Камерата на марсохода Curiosity е само 2 мегапиксела

Днешните бюджетни смартфони имат по-висока резолюция, но това не е проблем за марсохода

Камерата на марсохода Curiosity е само 2 мегапиксела
Главната камера на марсохода Curiosity има резолюция само 2 мегапиксела, което е по-малко отколкото в бюджетен смартфон. За този странен, на пръв поглед, технически показател има просто обяснение - при одобряване на проекта през 2004 година 2-мегапикселовата матрица в главната камера с 8 GB флаш памет се е считала за напълно съвременна, пише dpreview.com.

Спецификата на подобни свръхсложни космически проекти е такава, че е много трудно да бъдат променяни компоненти след тяхното първоначално одобрение, макар и да се появяват нови, по-усъвършенствани технологии.

Обемът на изображението, генерирано от 2-мегапикселовата камера, е бил напълно достатъчен за проектантите на Curiosity. Делът на тези данни в общия обем информация, получаван от марсохода, е твърде малък. Системите на Curiosity предават данни към Земята чрез два спътника в орбита около Марс, като трафикът достига  250 мегабита на ден.

За повишаване на надеждността на системата за предаване на изображения от общо четирите камери - MAHLI, две Mastcam и MARDI (която следи спускането на повърхността) - се използва единна архитектура, изградена на един сървър.

За MARDI е по-важна честотата на кадрите, отколкото резолюцията, пояснява Майк Равин, който отговаря за системата от камери на марсохода. Ето защо проектантите са се отказали от 4-мегапикселовия сензор в полза на по-бързия KAI-2020, който е бил най-компактният чип на Kodak за снимане на видео с резолюция 720p HD. През  2004 г. CMOS сензорите са считани за ненадеждни, за разлика от сега.