Ливанска нишка в атентата в Бургас; Повече пари за лекарите

Преглед на печата: Без данъци и синя зона за елeктромобилите; 600 души от Перник още живеят на палатки и във фургони

Ливанска нишка в атентата в Бургас; Повече пари за лекарите

Труд



Ливанска нишка в атентата в Бургас

Израелските власти, разследващи атентата в Бургас, са установили интересен факт. Три дни преди кървавата трагедия на летището в Сарафово, при която загинаха седем души, в това число петима евреи, са регистрирани необичайно висок брой телефонни обаждания от Ливан към Бургас, съобщи "Ню Йорк Таймс".
Израелските и българските разузнавателни служби обаче все още нямат солидни доказателства за участието на "Хизбула" в атаката.
Израелски правителствен служител днес съобщи, че през последните два месеца преди атентата е имало необичайно висок брой телефонни обаждания от Ливан към Бургас. Те дори зачестили още повече три дни преди нападението.

Новинар

 

Без данъци и синя зона за елeктромобилите

Електромобилите да се движат без винетки, да не плащат такси за регистрация и местни данъци. Това се предвижда в плана за стимулиране на употребата на електромобилите в България, съобщи икономическият министър Делян Добрев. Очаква се планът да бъде одобрен до края на август. В него ще бъдат включени и други облекчения като безплатна "синя зона" и дори възможност шофьорите на електромобили да се движат в буслентите.

Стандарт

 

Повече пари за лекарите

Повече пари ще взимат лекарите, които работят в болници без дългове. Увеличението на заплатите с до 20 на сто ще се смята от 1 юли 2012 г. С толкова се вдигат и възнагражденията на медсестрите. Докторите, които работят в малките болници с борчове, могат да очакват увеличението след 3 или 6 месеца. Тогава лечебниците ще получат ново финансиране от здравната каса според броя пациенти. Надницата на докторите за нощно дежурство скача двойно. Вместо по 50 стотинки на час те ще взимат по левче. Новите пари за докторите станаха факт, след като вчера бе подписан колективният трудов договор.
В същото време шефовете на болниците у нас поискаха по-скъпи клинични пътеки заради новата цена на тока.

Дума

600 души от Перник още живеят на палатки и във фургони

В община Перник 600 души все още живеят в палатки и по фургони след земетресенията в района, съобщи вчера кметицата Росица Янакиева. Тя прогнозира, че още около 500 души ще останат без дом, след като започнат планираните разрушения на пострадали жилищни сгради. 164 сгради са за изцяло или частично разрушаване, направете сметка колко хора остават без алтернатива, алармира тя. По думите й след земетресението е пострадала една трета от жилищния сграден фонд в общината, като сред подадените над 8507 заявления за помощ не влизат хората, които имат повече от едно жилище, припомни тя. Янакиева бе категорична, че Перник не е готов да посрещне есенно-зимния сезон.