Преглед на печата

Ровят 15 г. назад за мръсни пари. Руският патриарх благослови България

Преглед на печата
„24 часа"

Погребаха проф. Ботьо Тачков до Наум Шопов

Точно 20 дни след смъртта на проф. Ботьо Тачков урната с праха му беше погребана в парцела на известните българи в Централните софийски гробища.

Последното жилище на професора е до гробовете на актьорите Наум Шопов и Ангел Георгиев.

Проф. Тачков е учен икономист, университетски преподавател и успешен борсов експерт, по-известен в САЩ, отколкото в родната България.

На 28 март следобед професорът беше жестоко нахапан от глутница озверели кучета близо до блок №9 в кв. "Малинова долина", където той живееше

„24 часа"

Подцененият труд е скрит данък

Дълго време ни убеждаваха: ниската цена на труда у нас води до ниски разходи за производство на трудоемки стоки; това пък увеличава конкурентоспособността.

Струва си да се замислим пак покрай изнесените тия дни от Евростат данни, че с 3,5 евро на час България е с най-ниски разходи за труд в ЕС.

Каквито и съмнения да имам за тази статистика, която мери труда, ниската му цена е фактор, който отключва редица негативни тенденции. Най-видимата от тях  е  "изтичането на мозъци".

Хора, които са получили в България достатъчна квалификация, имат умения да работят на конкурентоспособно ниво навсякъде (или някъде) по света, намират по-добро място за реализация. Така има риск у нас да се появи като в Третия свят дефицит на ключови професии - примерно на лекари анестезиолози.

Естественото поведение на всеки е да търси за тези 8 часа труд, които може да положи днес, къде ще получи най-добрата цена дори не толкова като парична сума, колкото като стандарт и качество на живот. (Защото има страни с по-високо заплащане, отколкото в България, които са с по-нисък стандарт на живот. Например в повечето развиващи се страни в Латинска Америка номинално получават повече от българите, но реално като сума от стоки срещу своята заплата, получават по-малко).

„Труд"

Арестуваха Чеци за убийството на Яна, ДНК от косми го издаде

Николай Русинов-Чеци бе задържан късно следобед за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, съобщи шефът на СДВР Валери Йорданов.

Прокуратурата му е повдигнала обвинение за убийството, уточни Йорданов. Причината са резултатите от ДНК експертиза, направена в лаборатория в Австрия. Резултатите са пристигнали в понеделник, до сега са били превеждани и пазени в тайна, за да не избяга заподозреният.

Изследваните 5 косъма, иззети от тялото на Яна, са били на Чеци. Нито един не е на Пламен Трифонов, който престоя 4 месеца в ареста с обвинение.

Делото срещу Трифонов е прекратено и му се извиняваме, каза градският прокурор Николай Кокинов. Русинов е задържан за 72 ч, а в понеделник прокуратурата ще иска от съда постоянен арест.

Трупът на удушеното момиче бе намерен на 10 юли миналата година.

35-годишният Николай Русинов бе обявен за издирване малко след смъртта на Яна. Тогава стана ясно, че е напуснал страната и е заминал за Турция. По-късно той се предаде, но не му повдигнаха обвинение, тъй като нямаше достатъчно доказателства.

„Труд"


Брюксел опровергава Борисов за азерския газ

Европейската комисия опроверга днес изказване на българския министър-председател Бойко Борисов, че не правела нищо, за да осигури диверсификацията на газовите доставки за Европа.

По време на посещение в Азербайджан Борисов нарече позицията на ЕС по въпроса "декларативна": "Всички са за диверсификация, но нищо реално не е направено", каза той, цитиран от БТА.

"Ако не ни дадат да направим интерконекторна връзка с Турция за доставка на природен газ от Азербайджан, за мен диверсификацията няма да съществува като термин ... още повече, както се очертава, че газопроводът "Набуко" може да се осъществи някъде в "далечното светло бъдеще", добави той.

"Няма да коментирам това, което е казал един политик, но в най-общи линии мога да ви кажа какво сме направили ние в Европейската комисия", каза нейната говорителка по енергетиката Марлене Холцнер.

„Стандарт"

Ровят 15 г. назад за мръсни пари

Скандали до полунощ разтресоха парламента в четвъртък вечерта. Причината бе удълженото заседание на депутатите заради Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. ГЕРБерите са твърдо решени да приемат новите текстове, а опозицията вкара мнозинството в процедури и многобройни реплики, тъй като се гласувал "Закон на Франкенщайн". Все пак беше решено проверката на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество да не може да се образува по анонимен сигнал, но пък да обхваща период от 15 години, считано от датата на започването й. Гражданите също ще могат да пускат сигнали до комисията, решиха още депутатите.

