Преглед на печата

Борисов подкрепя само заслужени помощи за Гърция; По 325 лева помощ за пострадалите от труса семейства

Преглед на печата
„24 Часа":

Бойко Борисов подкрепя само заслужени помощи за Гърция

Премиерът Бойко Борисов ще подкрепи нови европейски компромиси и средства за Гърция, само при поемане на ясни ангажименти от нейна страна, предаде БНР.
Това заяви самият министър-председател при пристигането си в Брюксел, където Европейският съвет отново обсъжда проблемите на Гърция, както и мерките за растеж и заетост. Заради съседството ни България е сред най-заинтересованите страни да бъде намерено решение за Гърция. „Пожелавам на Гърция бързо да излезе и от финансово-икономическата, и от политическата криза", каза още Борисов.

„Новинар":

По 325 лева помощ за пострадалите от труса семейства

Финансовият министър Симеон Дянков и регионалният министър Лиляна Павлова бяха изслушани в парламента за мерките, които предприема властта след земетресението от 5.9 по Рихтер. Дянков докладва, че ще бъдат покрити всички щети от труса. Павлова от своя страна се похвали, че няма поражения върху магистралите. По 325 лева ще получи всяко домакинство в Перник, пострадало от земетресението. Това заяви в парламента финансовият министър Симеон Дянков. Той бе изслушан от депутатите, заедно с колежката си Лиляна Павлова по препоръка на премиера Бойко Борисов.

„Стандарт":

Мост се разцепи, мъж оцеля в Струма

След доминото от стихии бетонен мост се разцепи и пропадна над Струма. 28-годишният петричанин Кирил Таушанов пътува по него с опела си за работа, когато за секунди шосето пред него пропада напречно и пътното платно буквално се свлича в реката. Като по чудо шофьорът оцеля в бурните води на Струма.
Драмата се разигра към 9,30 ч вчера сутринта - на километър от разклона на пътя за ГКПП Кулата към Петрич в района на с. Рибник. Бетонният мост, дълъг около 250 метра, се счупи като играчка. Кирил обаче запази самооболадание и се измъкна от возилото. Откаран е в санданската болница премръзнал от ледените води. Лекарите установили, че е със счупено ребро и охлузвания, но без опасност за живота. Роднините му са го преместили в болницата в Петрич, където психолог разговаря с него, за да преодолее шока. Само за минути водите пък отнесли колата и до късно вчера тя не бе намерена. Движението бе спряно и КАТ организира обходни маршрути. От Петрич за Кулата вече се минава през с. Тополница. Идващите от София към Петрич минават през моста между Сандански и с. Вълково.

„Дума":

Синът на Гриша Ганчев остава за постоянно в ареста

Синът на бизнесмена Гриша Ганчев Данаил остава за постоянно в ареста, реши Специализираният апелативен съд. Данаил Ганчев и още няколко души бяха задържани при мащабна акция на НАП и МВР. Заедно с него задържани окончателно остават Милко Талев, Ивайло Талев, Тодор Симеонов и Милко Димитров. Съдът сметна, че всички са съпричастни към престъпленията, за които са привлечени като обвиняеми. Талев е обвинен като организатор на престъпна група, създадена с цел извършване на данъчни престъпления. Другите четирима обвиняеми са заподозрени за участници.

"Труд":

"Лудогорец" шампион!

„Лудогорец" е новият шампион на България! В голяма битка дебютантът в „А" група срази ЦСКА с 1:0 и се окичи със златен дубъл. „Лудогорец" повтори постижението на „Литекс" от 1998 г. - влезе в елита и веднага стана шампион. Но гарнира титлата и с купата на страната - вероятно няма друг отбор в света с подобно постижение.
„Зелените" влязоха в битката за титлата с две точки по-малко от ЦСКА. На терена вреше и кипеше, на трибуните - също. Тимът на Ивайло Петев натисна в началото, принуди гранда да се защитава. Златният гол падна в 18-ата минута, макар и не от положение. Нисичкият халф Мирослав Иванов, известен с прякора Шуменския Деко, завъртя перфектен фаул в мрежата на Раис М‘Боли. В тези минути „червените" трудно изнасяха топката, предпочитаха повече да се зашитават.