Намаляват таксата за джипи

Депутатите приеха Министерски съвет да определя размера на потребителската такса за посещение при лекар. Парламентът започна второто четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване.

Намаляват таксата за джипи

Депутатите приеха Министерски съвет да определя размера на потребителската такса за посещение при лекар.


Парламентът започна второто четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване.

 

С горната промяна на закона по силата, на който до момента таксата за джипи се обвързваше с минималната работна заплата, ще се позволи чрез постановление МС да върне на предишното ниво таксата за лекар.

Тя се вдигна автоматично от първи май с влизане в сила на по-високата минимална работна заплата и с пропуска на предишния здравен министър да внесе необходимите корекции в законодателството.

 

Не мина предложението на червените пенсионерите да плащат при посещение при личния лекар само 50% от потребителската такса.

 

Хората си умират по къщите, нелекувани и недохранени, с тези думи Мая Манолова се опита да предизвика съчувствие от управляващите към българските пенсионери.

Българите няма от какво да спестят, включи се и Емилия Масларова.

 

Задължително здравноосигурените лица, за които се прилага схемата за здравно застраховане на Европейския съюз, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски за времето, през което се прилага по отношение на тях схемата за здравно застраховане на Европейския съюз, след предварително подадено заявление до Националната агенция за приходите, реши още парламентът.

 

Те ще заплащат оказаната им медицинска помощ по цени, определени от лечебното заведение, а възстановяването на разходите им ще се извършва при условията и по ред от Правилника за длъжностните лица на Европейските общности.

 

Юридическа „абра кадабра". С тези думи Мая Манолова определи промените в Закона, касаещи дружествата за допълнително доброволно здравно осигуряване.

 

В него е записано, че доброволните здравноосигурителни дружества се прелицензират на застрахователни.

Слагате кръст на доброволното допълнително здравно осигуряване, смята социалистката. Ликвидираме нашите дружества за доброволно осигуряване, категорична е Манолова.

 

И от ДПС са на мнението, че с промените в закона се ликвидира доброволното здравно осигуряване. До 70 милиона лева трябва да инвестират дружествата, за да се пререгистрират като застрахователи, изчислил е Хасан Адемов от ДПС. Слагате кръст на доброволното здравно осигуряване, категоричен е и той.

 

Според него друг негативен ефект от тази мярка е, че се зачерква и идеята за демонополизация на Здравната каса.

 

Според председателката на здравната комисия в НС Даниела Дариткова обаче целта на промените е да се спестят на държавата ни 770 000 евро от наказателна процедура срещу България.Тя припомни, че предлаганите промени са свързани с изискванията на Европейската комисия - дружествата за доброволно здравно осигуряване следва да бъдат прелицензирани в общо застрахователни компании по Кодекса за застраховане.

 

News.bg