Проверки на съмнително забогатели ще се започват и след "обосновано предположение, че дадено имущество е незаконно придобито". Проверка ще се образува и когато има влязъл в сила акт не само за наказателно, но и за административно нарушение. Става дума за наличието на облаги на стойност над 150 000 лева, решиха депутатите. Всеки от петчленната комисията трябва да е с достъп до класифицирана информация с ниво на класификация "Строго секретно", а председателят да е с 12 години юридически стаж, а не с 8, колкото бе обсъждано по-рано.

„Стандарт"

КАТ спипа: Социалист на 3 ракии

КАТ спипа бившия червен депутат професор Драгомир Драганов на 3 ракии. В 9,30 вчера сутринта историкът шофирал ситроена си по Околовръстното. Ненадейно бил засечен от ТИР на колелото при Бистрица. Камионът се ударил странично в лекия автомобил и помлял калника и вратата. За зла участ на учения дрегерът показал 1,57 промила алкохол в кръвта му. На ченгетата Драганов обяснил, че докато пишели акт на момчето от тира, той си пръснал спрей за болно гърло с вентол в него. Бившият социалист обаче отказал кръвна проба. "Не дадох да ме бодат, защото ме е страх от игли. Навремето заради това за малко да не се оженя - не исках да ми взимат кръв за васерман", заяви Драганов пред "Стандарт". Според КАТ професорът е хващан пийнал зад волана и през 2010 г. Тогава му взели книжката, но понеже съдът не се произнесъл в рамките на 6 месеца, тя му била върната.

„Монитор"


Руският патриарх благослови България


Сърцето ми винаги е отворено за вярващите православни българи, за българския народ и вашата страна. Това заяви руският патриарх Кирил вчера веднага щом стъпи на наша земя и подчерта, че с радост идва в братска България. Това е първото му посещение у нас, след като бе избран за предстоятел на Руската православна църква през януари 2009 г., но е идвал няколко пъти преди това като шеф на отдела на международните връзки на Руската патриаршия. Той обясни, че на срещите ще бъдат обсъдени въпросите за сегашното състояние на двустранните отношения и за духовните връзки между двете църкви.

„Монитор"

Банкомати сменят чейндж бюрата


Обмен на валута вече ще може да се извършва и чрез специални автомати. Това предвиждат промени в Наредбата за изискванията към дейността на чейндж бюрата, подготвени от финансовото министерство. Ще могат да се обменят суми до 2000 лв. или тяхната равностойност не само в долари и евро, но и в други валути. Предвижда се още намаляването на минималния шрифт, с който се изписват котировките им - от 5 на 3 см. С новите устройства обмяната на валута ще става по-бързо и ще гарантира качество на банкнотите.

„Сега"

Българчетата учат малко и почиват много


Митът, че българските ученици са изключително натоварени, падна. Българчетата учат малко и почиват много в сравнение с връстниците си от другите държави от Европейския съюз. Това сочи анализ за задължителното учебно време, учебния календар и ваканциите в европейските страни, публикуван от образователната мрежа Eurydice към Европейската комисия за настоящата учебна година. Средният брой часове на година по задължителните предмети у нас е 687. След нашата страна са само Латвия и Унгария. В Латвия учат до IХ клас и средно на година имат по 674 учебни часа по задължителните предмети. В Унгария, както и в България, средното училище приключва в XII клас и годишно се падат по 667 учебни часа. Извън ЕС най-малко се учи в Хърватия. Там средното образование е до VIII клас включително, а средно на година се падат по 555 часа.

„Дума"

ГЕРБ са унищожили 265 792 работни места


265 792 работни места са загубени от началото на управлението на ГЕРБ. Тази тежка констатация направи вчера депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски по време на парламентарния контрол. Социалистът изчисли, че това са 11% от всички работни места в страната. Пред социалния министър Тотю Младенов той алармира за сериозна тенденция за забавяне на изплащането на заплатите в предприятията. Къде е отговорността на държавата тук, какъв е смисълът от проверките на Инспекцията по труда и каква е ползата от тях, попита депутатът.

В отговор Младенов чете по лист точно колко проверки са направени. Малко над 19 000 лв. били санкциите за неизплащане на заплати през 2011 г. По думите му проблемните предприятия се проверявали приоритетно. Шефът на социалната комисия Драгомир Стойнев допълни, че държавата има и други предприятия освен ГОРУБСО и ОЦК, на които премиерът обръща внимание, където също се бавят заплати. Само в София област са 30, в Пловдив - 40, заяви Стойнев.