Край на "Бачо Киро" и "Отец Паисий", няма да обжалват

Директорите на двате училища в Добрич няма да се възползват от възможността да обжалват заповедта на министър Игнатов.

Край на "Бачо Киро" и "Отец Паисий", няма да обжалват
Както Добрич Онлайн вече ви информира, през миналата седмица в "Държавен вестник" бе обнародвано решението на министъра на образованието Сергей Игнатов, с което от 1 септември се закриват две училища в град Добрич - ОУ "Отец Паисий" и ОУ "Бачо Киро". Заповедта е на база предложение на кмета на Добрич и решение на общинския съвет в нашия град. Тя може да се обжалва в 14-дневен срок от обнародването й в „Държавен вестник“ пред Върховния административен съд.
 
Няма да обжалваме, не виждам смисъл, след като досега не се вслушаха в аргументите ми срещу закриването, разкри директорът на ОУ "Бачо Киро" Тодор Керанов. Ще направим всичко възможно всички 187 ученика да продължат да ходят на училище, но със сигурност ще има такива, които няма да продължат обучението си другаде, заяви той. Причината - 99% от учениците в "Бачо Киро" са от крайните ромски квартали. Ще ми бъде базкрайно мъчно, ако не се запази сградата в сегашния й вид, а се допуне да се разграби, заяви Керанов. Когато се въведе целодневното обучение от 1 до 7 клас, сградата на приемното училище СОУ "Димитър Талев" няма да е достатъчно и част от учениците могат да се обучават в сградата на "Бачо Киро", смята Тодор Керанов.
 
Директорът на ОУ "Отец Паисий" Божан Пейчев бе крайно лаконичен и отказа да коментира мотивите си, но също съобщи, че не вижда смисъл да обжалва пред съда заповедта за закриването.
 
Според юристи обжалването щеше да осигури на двете училища поне още две учебни години - до произнасянето на окончателна присъда. Решенията на директорите да не осопрят в съда заповедта на министъра означава обаче, че изминалата учебна година е била последната в ОУ "Бачо Киро" и ОУ "Отец Паисий".