Кораб "Добрич" плава по Дунав

Идеята за името е на нашия съгражданин Веселин Рубчев - един от собствениците на фирмата за превоз на товари по река Дунав "Донау Стар" АД.

Кораб "Добрич" плава по Дунав

p7300007_600 

 

По покана на кмета Детелина Николова днес Веселин Рубчев гостува в Община Добрич.

 

Той е роден преди 62 години в Добрич, където живее до 14-годишен, след което отива да учи в немската гимназия в Ловеч. Четвърто поколение добричлия, син е на известния наш съгражданин адвокат Александър Рубчев. Веселин Рубчев е един от двамата основатели на фирмата за превоз на товари по река Дунав "Донау Стар", която първоначално е създадена в Германия, но след това се мести в България. Така вече пета година Веселин Рубчев отново живее в родния Добрич.

 

p7300014_600 

 

В Германия е разпространена практиката да се кръщават кораби на населени места, а аз много обичам града си, обясни Веселин Рубчев защо е кръстил един от корабите си Добрич преди 5 години. 

 

d0brich_600 

 

Името е изписано на кирилица и латиница, а след съгласуване с общината от няколко месеца на кораба  е изрисуван и гербът на Добрич.

 

.jpg_600_02 

 

Корабът "Добрич" е дълъг 82 метра, широк - 9.50 метра, превозва до 1350 тона.

 

Екипажът му е 5-членен, а капитан е Николай Слабкин - украинец от побратимения на Добрич град Измаил.

 

Често по пристанищата в Европа го питат какво означава името на кораба, а той отговаря, че това е родното място на корабособственика.

 

Общо корабите на "Донау Стар" са 4 в момента, а останалите 3 носят името на фирмата.

 

p7300009_600