Община Тервел изпълни приходния си план за полугодието на 93%

Община Тервел представи отчета за първото полугодие на Бюджет 2012, на редовно заседание на ОбС, съобщи зам.-кметът Диана Илиева

Община Тервел изпълни приходния си план за полугодието на 93%
Шестмесечният план за общинските приходи е изпълнен на 93 %. Най-добър темп на изпълнение има при данъчните и  неданъчните приходи – съответно изпълнение на 125 % и 115 %.  Събрани са 345 092 лв. от различни видове данъци, които фирмите и гражданите дължат на местния бюджет и 545 184 лв. от наеми на общински земи, услуги, извършвани от администрацията и рaзпоредителни сделки с общинско имущество. Сумите не се различават съществено от същия период на миналата година. Тези средства се ползват за всички местни дейности – издръжка на детски заведения, медицински център, сметосъбиране и чистота, улично осветление, благоустрояване, ремонти на сгради на детски градини, кметства, културни прояви, социални услуги, подготовка на технически проекти, такси и разходи, които общината заплаща на държавни институции във връзка с дейностите си, издръжка на кметства и общинска администрация и др.

Общото изпълнение на шестмесечния план  е 93 на сто, тъй като има забавяне в усвояването на средствата от субсидията за целеви капиталови разходи. Парите се осигуряват и разплащат, след като даден обект бъде изпълнен и приет. Тази година основният обем ремонтни дейности ще се изпълняват през август и по тази пръчина сумата към края на шестмесечието е по-малка от планираното. Разбира се, общината ще усвои тези средства за така належащите ремонтни дейности през август и септември.
 
Към края на юни, общината разполага с общо 5 632 566 лв. - средства, получени като аванси за нейни европейски проекти. До края на годината по-голямата част от тях ще бъдат разходвани за изпълняваните в момента проекти – пътища, читалищни сгради, водопроводни съоръжения. Държавната субсидия за дейностите, свързани с децата е намалена с общо 97 997 лв. Причината е в намалелия брой на децата в градини, училища и ясли през тази учебна година спрямо предходната. С тези средства се намалява сумата за заплати в детски градини и ясли, както и издръжката на училищата, при които има редукция на броя ученици. Проблемът с неоптимизираната мрежа на детските заведения отново напомня за себе си и очевидно очаква разрешението си.