свети Николай", тъй като двата кораба са идентични.

Проблемите на „Варна 5" са свързани с бившите наематели на кораба. Това заяви пред морския портал maritime.bg служителка на „Сийборн трейд" - фирмата на Дойчин Дойчев. Тя не пожела да се представи, както и не каза кои са бившите наематели на кораба, тъй като „не била упълномощена". Според справка на сайта корабът се намира в Истанбул, Турция. Името на плавателния съд е било сменено на „Св. Георги", съобщиха от ИА „Морска администрация". Съдът е арестуван в Истанбул заради неплатено гориво. В момента Дойчев е задържан заради открития кокаин на кораба "Св. Николай". - пише в. „Сега".

 

„Българският кораб "Варна 5" е бил задържан край Истанбул. Причината са неплатени сметки за гориво, съобщи БНР. Корабът е на Дойчин Дойчев, който е собственик и на заловения миналата седмица край водите на Испания български кораб "Св. Николай", в който бяха открити близо 3 тона кокаин. "Бях информиран по телефона, все още няма повече информация", обяви пред БНР министърът на транспорта Ивайло Московски. Той очаква да види документацията, за да коментира подробно. От Изпълнителна агенция "Морска администрация" също са потвърдили за задържането. Корабът бил подобен на "Св. Николай". Оттам уточняват, че арести на кораби заради дългове било нормална международна практика. Дългът не е на собственика на кораба, а на друга турска фирма за гориво, а плавателният съд е задържан като залог. Това съобщи пред Би Ти Ви изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" инж. Сергей Църнаклийски. По думите му екипажът е от 20 души, трима от които вече са се прибрали в България. Корабът е бил празен и е пътувал за България за ремонт. От Турция не са търсили за съдействие или информация от българската морска администрация, обясни Църнаклийски... Вчера стана известно, че на Дойчев е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група. Причината е задържаният в Испания кораб, в който бяха открити близо три тона кокаин. Всички моряци от плавателния съд също бяха арестувани, като в петък съдът ги остави под стража. По случая в България обвинение получи и Руслан Колев, за когото се твърди, че е организирал трафика на наркотика..." - информира в. „Дневник".

 

В. „Стандарт" също отделя място на темата: "Още 22 наши моряци "горят" заради бизнесмена Дойчин Дойчев. Втори негов кораб с български екипаж бе задържан, както агенция Стандарт Нюз съобщи. Този път в Истанбул заради неплатено гориво за 200 000 долара, научи Стандарт Нюз. Корабът се казва "Свети Георги" и наскоро е бил преименуван. Преди плавал като "Варна" и "Варна 5". Менажиран е от фирмата на Дойчев "Сийборн Трейд" ООД, която менажира и задържания с 3 тона кокаин в Испания кораб "Свети Николай". Екипажът на "арестувания" в Турция плавателен съд също е съставен от 21 моряци и капитан. Корабът е със същите параметри като закотвения на Иберийския полуостров. Причината комшиите да го задържат е внесен от турски доставчик съдебен иск заради борч на корабособственика и чартьора. Според международната морска практика всеки кредитор може да поиска задържане в което и да е пристанище на плавателен съд, ако собственикът му има неуредени финансови взаимоотношения. "Свети Георги" ще бъде освободен от пристанището в Истанбул едва след като бъдат издължени парите за закупените горива. В момента той е на рейд в южната част на пристанището в Мраморно море. Дойчев вероятно е очаквал такова развитие, защото е опитал да се измъкне по познатия вече трик, сменяйки името на танкера. Преди броени дни, докато бизнесменът бе в Истанбул, корабът е прекръстен на името на светец. След като се вдигна шум за акцията с кокаина в Испания, турските власти са обърнали значително по-голямо внимание на български кораб при тях. Данните от сателитите показвали, че плаващият "Свети Георги" реално е длъжникът "Варна 5". Корабът е арестуван в турски води на път от Западна Африка към България. Танкерът пътувал празен към родината. Преди това е карал строителни материали и цимент за Западна Африка. След като разтоварил стоката на Черния континент, моряците го натоварили с камиони със сода, които са транспортирани до Централна Африка. Във всяко едно от пристанищата по пътя си "Варна 5" е престоявал поне по две седмици, тъй като корабособственикът нямал пари да плати за гориво. В Западна Африка плаващият под български флаг "Варна 5" счупил всички рекорди, след като стоял 45 дни заради неуредени сметки към корабния агент, разказаха за "Стандарт" хора от екипажа. Междувременно моряците не били получавали в продължение на 5-6 месеца заплати и заплашили Дойчин Дойчев, че ако не им брои парите незабавно, ще съобщят в международния моряшки синдикат. Заплахата очевидно подействала, но само донякъде. Изплашен да не арестуват за пореден път кораба му, Дойчев дал на екипажа по две заплати и така ги усмирил до края на рейса им. Драмата се е разиграла в началото на тази година. Корабът "Варна 5" е бил задържан за предпоследен път в Испания, отново за неплатени горива. Натрупаните от Дойчев дългове в корабния бизнес са огромни. Плавателните съдове и друго негово имущество са ипотекирани в Банка ДСК. В момента моряците на "Свети Георги" са на борда и нямат право да напускат кораба, докато трае арестът. Това означава, че те не могат да се върнат в родината преди шефът им да се разплати с турската компания. Корабът е в изключително тежко."

 

„Адвокатът на Дойчев разбрал случайно, че спецсъдът гледа мярката му" - съобщава в. „24 часа": "Синът на арестувания собственик на задържания с 3 тона кокаин кораба "Свети Николай" Дойчин Дойчев и адвокатът на баща му разбрали по случайност, че се очаква мярката за задържане да се гледа днес от Спецсъда в София, съобщи bTV. Младежът дори не е успял да види баща си: "Качиха го в един син микробус и го откараха", разказа той пред камерите. Никола Дойчев обяви, не вярва във вината на баща си и отрича той да е съпричастен към наркотрафика, който според испанските медии е щял да го обогати с 30 милиона евро. Синът на собственика отхвърли и появилите се в публичното пространство обвинения, че бизнесът на баща му не е чист, след като по мистериозен начин корабът „Ванеса", собственост на Дойчев, беше потопен, а корабът „Елена" беше използван за контрабанда на цигари. Собственикът на фирмата „Сийборн трейд" Дойчин Дойчев и 37-годишният Руслан Колев снощи бяха пуснати за два часа от ареста в Бургас, после отново бяха прибрани от полицията и доведени в Специализирания съд."