Преглед на печата

547,40 лева месечната издръжка на човек от четиричленно домакинство

Преглед на печата
„Труд":

547,40 лева месечната издръжка на човек от четиричленно домакинство

С 2% е нараснала издръжката на живот за периода януари-март 2012 година, а на годишна база с 3,6%. Месечната издръжка на човек в четиричленно домакинство вече е 547,40 лева. За цялото семейство нужната сума е 2189,60 лева, съобщи директорът на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ Любен Томев пред БНР.
Той отчете, че има стабилизиране на бедността на ниво около 23%, което е доста висок процент.
Основните фактори, които влияят върху нарастването на издръжката на живот, са новите акцизи върху природния газ за стопански нужди, поскъпването на петрола в световен мащаб, увеличението цената на природния газ и разбира се цените на хранителните стоки, които също бележат значителен ръст от 2,6% през първото тримесечие.

„Новинар":

Удължават живота на пети и шести блок на „Козлодуй"

Започна първият етап на подготовката за удължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй", което ще позволи използването им поне още 20 години. Това съобщи изпълнителният директор на централата Александър Николов, който се срещна с премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Симеон Дянков.
АЕЦ „Козлодуй" ЕАД има сключен договор с Консорциум ОАД „Концерн Росенергоатом" от Русия и френската компания EDF за комплексно обследване на фактическото състояние и оценка на остатъчния ресурс на оборудването и съоръженията на двата 1000-мегаватови блока.

„24 Часа":

Президентът Росен Плевнелиев: Аз разпоредих проверка в разузнаването

"Знам какво пише в доклада за НРС и Кирчо Киров, аз първи го получих, след като се запознах с него, прецених, че трябва да се направи проверка, и разпоредих да се запознаят и компетентните органи, после го препратих и на премиера Борисов", заяви вчера президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава уточни, че става въпрос за финансови несъответствия, открити веднага след смяната на ръководството на разузнаването.
"Бях изненадан и това ме мотивира още по-спешно да направим закон за НРС и НСО, в които ясно и точно да се регламентират правилата за дейността на тези служби, включително и как ще се осчетоводява разходването на финансови средства. Необходими са правила за работа с информация и правила за работа с пари", коментира президентът. Той добави, че са били открити и други пропуски в работата на НРС.

„Стандарт":

Поляци искат ОЦК под наем

Полската фирма "Силезия" е изразила готовност да вземе под наем цинковия завод в ОЦК Кърджали. За около три години фирмата, която е част от холдинга "Импекс-метал", иска да ползва производствените мощности и да извлича цинк от суровина, осигурена от нея. Поляците заявили, че ще платят всички забавени възнаграждения на металурзите в ОЦК, ако ги пуснат да работят там. Новината съобщи вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров. Информацията, с която разполагаме от колегите от синдиката в Полша, е че холдингът "Импекс-метал" притежава фирми за производство на алуминий, мед, цинк и олово, каза Никифоров. Синдикатът вече е разговарял с представители на полската фирма. Те са се срещали и с банката кредитор. "Знаем, че има и други инвестиционни намерения за покупка на оловно-цинковия комбинат. Оттук нататък на ход са собственикът, банките кредитори, Министерският съвет и, разбира се, ние", допълни Никифоров. "Призоваваме банката да въведе възможно най-скоро нов мениджмънт в комбината и да реши проблема със заплатите", заяви още Никифоров.

„Дума":

"Миро, марш"

Десетки защитници на животните скандираха вчера "Миро, марш" пред МС и поискаха оставката на земеделския министър Мирослав Найденов. Те се събраха, за да изразят недоволството си от бездействието на министъра и администрацията му.
Протестът се проведе под наслова "Game Over" (Играта свърши) срещу подготвяните промени в законодателството. Според хората те целят да върнат "средновековните мерки" за решаване на проблема с бездомните кучета. Защитниците на четириногите носеха плакати с надписи "4 години неспазване на закона" и "Зоополиция". Повечето протестиращи водеха домашните си любимци, а проявата им бе съпътствана от засилено полицейско присъствие.