Вестниците пишат ...

Основните теми, с които стартира седмицата ежедневната преса

Вестниците пишат ...

ТРУД


 

Катар вкарва 100 млн в животновъдството. Спасението на родното животновъдство няма да дойде нито от ЕС, нито от родния бюджет, а от Катар. Арабската страна е готова да вложи между 50 и 100 млн. долара в този бранш. Парите не са заем, а авансиране срещу бъдещ износ на готова продукция - агнета, телета, пилета и мед, обяви вчера премиерът Бойко Борисов.


„Пияният шофьор ще плаща веднага за кръвната проба"
Шофьорите, които дават кръвна проба, да заплащат веднага медицинските изследвания за алкохолно съдържание. Това е една от готвените промени в Наредба 30 от 2001 г. , в която се указва редът за тестовете за пияни водачи.
Поправките се готвят от работна група експерти от МВР, здравното и правосъдното министерство още от миналата година. Вероятно те ще влязат в сила след месец, заедно с гласуваните вече на първо четене промени в Закона за движение по пътищата.

 

24 ЧАСА


„Откриха крадена картина на Златю Бояджиев"
Колекционер брои за нея € 20 000, МВР я намира в двор

Изчезнала много ценна, но неизвестна картина на Златю Бояджиев - портрет на жена в профил, бе открита след публикация на „24 часа".
Платното стана плячка на крадци миналата година. Задигнати бяха още 15 творби за общо 100 000 лв.

 

„Станишев:"Не" на реваншизма , победени няма"
Предложи и нова програма с отмяна на плоския данък
„Да не се заблуждаваме -не сме изчистили различията, напрежението още витае", призна преизбраният за председател на БСП Сергей Станишев в заключителното си слово на 48-ия партиен конгрес.

 

ТЕЛЕГРАФ


„ЧАСТНИ КЛУБОВЕ ЗА ПУШАЧИТЕ"
Посетителите влизат с карти, водят се гости на собственика
Ресторанти и кафенета ще се превърнат в „частни клубове" за пушачи, за да заобиколят влизащата в сила от 1 юни забрана за димене на закрито, научи „Телеграф". Кръчмарите формално ще затварят заведенията си, за да се отърват от статута им на обществени места. След като ги трансформират в клубове, влизането в тях ще става със специални членски карти. Такива ще се дават предимно на досегашни редовни клиенти и приятели на собственика, които ще могат да си димят на воля.


„ПЕТИЦА ИЗСТРЕЛВА В ЕЛИТНА ГИМНАЗИЯ"
Петица стига за място в най-елитните гимназии в София, установи проверка на „Телеграф". Борбата за места започва днес, когато са изпитът по български за седмокласниците и матурата за зрелостниците.

 

ДУМА

Конгресът избра Станишев със 77%

Единственият му конкурент Георги Кадиев получи 173 гласа
С 593 гласа, или 77,42%, Сергей Станишев бе преизбран за лидер на БСП на 48-ия конгрес на партията. Единственият му конкурент за поста Георги Кадиев получи 173 гласа, или 22 на сто. До избора на Станишев се стигна след поредица от самоотводи на номинираните за кандидат-председатели, общо 27 на брой. В крайна сметка в надпреварата за лидерското място участваха само Станишев и Кадиев.
Дългоочакваният двубой Станишев-Първанов не се състоя, защото бившият президент оттегли кандидатурата си по време на закрито заседание.

 

ПРЕСА
Борисов: Ашколсун на Станишев
„Поздравявам Станишев за избора. Направи го по перфектен начин - да можеш така да мачкаш апаратчик като Първанов и да го поставиш на колене, да си подаде оставката - ашколсун. Много добре се е развило това момче", заяви вчера премиерът Бойко Борисов. Той отдели десет минути за коментар на 48-ия конгрес на БСП, като отправи серия от шеговити и жлъчни закачки.


Лидерът на БСП избран за 4-ти път
Призори в неделя, останал без реална конкуренция, Сергей Станишев спечели битката със себе си.
За него гласуваха 593 от общо 766 делегати (77,42%). Другият участник в състезанието - заради самото състезание, Георги Кадиев събра 22,58% подкрепа.
В заключителното си конгресно слово червеният лидер каза „не" на реваншизма